Τε 1 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2011Δελτία Τύπου Ιανουάριος 201112-01-2011: Παρέμβαση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, για την επίθεση με γκαζάκια στο γραφείο...

12-01-2011: Παρέμβαση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, για την επίθεση με γκαζάκια στο γραφείο του βουλευτή του ΛΑΟΣ, κ. Αγγελου Κολοκοτρώνη, στη Θεσσαλονίκη και τις διαρροές του Wikileaks

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, για την επίθεση με γκαζάκια στο γραφείο του βουλευτή του ΛΑΟΣ, κ. Αγγελου Κολοκοτρώνη, στη Θεσσαλονίκη και τις διαρροές του Wikileaks.

«Ο μεστός και γνήσιος λόγος του Προέδρου κ. Κακλαμάνη και τα σχόλια του με υποχρεώνουν σε αυτό το σημείο να πάρω το λόγο για να δώσω κάποιες διευκρινήσεις.

Πρώτα απ’ όλα κ. Πρόεδρε όπως γνωρίζετε παρακολουθώ πάντοτε τους λόγους σας με ιδιαίτερο σεβασμό κι εκτίμηση, γιατί πάντοτε έχετε να προσφέρετε στην αίθουσα αυτή, ποτέ να αφαιρέσετε, ποτέ να θίξετε τον οποιοδήποτε.

Όμως τη στιγμή που πήρατε το λόγο ήταν μια στιγμή δύσκολη για το συνάδελφο κ. Κολοκοτρώνη, καθώς στο πολιτικό γραφείο του εξερράγησαν κάποια γκαζάκια. Ευτυχώς, είχαμε μόνο πολύ ελαφρύς τραυματισμούς μίας συνεργάτιδας του κ. συναδέλφου. Όπως επίσης εξερράγη ένα γκαζάκι στα γραφεία της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη. Φαίνεται, ότι κάποιοι σήμερα έχουν επιλέξει την ημέρα προκειμένου να κάνουν εμφανή την παρουσία τους ή να προωθήσουν τις δικές τους ιδέες με αυτό τον τρόπο που καταδικάζει ολόκληρος ο ελληνικός λαός . Δράττομαι όμως της ευκαιρίας να εκφράσω πρώτα από όλα τη συμπάθειά μου στον κ. συνάδελφο, αλλά ταυτόχρονα να καταδικάσω το γεγονός ως πράξη συμβολική η οποία στρέφεται ενάντια στον Κοινοβουλευτισμό και ενάντια στη Δημοκρατία.

Και πιστεύω ότι εκφράζω όλους τους συναδέλφους, όπως επίσης, πιστεύω ότι εκφράζω τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που αποδέχεται τη Δημοκρατία και που αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Και αναμένω τις αντίστοιχες τοποθετήσεις και από τους άλλους πολιτικούς χώρους που κατά τα άλλα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις δημοκρατικές αρχές και στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.

Όσον αφορά στο σχόλιό σας κ. Πρόεδρε για τα σημερινά δημοσιεύματα, ομολογώ ότι δεν τα έχω μελετήσει πλήρως όλα, με δεδομένο ότι έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς η διαδικασία εδώ στη Βουλή.

Ωστόσο θα τα μελετήσω βεβαίως με πολύ μεγάλη προσοχή. Όμως, ευθύς εξαρχής θα ήθελα να πω από την εμπειρία μου και στην Ελλάδα και νωρίτερα στην Ευρώπη, δεν θέλω ποτέ να θεωρώ ως θέσφατα δημοσιεύματα εφημερίδων τα οποία στηρίζονται σε διαρροές που προέρχονται από κάποια κέντρα τα οποία δεν γνωρίζει κανείς ακριβώς, και πολύ περισσότερο όταν αυτά τα κέντρα ούτε επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν.

