Πε 2 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Ιανουάριος 201131-01-2011:Σύσκεψη υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή για την παράνομη μετανάστευση υπό το φως των εξελίξεων...

31-01-2011:Σύσκεψη υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή για την παράνομη μετανάστευση υπό το φως των εξελίξεων στην Αίγυπτο με τη συμμετοχή της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, του Λ.Σ και της ΕΥΠ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύσκεψη υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή για την παράνομη μετανάστευση υπό το φως των εξελίξεων στην Αίγυπτο με τη συμμετοχή της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, του Λ.Σ και της ΕΥΠ

Σύσκεψη υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, στο κτίριο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην Ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά, για την παράνομη μετανάστευση και το ενδεχόμενο κύμα μεταναστευτικών ροών που μπορεί να πυροδοτήσουν οι εξελίξεις στην Αίγυπτο, την Τυνησία και την Αλγερία.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν και τόνισε την ανάγκη όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε προκύψει στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας μας.

Επιπλέον ο κ. Παπουτσής πρόσθεσε χαρακτηριστικά «διαπιστώσαμε ότι προς το παρόν δε συντρέχει μεγάλος κίνδυνος, αλλά έχουμε υποχρέωση, με κάθε τρόπο, η χώρα μας να προετοιμασθεί», ενώ απηύθυνε έκκληση προς όλους τους φορείς και τις ενώσεις των μεταναστών «να αποτρέψουν τα μέλη τους να συμμετάσχουν, αυτήν την περίοδο, σε εκδηλώσεις, όπου δημιουργείται ο κίνδυνος να δημιουργηθούν εστίες έντασης που θα λειτουργήσουν σε βάρος και των ίδιων των μεταναστών και της χώρας μας».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Όθωνας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Τασούλας, ο Γενικός Γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας κ. Θ. Χριστόπουλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Ελ. Οικονόμου και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Κ. Σούλης, ο Διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης κ. Κ. Μπίκας, ο Διευθυντής της Γ4 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Ι. Ραπτάκης, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Ι. Ραχωβίτσας και οι δύο Υπαρχηγοί του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχοι Θ. Φουστάνος και Γ. Βαλεργάκης, ο Υποδιοικητής της ΕΥΠ κ. Φ. Παπαγεωργίου, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού πρέσβης κ. Α. Αμοιρίδης, όπως και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού Σώματος.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής προέβη σε δηλώσεις:

«Πραγματοποιήσαμε σήμερα μία σύσκεψη ανάμεσα στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προκειμένου να συζητήσουμε με λεπτομέρειες, πώς διαμορφώνεται η ένταση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, στην Τυνησία και στην Αλγερία και από την άποψη αυτή να εκτιμήσουμε όλους τους παράγοντες, οι οποίοι αφορούν στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας μας.

Διαπιστώσαμε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος μεγάλος κίνδυνος, αλλά έχουμε υποχρέωση, με κάθε τρόπο, η χώρα μας να προετοιμασθεί, ούτως ώστε αν οι εξελίξεις δρομολογηθούν σε μία άσχημη κατάσταση, αν έχουμε ανατροπές στην περιοχή να μην επιβαρυνθούμε με νέο βάρος όσον αφορά στις μεταναστευτικές ροές.

Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο, ένα τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά στην πίεση των μεταναστευτικών ροών, όπως ταυτόχρονα και μια μεγάλη αμφισβήτηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ικανότητα της χώρας μας να εγγυηθεί τη λειτουργία της χώρας μας στο πλαίσιο της συμφωνίας του Σένγκεν, δηλαδή της φύλαξης των Ευρωπαϊκών συνόρων. Ως εκ τούτου η ασφάλεια του Έλληνα πολίτη, η ασφάλεια του Ευρωπαίου πολίτη, η ασφάλεια όλων των ανθρώπων που κατοικούν και διαβιούν στο ελληνικό έδαφος, στην Ελλάδα, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και βασική υποχρέωση μας. Γι’ αυτό το λόγο ήταν αναγκαία αυτή η σημερινή σύσκεψη για τα θέματα της εσωτερικής ασφάλειας στη χώρα μας.

Καταλήξαμε σε ορισμένα συμπεράσματα, τα οποία αφορούν στη δραστηριότητα του κρατικού μηχανισμού, την ετοιμότητα των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος που έχουν το καθήκον και την ευθύνη για την φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων στην Ελλάδα.

