Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Ιανουάριος 201120-01-2011:Απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιου Νάκου...

20-01-2011:Απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιου Νάκου σχετικά με τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη περί της ΕΥΠ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στην με αριθμό 398/17-1-2011 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιου Νάκου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη περί της ΕΥΠ κ.λπ..

"Κατ ’ αρχήν θέλω να γίνει γνωστό στον συνάδελφο, κ. Νάκο ότι δεν είναι σήμερα εδώ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη γιατί συμμετέχει σε άτυπο συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βουδαπέστη. Είχε κάθε πρόθεση να απαντήσει ο ίδιος προσωπικά στην ερώτησή σας.

Επίσης, θέλω να κάνω μια γενική αναφορά, κύριε Νάκο, με όλη την εκτίμηση και το σεβασμό που ξέρετε ότι έχω και στο πρόσωπο και την ιδιότητά σας και να υπενθυμίσω ότι η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να σχολιάζει και να τροφοδοτεί ένα δημόσιο πολιτικό διάλογο για κάθε τηλεγράφημα, για κάθε διαρροή, για κάθε δημοσίευμα, ειδικά όταν άπτονται τόσο ευαίσθητων ζητημάτων.

Έχουμε επίσης τονίσει, νομίζω σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν θεωρούμε αυτά τα δημοσιεύματα θέσφατα, ούτε σε ό,τι αφορά στην αξιοπιστία τους, ούτε σε ό,τι αφορά στην εγκυρότητά τους. Και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας υπενθυμίσω εξάλλου ότι αποτυπώνουν, τέτοιου είδους τηλεγραφήματα που δημοσιοποιούνται, μονομερώς την άποψη εκείνου που αποτυπώνει τι άκουσε με τον τρόπο που το κατάλαβε, με τον τρόπο που το ερμήνευσε.

Η αναφορά μου αυτή υπενθυμίζω ότι είναι γενική. Θα θέλαμε να αποφευχθεί αυτό από το σύνολο του πολιτικού συστήματος και να υπάρξει μια αντοχή στον πειρασμό να βάλουμε τη διαδικασία όχι μόνο του πολιτικού διαλόγου, αλλά πολύ περισσότερο την κοινοβουλευτική και του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε μια τέτοια περιπέτεια.

Ελπίζω, επίσης, να μην χρειάζεται, κύριε Νάκο να σας υπενθυμίσω ότι αν την είχε υιοθετήσει το πολιτικό σύστημα μερικά χρόνια πριν, θα συζητούσαμε μέσα σε αυτήν την Αίθουσα αν εν ενεργεία Πρωθυπουργοί και αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων ήταν επικεφαλής τρομοκρατικών οργανώσεων.

Τώρα στο συγκεκριμένο θέμα. Πράγματι όσα φέρεται ότι είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, θα σας επαναλάβω ότι από αυτό το Βήμα, είχαν καταγγελθεί την περίοδο που είμαστε Αντιπολίτευση και δυστυχώς επαληθεύτηκαν και διαπιστώθηκαν την περίοδο που γίναμε Κυβέρνηση και μάλιστα το πρώτο διάστημα. Γιατί αυτό είναι το χρονικό σημείο αναφοράς στο οποίο φέρεται ο κ. Χρυσοχοΐδης να έκανε αυτές τις διαπιστώσεις τις οποίες, όπως ο ίδιος είπε, είχε επαναλάβει κατ ’ επανάληψη και δημόσια.

Σε ό,τι αφορά -και κλείνω με αυτό στο σημείο αυτό- στο ερώτημά σας για την προσπάθεια αναβάθμισης της λειτουργίας των υπηρεσιών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών έχω να πω το εξής.