Όμως, με αφορμή το σχόλιο σας που επαναλαμβάνω αντιλαμβάνομαι ότι είναι εξαιρετικά ειλικρινές και είναι με βάση τη δεδηλωμένη και πλήρως αναγνωρισμένη δημοκρατική σας συνείδηση, σχετικά με το ρόλο των αξιωματικών που ηγούνται των σωμάτων ασφαλείας και τη συνεργασία τους με άλλες υπηρεσίες, ιδιαίτερα όσον αφορά το σημερινό αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Οικονόμου, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όσον αφορά τη δική μου συνεργασία, τη δική μου εκτίμηση και τη δική μου αντίληψη για τη στάση του , το ρόλο του και τη συμπεριφορά του, έχω την πλήρη βεβαιότητα ότι ουδέποτε θα προχωρούσε σε μια τέτοια πρωτοβουλία χωρίς να υπάρχει η πλήρης συνεργασία και η άδεια από την πολιτική του ηγεσία, δηλαδή, από τον προκάτοχό μου κ. Χρυσοχοΐδη.

Θέλω επίσης να σας πω ότι εάν εγώ ήμουν στη θέση του εκείνη την περίοδο –όπως και τώρα εξάλλου- όχι μόνο με τον Αρχηγό της Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος που λειτουργούν με την ευθύνη μας, στα πλαίσια των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας θα επέτρεπα τη συνομιλία και τη συνεργασία με άλλους φορείς, πάντοτε φυσικά μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο είχε εγκρίνει η Κυβέρνηση, και είχε εγκρίνει η πολιτική ηγεσία. Έχετε, απόλυτα δίκιο όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρχουν πρωτοβουλίες της ηγεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας και βεβαίως, ούτε και των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς τον απόλυτο έλεγχο και εις γνώση της Κυβέρνησης.

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, θέλω επίσης να σας υπενθυμίσω ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό και επιχειρησιακό, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, στο πλαίσιο της Europol . Και επιπλέον είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί και στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών που έχει συνάψει η Ελλάδα με τια άλλες χώρες. Πάντοτε όμως, το τονίζω αυτό, υπό τη σκέπην, τη διαρκή παρακολούθηση, την πολιτική ευθύνη και το αυστηρό πλαίσιο που ορίζει η πολιτική ηγεσία, η οποία ασκεί και τα κυριαρχικά δικαιώματα για λογαριασμό του ελληνικού λαού αυτήν την περίοδο. Από την άποψη αυτή θα διερευνήσω οπωσδήποτε την υπόθεση, θα ζητήσω περαιτέρω διευκρινήσεις. Αλλά θέλω να είναι απολύτως σαφές και με αυτή την ευκαιρία στέλνω ένα μήνυμα προς όλους: Ας μην διανοηθεί κανείς να αναπτύξει πρωτοβουλίες διεθνούς επιπέδου χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Και τέλος όσον αφορά το τελευταίο ερώτημα σας για το εάν και κατά πόσον υπάρχει η πρόβλεψη για την εξασφάλιση των πόρων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί τόσο η πρόσληψη των ικανών και νέων στελεχών, γιατί πραγματικά χρειάζονται νέα στελέχη. Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε κάποιες ανάγκες με μετατάξεις, αλλά είναι προφανές ότι τα χαρακτηριστικά αυτών των υπηρεσιών απαιτούν νέους επιστήμονες εξειδικευμένους. Γι’ αυτό το λόγο, στην κυβέρνηση αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες όσον αφορά στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος, είναι και δέσμευση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα η χώρα εάν δεν καταφέρουμε – να στελεχώσουμε τις υπηρεσίες με τον τρόπο που πρέπει. Επιπλέον, έχουμε εξασφαλίσει και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντλήσουμε και κονδύλια για την εκπαίδευση, τη μετεκπαίδευση υπαλλήλων που θα προσληφθούν. Και γι’ αυτό το λόγο προβλέψαμε κάτι το οποίο έχει τύχει και της κριτικής από ορισμένους συναδέλφους εδώ στην αίθουσα, που αφορά στη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αλλά και ορισμένων υψηλού επιπέδου και αναγνωρισμένων διεθνώς Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, προκειμένου ακριβώς να αντλήσουμε εμπειρίες και δυνατότητες για την εκπαίδευση των Ελλήνων που θα αναλάβουν τη διαχείριση αυτής της μεγάλης υπόθεσης».

Τελευταίες Αναρτήσεις