Διαπιστώσαμε τους κινδύνους που δημιουργούνται, από τη μεγάλη κινητικότητα που επιδεικνύουν ορισμένοι εντός της χώρας επιχειρώντας να κινητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν μετανάστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη χώρα μας, είτε παράνομους μετανάστες, είτε μετανάστες οι οποίοι νόμιμα εργάστηκαν στην χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα βρίσκονται σε καθεστώς μεγάλης ανησυχίας και ανασφάλειας και θεωρούμε ότι αυτήν την περίοδο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να υπάρχουν τέτοιου είδους κινητοποιήσεις γιατί θα μπορούσαν κάλλιστα να υπάρξουν καταστάσεις οι οποίες να είναι ανεξέλεγκτες.

Γι’ αυτό το λόγο απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους φορείς και τις ενώσεις των μεταναστών και ζουν και διαβιούν στην Ελλάδα να αποτρέψουν τα μέλη τους να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις αυτήν την περίοδο, όπου δημιουργείται ο κίνδυνος για να εμφανιστούν εστίες έντασης που θα λειτουργήσουν εις βάρος και των ίδιων των μεταναστών και βεβαίως και εις βάρος της χώρας μας.

Επιπλέον τόσο το Λιμενικό Σώμα, όσο και η Ελληνική Αστυνομία θα εντείνουν τους ελέγχους στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας. Ταυτόχρονα θα προετοιμαστούν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην περίπτωση που η χώρα μας κληθεί να αντιμετωπίσει αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Παράλληλα εφαρμόζουμε τη νομοθεσία, η οποία ήδη λειτουργεί και ισχύει στη χώρα για τις περιπτώσεις εκείνων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να καλέσουμε όλους εκείνους, οι οποίοι παράνομα διαβιούν στη χώρα να ενταχθούν στα προγράμματα επαναπατρισμού, τα οποία είναι και χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη πλευρά καλούμε όλους όσοι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θέλουν να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς τους μετανάστες, να τον εκδηλώνουν με τρόπο και με μέθοδο που δεν θίγει ούτε την ασφάλεια ούτε τις κατακτήσεις του Ελληνικού λαού».

Δημοσιογράφος: « κ. Υπουργέ σήμερα ξεκινούν την εργασία τους οι 17 επιτροπές για την εξέταση του πολιτικού ασύλου, σωστά;»

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Ναι σήμερα αρχίζει η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε Β’ βαθμό. Συνολικά λειτουργούν 17 επιτροπές. Ολοκληρώθηκε άλλωστε μόλις την Παρασκευή η εκπαίδευση των μελών τους από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. Όμως οι επιτροπές εξέτασης των αιτήσεων ασύλων σε 1ο βαθμό έχουν ήδη ξεκινήσει με το νέο νόμο, με τη νέα διαδικασία, εδώ και δύο εβδομάδες. Υπάρχει κινητικότητα, υπάρχει προσπάθεια και υπάρχει πάνω από όλα η πολιτική βούληση και η δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση όλων αυτών των αιτήσεων που είναι πάρα πολλές και είναι για πολλά χρόνια.

Όμως πέραν αυτών, πέραν εκείνων που ζητούν άσυλο και στην προκειμένη περίπτωση μιλώντας για τους μετανάστες, οι οποίοι είναι απεργοί πείνας προερχόμενοι από την Κρήτη και απασχόλησαν τα φώτα της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα, αυτοί δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορίας. Είναι άνθρωποι που δούλεψαν στο παρελθόν, είχαν νόμιμα χαρτιά παραμονής στην Ελλάδα, διότι συμπλήρωναν 150 ένσημα ΙΚΑ το χρόνο, όπως προβλέπει η νομοθεσία μας, όμως η οικονομική κρίση τους άφησε χωρίς δουλειά.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλειας και για αυτό το λόγο επιζητούν κάποιες λύσεις. Τα αρμόδια υπουργεία, δηλαδή το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εργασίας, αναζητούν λύσεις, έτσι και αλλιώς ήταν σε διάλογο μαζί τους εδώ και καιρό και νομίζω ότι θα βρεθεί μία κατάλληλη λύση. Πάντως αυτή τη στιγμή κινητοποιήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν εστίες έντασης, απονενοημένοι αγώνες, απονενοημένα διαβήματα, τα οποία δημιουργούν πεδίο εκμετάλλευσης από ορισμένους, οι οποίοι έχουν ως επιλογή τους το κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο και τη βία θα πρέπει να αποφεύγονται με κάθε τρόπο».

Τελευταίες Αναρτήσεις