Αντί να σας παρουσιάσω εδώ σχέδια και θεωρίες, θα σας παραπέμψω να διαπιστώσουμε μαζί, όπως διαπιστώνει η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, ποια είναι σήμερα η συμβολή της Ε.Υ.Π. στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, με σημαντική συνεισφορά στις αρκετές -νομίζω- και από όλους αναγνωρισμένες πρόσφατες επιτυχίες και ποια ήταν η Ε.Υ.Π., όταν κάτω από τη μύτη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Υπουργείου και της Κυβέρνησης είχε στηθεί ένα δίκτυο υποκλοπών που παρακολουθούσε μέχρι και τον Πρωθυπουργό και εξέθεσε διεθνώς τη χώρα σε υποθέσεις με χαρακτηριστικότερη αυτή των Πακιστανών.

Κύριε Νάκο, ειλικρινά με προβληματίζει το γεγονός ότι αποδίδετε σε εκκαθάριση προσωπικών ή κομματικών λογαριασμών της οποιασδήποτε πολιτικής ηγεσίας μια προσπάθεια, για την οποία μάλιστα υποτίθεται απορείτε, δηλαδή για το τι έχει μεσολαβήσει στην Ε.Υ.Π. τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες.

Και δεν σας απασχολεί ως να μην υπάρχει και δεν σας προβληματίζει το ότι μπήκε εισαγγελέας στην Ε..Υ.Π. και διατύπωσε βαρύτατες καταγγελίες πως ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έκανε πολύ συγκεκριμένες και κραυγαλέες διαπιστώσεις ότι οι συγκεκριμένες ένορκες διοικητικές εξετάσεις έχουν ενδιαφέροντα ευρήματα.

Σχετικά με αυτό που με ρωτάτε -και μάλιστα με έναν τρόπο σαν να απορείτε πραγματικά- για την προσπάθεια να αποκατασταθεί ένα εργασιακό περιβάλλον απαλλαγμένο από όλα αυτά που οι έρευνες που σας ανέφερα διαπίστωσαν -και που δεν έχουν κανένα κομματικό επηρεασμό, όπως

ξέρετε- οδηγηθήκαμε στο να αποκατασταθεί ένα αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας στην Υπηρεσία.

Ο σεβασμός στην προσωπική αξιοπρέπεια των στελεχών, η στήριξη και η εμπιστοσύνη ανεξάρτητα από προσωπικές πολιτικές ή άλλες προτιμήσεις ή χρεώσεις, κατά την άποψή μας, έχουν δώσει στην Υπηρεσία τη δυνατότητα να μπορεί σήμερα να συμβάλει -με τον τρόπο που ήδη σας ανέφερα- σε μια προσπάθεια που συνολικά οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας επιχειρούν.

Και αυτό δεν γίνεται εκ του μηδενός. Τίποτα δεν ξεκινά ποτέ εκ του μηδενός και ούτε έχουμε αυτή την άποψη.

Εν πάση περιπτώσει, κύριε Νάκο, όπως αντιλαμβάνεστε ιδίως εσείς πάρα πολύ καλά, νομίζω ότι τα θέματα αυτά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα για να συζητούνται εξαντλητικά ακόμη και εντός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Θέλω με την ευκαιρία να διαβεβαιώσω ότι ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση συνολικά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κ.

Παπουτσής που έχει την ευθύνη βάσει του νόμου για τη λειτουργία της Υπηρεσίας στηρίζουν το προσωπικό.

Μένουμε και θα μείνουμε μακριά από οποιουσδήποτε διαχωρισμούς που έχουν να κάνουν είτε με εσωτερικές ομαδοποιήσεις είτε με κομματικές προκαταλήψεις και βεβαίως θα είμαστε και δίπλα αλλά και απέναντι, αν και εφόσον υπάρξουν φαινόμενα που θα παραπέμπουν στο πρόσφατο παρελθόν και τα οποία δημόσια καυτηριάσαμε γιατί είμαστε -κατ ʼ εντολή του ελληνικού λαού- θεματοφύλακες κάποιων αρχών. Νομίζω ότι η εθνική ασφάλεια της χώρας δεν χωρά εκπτώσεις.

Ευχαριστώ ».

Τελευταίες Αναρτήσεις