Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 201009-12-2010: Χαιρετισμός Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στον Απολογισμό Αντιπυρικής Περιόδου του Πυροσβεστικού Σώματος

09-12-2010: Χαιρετισμός Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στον Απολογισμό Αντιπυρικής Περιόδου του Πυροσβεστικού Σώματος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χαιρετισμός Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στον Απολογισμό Αντιπυρικής Περιόδου του Πυροσβεστικού Σώματος

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ του Πυροσβεστικού Σώματος,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας,

Κύριοι αντιπρόσωποι φορέων,

Κυρίες και κύριοι ,

Θα ήθελα να συγχαρώ τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, αλλά και όλα τα στελέχη, τους αξιωματικούς και το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και όλων των φορέων και τους απλούς πολίτες και εθελοντές, για το γεγονός ότι συντελέσατε στο να βρισκόμαστε σήμερα εδώ και να αποτιμούμε μια αντιπυρική περίοδο, η οποία ήταν με βάση όλους τους σχετικούς δείκτες μία από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων, αν όχι η καλύτερη.

Δεν πρέπει όμως να μείνουμε στις δάφνες αυτής της επιτυχίας. Πρέπει μετά τα συγχαρητήρια και μετά τη σύσκεψη, η οποία δεν είναι μόνο ή κυρίως εθιμοτυπικού χαρακτήρα, αλλά πολύ ουσιαστικού, να δούμε πώς πάνω σε αυτό το νέο κεκτημένο για τη χώρα θα δημιουργήσουμε μία σταθερή βάση συνεχούς βελτίωσης.

Δεν μας επιτρέπεται, λοιπόν, ο εφησυχασμός, γιατί δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιθώριο. Δεν μπορεί η προστασία του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος της χώρας να είναι πλημμελής. Και αυτό που καλούμαστε όλοι να κάνουμε είναι να διαψεύσουμε όσους αυτή τη φετινή επιτυχία την αποδίδουν σε συγκυριακούς λόγους ή τη χαρακτηρίζουν εύθραυστη και επισφαλή. Όλοι εμείς στο πολιτικό, διοικητικό, υπηρεσιακό επίπεδο πρέπει να αναμετρηθούμε με το στοίχημα της πάγιας, μόνιμης και βιώσιμης νικηφόρας μάχης με τα φαινόμενα- που εν προκειμένω σχετίζονται με τις πυρκαγιές.

Τον τελευταίο χρόνο καταβλήθηκαν τεράστιες προσπάθειες για την αναδιοργάνωση, τον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση και πρόληψη δασικών πυρκαγιών:

Ø Έγινε μεταφορά του Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ø Σε αντιστοιχία με την Δίκυκλη Αστυνόμευση της ΕΛ.ΑΣ., αποφασίστηκε η Δημιουργία Ομάδων Δίκυκλης Περιφρούρησης Δασών Πυροσβεστικού Σώματος. Η ομάδα Ήφαιστος δημιουργήθηκε για την πρόληψη και την προστασία των ελληνικών δασών.

Ø Αξιοποιούνται πλέον σύγχρονα τεχνικά μέσα για τη συγκρότηση μηχανισμού άμεσης ενημέρωσης των τοπικών δυνάμεων. Χρήση εφαρμογών Google Earth από το Πυροσβεστικό Σώμα για την αντιπυρική περίοδο 2010. Οι εφαρμογές θα εμπλουτίζονται διαρκώς.

Βήματα μικρά ή μεγαλύτερα, κρίσιμα όμως και χρήσιμα, που μαζί με τη συνεργασία, τη συνέργεια και το συντονισμό όλων των φορέων που σήμερα εκπροσωπούνται εδώ, είχαν ένα πολύ συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Ο σχεδιασμός δεν είναι αντικείμενο της σημερινής συνάντησης, όμως παρά τη θετική από όλους αναγνώριση της χρονιάς που πέρασε, προφανώς και πάλι υπήρξαν προβλήματα. Μικρότερα ίσως, αλλά υπήρξαν. Και σήμερα νομίζω, θα πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα σε όποιες τέτοιες δυσλειτουργίες, σε όποια τέτοια ζητήματα εντοπίστηκαν και τα οποία έγκαιρα πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να τα αποφύγουμε στο μέλλον. Αυτό θα είναι το μεγάλο κέρδος από μία ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, που σήμερα θα ακολουθήσει εδώ.

Θέλω να γνωρίζετε ότι με μεγάλο και ουσιαστικό ενδιαφέρον, έχουμε ξεκινήσει ήδη με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος να επισημαίνουμε ζητήματα, να αναζητούμε μέσω χρηματοδοτικών δυνατοτήτων- για παράδειγμα μέσω ΕΣΠΑ- τρόπους για να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε σε εξοπλισμό και μέσα το Πυροσβεστικό Σώμα, πώς το νέο διοικητικό μοντέλο της χώρας θα συντελέσει στο συντονισμό και θα δημιουργήσει ένα πιο λειτουργικό σχήμα. Πώς δηλαδή μέσω του Καλλικράτη και των αντίστοιχων δικών μας επιχειρησιακών σχεδιασμών, αλλά και της συνεργασίας των φορέων θα βελτιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητά μας και θα θέσουμε ακόμα υψηλότερα τον πήχη για την επόμενη περίοδο. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εξετάσουμε και άλλες ενέργειες που θα αναβαθμίσουν, όχι μόνο την επιχειρησιακή ικανότητα του κρατικού μηχανισμού, αλλά και την ενημέρωση των πολιτών.

Βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των εποχικών δασοπυροσβεστών, κάτι που θα ενισχύσει το επιχειρησιακό δυναμικό δασοπυρόσβεσης.

Είναι στα σχέδιά μας να προχωρήσουμε στην Οργάνωση και λειτουργία call center για τη δυναμική ενημέρωση του κοινού στις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση συμβάντος (καταστροφής). Ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει να είναι πλήρως ενσωματωμένος στα σχέδια έκτακτης ανάγκης και πολιτικής προστασίας της Χώρας και να υποστηρίζει τις λειτουργίες του κρατικού μηχανισμού, παρέχοντας άμεσες και ουσιαστικές πληροφορίες, οδηγίες και κατευθύνσεις προς το κοινό, κατά τις πρώτες ώρες της καταστροφής.

Για την επόμενη περίοδο πρέπει να βελτιωθούν πολλά, όμως τους λίγους μήνες που βρίσκομαι σε αυτήν την θέση, βλέπω ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα από όλους. Πρέπει να βελτιώσουμε υποδομές, να επενδύσουμε στην συνεχή εκπαίδευση των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης, στον συνεχή εκσυγχρονισμό των επιχειρησιακών μέσων.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Τελευταίες Αναρτήσεις