Σα 3 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 201030-12-2010: Δελτίο Τύπου για τη σύσκεψη υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολιτη κ. Χρήστο Παπουτσή για την αντιμετώπιση της...

30-12-2010: Δελτίο Τύπου για τη σύσκεψη υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολιτη κ. Χρήστο Παπουτσή για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Πάτρα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Στην Ελλάδα με την πολιτική μας θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου στη χώρα μας. Κανείς άλλος. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα. Θα φύγουν από την Ελλάδα, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση και σε αυτήν την κατεύθυνση θα είμαστε απολύτως αποφασισμένοι», δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, στο Υπουργείο, με κύριο θέμα την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και των προβλημάτων που δημιουργούνται στην πόλη των Πατρών και των κατοίκων της. Ο κ. Παπουτσής πρόσθεσε ότι «παράλληλα, θα δώσουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στα δίκτυα διακίνησης των μεταναστών. Διαβεβαιώσαμε, τον κ. Περιφερειάρχη και τον κ. Δήμαρχο και μέσω αυτών το λαό της Πάτρας και της Αχαΐας ότι η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έχει ισχυρή πολιτική βούληση, έχει τη θέληση και την αποφασιστικότητα να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο σταδιακά θα αποκαθιστά την ασφάλεια στην πόλη και θα εγγυάται την ποιότητα της ζωής των πολιτών».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας και ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, παρουσίασαν τα έντονα προβλήματα που παρατηρούνται από την αυξημένη παρουσία μεταναστών κυρίως στην περιοχή του Λιμανιού της Πάτρας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας, ο Γενικός Γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου, ο ‘Β Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Σούλης, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί των δυο Σωμάτων.

Αμέσως μετά ακολούθησαν δηλώσεις.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

«Υποδεχτήκαμε σήμερα στο Υπουργείο με την ηγεσία της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, αγαπητό συνάδελφο κ. Κατσιφάρα και το Δήμαρχο Πατρέων κ. Δημαρά, τους οποίους θέλω και από αυτό το βήμα να συγχαρώ για την ανάληψη των νέων τους καθηκόντων, μετά την πανηγυρική εκλογή τους.

Το θέμα της συζήτησης μας ήταν η αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, το οποίο αντιμετωπίζει η Αχαϊκή πρωτεύουσα.

Απ’ ότι φαίνεται δεν το αντιμετωπίζει, μόνο το λιμάνι, όπως στο παρελθόν. Πλέον, το πρόβλημα έχει επεκταθεί σε όλη την πόλη με αποτέλεσμα τη μεγάλη ανησυχία των κατοίκων. Στην Πάτρα, τόσο η Αστυνομία, όσο και το Λιμενικό Σώμα, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία. Ήδη ο Γενικός Γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, κ. Χριστόπουλος, ήταν εκεί τις προηγούμενες ημέρες και προήδρευσε σε μια μεγάλη σύσκεψη των τοπικών παραγόντων. Και σήμερα όμως, σε μια συνάντηση η οποία κράτησε πάνω από δύο ώρες, συζητήσαμε όλες τις πλευρές αυτού του φαινομένου, παρουσιάσαμε τις προτάσεις και τις σκέψεις του δικού μας Υπουργείου, το σχεδιασμό μας, τους προβληματισμούς μας. Η ουσία είναι μία. Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κανείς δεν θα φεύγει από την Πάτρα, από την Ηγουμενίτσα και από τα άλλα λιμάνια της Ελλάδος και τα αεροδρόμιά μας, για την Ευρώπη. Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της απέναντι στη Συνθήκη του Schengen , απέναντι στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα ενισχύσουμε ακόμη πιο πολύ την φύλαξη των διόδων διέλευσης για τις ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, ενισχύουμε τις προσπάθειες αποτροπής των παράνομων μεταναστών να φθάνουν στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα με εκτεταμένες επιχειρήσεις στο εθνικό δίκτυο, ιδιαίτερα εδώ, στην περιοχή των Αθηνών ή στις άλλες περιοχές απ’ όπου ξεκινούν. Επιπλέον, εντάσσουμε αυτόν το σχεδιασμό στο γενικότερο πλαίσιο των πρωτοβουλιών μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως έχει ξεκινήσει όλη αυτήν την περίοδο. Από τη συνεργασία, την οποία έχουμε με τον οργανισμό του Frontex , τον ευρωπαϊκό οργανισμό, δηλαδή, για τη φύλαξη των συνόρων, με τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλουμε με τις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες για το νομικό πλαίσιο, που επιτρέπει τη δημιουργία μιας υπηρεσίας ασύλου, της υπηρεσίας για τα κέντρα πρώτης υποδοχής και για τις διαδικασίες που αφορούν την απέλαση των μεταναστών, που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμένουν στη χώρα. Θέλουμε να είμαστε απολύτως σαφείς ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τις υποχρεώσεις μας προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος

Συζητήσαμε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και με τους Αρχηγούς των Σωμάτων Ασφαλείας, το μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζει η πόλη της Πάτρας, αλλά και ευρύτερα περιοχές της Δυτικής Ελλάδος, από το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης. Είναι για μας ένα πολύ μεγάλο θέμα. Επηρεάζει την ασφάλεια και τη γαλήνη της περιοχής. Επηρεάζει αρνητικά την τοπική οικονομία και την παραγωγή της. Υπάρχει κλίμα ανασφάλειας. Βεβαίως με την πολιτική ηγεσία και με τον φίλο Υπουργό κ. Χρήστο Παπουτσή βρήκαμε ένα πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας και συνεννόησης. Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που μας παρουσίασε ο κ. Υπουργός. Εμείς θεωρούμε ότι μπορεί με βήματα υλοποίησης να δώσει- σε βάθος χρόνου, γιατί δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί από τη μια μέρα στην άλλη ένα τόσο μεγάλο θέμα- λύσεις σε ένα χρονίζον πρόβλημα. Η πόλη της Πάτρας κουβαλάει αυτό το μεγάλο θέμα για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια και οι πολίτες της ανησυχούν. Ζητούν λύσεις, γιατί τα φαινόμενα της καθημερινής ζωής στην πόλη είναι πολλές φορές ανεξέλεγκτα από τη βία, από τις οργανωμένες παρουσίες που διαταράσσουν την καθημερινότητα. Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης είναι ένα μεγάλο ζήτημα ακόμα και για τους ίδιους τους μετανάστες. Εμείς θέλουμε να υπάρχει σεβασμός στον άνθρωπο και στα δικαιώματά του, ανεξαρτήτως φυλής και χώρας προέλευσης. Είμαστε μια Δημοκρατία και η Δημοκρατία οφείλει να στέκεται με κανόνες και αξίες. Βεβαίως, δεν μπορούμε να ανεχτούμε να συνετιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Και γι΄ αυτό, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, με το Υπουργείο, βήμα- βήμα θα προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο για να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά αυτό το πρόβλημα.

Δήμαρχος Πατρέων

Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του Δήμου της Πάτρας να του γνωστοποιήσει την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η πόλη μας, όπου η αντοχή και η ανοχή έχει εξαντληθεί. Όλη η Πάτρα έχει μεταβληθεί σε έναν απέραντο καταυλισμό με άθλιες συνθήκες και για τους περίοικους και για τους μετανάστες, που έρχονται στην περιοχή μας με αποκλειστικό σκοπό να φύγουν από το λιμάνι της για άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο κ. Υπουργός μας παρουσίασε – και αυτό, τουλάχιστον στην κοινωνία της Πάτρας, γίνεται για πρώτη φορά- έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που είναι πολυσύνθετο και σίγουρα δεν αντιμετωπίζεται σε μια μέρα. Καλέσαμε τον κ. Παπουτσή να έρθει στην Πάτρα αμέσως μετά τη ψήφιση του Νόμου, που αποτελεί ένα πρώτο εργαλείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να μεταφέρει στην πόλη μας τη βούληση και του ίδιου και της Κυβέρνησης ότι ουσιαστικά και με υπεύθυνο τρόπο, για πρώτη φορά, αρχίζει να αντιμετωπίζεται ένα μεγάλο πρόβλημα που επί 12 χρόνια ταλανίζει την κοινωνία της Πάτρας.

Τελευταίες Αναρτήσεις