Πα 27 Ιανουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 201104-02-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ....

04-02-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα για τις λιμενικές εγκαταστάσεις και τη διενέργεια ελέγχου ταυτοπροσωπίας επιβατών σε πλοία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 04 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα, Γενικού Γραμματέα Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας κ. Αθ. Χριστόπουλου και Αρχηγού Λ.Σ. Αντιναυάρχου Κων. Σούλη με συμμετοχή Προέδρων και Διευθ. Συμβούλων Οργανισμών Λιμένων περί εφαρμογής Ευρωπαϊκής και Εθνικής Νομοθεσίας για Ασφάλεια Λιμενικών Εγκαταστάσεων και διενέργεια ελέγχου ταυτοπροσωπίας επιβατών σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοία.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας τόνισε: «Το θέμα ασφαλείας των λιμενικών εγκαταστάσεων θα πρέπει να το δούμε στη βάση ουσιαστικής υπηρέτησης του δόγματος της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και όχι μόνο ως τυπική συμμόρφωση σε Ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς υπό το φόβο της επιβολής κυρώσεων»

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο ΥφΠΤΠ κ. Όθωνας σημείωσε: «Τα θέματα ασφαλείας των λιμενικών εγκαταστάσεων αλλά και η απόφασή μας να ενεργοποιηθεί στην πράξη επιτέλους μια δεκαετής νομοθετική ρύθμιση της ελληνικής πολιτείας και αναφέρομαι στο ΠΔ 23/1999 περί καταγραφής και ελέγχου ταυτοπροσωπίας των ατόμων που ταξιδεύουν με επιβατηγά πλοία, προφανώς απαιτεί μια συνεργασία των κατά τόπους Λιμενικών Αρχών με τους Οργανισμούς Λιμένων για να καταστεί η εφαρμοσιμότητα των αποφάσεων δυνατή και επιτυχής στο συντομότερο χρονικό διάστημα».

Θέλοντας να τονίσει την κρισιμότητα του θέματος ο Υφυπουργός υπογράμμισε: «Όσον αφορά το θέμα εφαρμογής των Σχεδίων Ασφαλείας Λιμενικές Εγκαταστάσεις (ΣΑΛΕ) η δική μας πρόθεση και ανάμιξη σχετίζεται με την αυτονόητη, έγκαιρη συνεννόηση, συνέργεια και συντονισμό μεταξύ των Οργανισμών Διοίκησης των λιμενικών εγκαταστάσεων και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές. Η ανάμιξή μας δεν είναι σωστό να ενεργοποιηθεί εκ των υστέρων ως ελεγκτικός μηχανισμός εφαρμογής των προβλεπόμενων αλλά να υπάρξει μία εκ των προτέρων συνεννόηση για την καλύτερη και έγκαιρη εφαρμογή τους. Σε ότι αφορά το μέτρο ελέγχου της ταυτοπροσωπίας των επιβατών θέλω να είμαι απολύτως κατηγορηματικός ότι η πολιτική απόφαση εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου σε κυβερνητικό επίπεδο δεν είναι διαπραγματεύσιμη και επομένως ο προσανατολισμός πρέπει να είναι κοινός στην κατεύθυνση υπέρβασης των όποιων προβλημάτων για τη σωστή και άμεση εφαρμογή του μέτρου»

Οι Πρόεδροι και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των κατά τόπους Οργανισμών Λιμένων παρέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά συμφώνησαν όλοι προς την κατεύθυνση της ανάγκης άμεσης εφαρμογής τόσο των ΣΑΛΕ όσο και της εφαρμογής του μέτρου περί ελέγχου και ταυτοπροσωπίας των ατόμων που ταξιδεύουν με επιβατηγά πλοία.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Υφυπουργός ΠΤΠ κ. Όθωνας αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για τον ουσιαστικό διάλογο τόνισε ότι θα ζητηθεί από τους κατά τόπο επικεφαλής των Λιμενικών Αρχών αφού εξειδικεύσουν τη συνεργασία τους με τους αντίστοιχους Λιμενικούς Οργανισμούς να αναφέρουν άμεσα προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος τον σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.

Τελευταίες Αναρτήσεις