Πε 8 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 201006-12-2010: Δελτίο Τύπου με συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στην εφημερίδα "Τα Νέα"

06-12-2010: Δελτίο Τύπου με συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στην εφημερίδα “Τα Νέα”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην εφημερίδα «Τα Νέα» και τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά

Κύριε Υπουργέ, ποια είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής;

Ήταν μια μεγάλη και επιτυχημένη , αναίμακτη επιχείρηση με πολλά και σημαντικά ευρήματα και πρωταγωνιστές που συνελήφθησαν.

Και είναι επιτυχημένη γιατί χωρίς να επιτρέψουν να συνεχιστεί ο κύκλος του αίματος επέφεραν ένα ηχηρό πλήγμα στο κύκλωμα των ανθρώπων που έχουν κάνει επιλογή της ζωής τους τη βία και την πρόκληση του τρόμου στην κοινωνία.

Σε ποια κατεύθυνση κινούνται οι έρευνες;

Προς όλες τις κατευθύνσεις με μέθοδο και με προσεκτικά βήματα. Βρισκόμαστε όλοι σε επαγρύπνηση Πολιτεία και Αστυνομία. Η υπόθεση της ασφάλειας είναι δικαίωμα όλων. Αλλά και υπόθεση όλων.

Έχουν υπάρξει συγκεκριμένα στοιχεία που να ταυτοποιούν μια συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση;

Δεν υπάρχουν εργαστηριακά ευρήματα, αλλά η έρευνα συνεχίζεται…

Σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τα θλιβερά επεισόδια στην Αθήνα και την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου…

Πρώτα απ’ όλα , δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να απαλύνει τον πόνο της οικογένειας και των φίλων του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ούτε μπορεί ποτέ να νοηθεί ότι η δολοφονία ενός εφήβου υπακούει σε οποιαδήποτε λογική.

Γι αυτό εξάλλου η δικαιοσύνη ήταν αμείλικτη.

Από εκεί και πέρα τι να σας πω;

Δεν ξέρω εάν κάποιοι επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για νέα ένταση και νέο κύκλο βίας.

Όμως, η ουσία είναι μία. Η βία δεν δίνει λύσεις. Ο δρόμος της βίας είναι πάντα αδιέξοδος. Όχι μόνο γιατί η ιδέα των εξεγερμένων μαζών φαντάζει απόμακρη και εξωπραγματική στη σημερινή εποχή αλλά επειδή η βία όταν υιοθετείται ως αγωνιστική πρακτική προκαλεί αναπόφευκτα τη σκλήρυνση της στάσης των μηχανισμών καταστολής του κράτους.

Κατά αυτή την έννοια, η συλλογική βία ενδυναμώνει τελικά το μηχανισμό που υποτίθεται ότι επιδιώκει να εξαλείψει, χωρίς να προσφέρει , σε καμία περίπτωση, την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος.

Φοβάστε έκτροπα και αναταραχές στο κέντρο της πόλης; Έχετε πάρει κάποια μέτρα;

Δεν σχεδιάζουμε με βάση το φόβο. Έχουμε υποχρέωση όλοι να περιφρουρήσουμε το δικαίωμα κάθε πολίτη να εκφραστεί. Όπως έχουμε και την υποχρέωση να εγγυηθούμε την ηρεμία, την κοινωνική ειρήνη και την ασφάλεια όλων των πολιτών.

Κύριε υπουργέ, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει μεγάλη συζήτηση ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το εάν οι υπουργοί οφείλουν να εξαντλούν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά τους όρους του μνημονίου. Τί πιστεύετε;

Όσο επιτυγχάνουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, όσο υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας, τόσο θα ενισχύουμε την διαπραγματευτική μας θέση. Παράδειγμα , η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.

Η χώρα ξανακερδίζει τη χαμένη αξιοπιστία στη διεθνή κοινότητα. Είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης και του λαού. Εξάλλου ολόκληρη η Ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεμάτη από διαρκείς προσπάθειες των λαών και διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων…

Πολλοί εντός κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ αναφέρονται σε υπουργούς… δύο ταχυτήτων. Θεωρείτε ότι όντως κάποιοι συνάδελφοί σας οφείλουν να είναι πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί;

Κάποιοι αρέσκονται στο να το παίζουν βασιλικότεροι του βασιλέως… Δεν είναι δική μου δουλειά να βαθμολογώ. Ούτε πρόκειται να στήσω στον τοίχο τους συναδέλφους μου γνωρίζοντας το πόσο δύσκολο είναι το έργο που είμαστε υποχρεωμένοι να επιτελέσουμε όλοι μας. Και πόσες δυσκολίες και διαφορετικά προβλήματα και χρόνιες παθογένειες υπάρχουν σε διάφορους χώρους…Ωστόσο, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων αλλά είναι τιτάνια η προσπάθεια μας αυτή την περίοδο για τη σωτηρία της χώρας.

Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να νιώθει έντονα τις πιέσεις των συνδικάτων και των κοινωνικών εταίρων. Υπάρχει τρόπος ώστε να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς να θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Και ότι ολόκληρος ο κύκλος της οικονομίας συμπιέζεται. Όπως δυστυχώς, είναι αλήθεια ότι κάποιοι έχουν κληθεί να πληρώσουν δυσανάλογα.

Και έχουν δικαίωμα οι εργαζόμενοι να αγωνίζονται και να ζητούν το καλύτερο.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρά σε διορθωτικές παρεμβάσεις στην οργάνωση των οικονομικών σχέσεων με γνώμονα τη σωτηρία της χώρας και την εγγύηση της προοπτικής για την οικονομία και την κοινωνία.

Βέβαια κάποιοι βρίσκουν ευκαιρία με την κρίση και απαιτούν ανατροπές υπέρ των δικών τους συμφερόντων αδιαφορώντας για την ανάγκη συνοχής της κοινωνίας, τη συναίνεση των πολιτών και την εργασιακή ειρήνη. Για εμάς, για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η απόφαση είναι δεδομένη. Επεμβαίνουμε αποφασιστικά στις παθογένειες και τις αρρυθμίες του κράτους και της οικονομίας που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Και θα πετύχουμε. Αυτή τη φορά οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες.  

Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες της Οικονομικής Αστυνομίας; Φοβάστε επικαλύψεις από άλλες σχετικές υπηρεσίες πχ. το ΣΔΟΕ;

Οι αρμοδιότητές της Οικονομικής Αστυνομίας, περιλαμβάνουν έρευνα και δίωξη οικονομικών εγκλημάτων κατά των συμφερόντων του ελληνικού δημόσιου τομέα και της δημόσιας περιουσίας. Όπως και δίωξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της παράνομης διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων, μεταφοράς κεφαλαίων και λαθρεμπορίου. Αλλά στις αρμοδιότητές της είναι επίσης, η έρευνα και δίωξη οικονομικών εγκλημάτων κατά των πολιτών. Έτσι, στο στόχαστρό της θα συμπεριληφθούν και οι υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, η μη έκδοση αποδείξεων από ιατρούς, οι παράνομες συνταγογραφήσεις κ.α. Θα είναι οργανωμένη με βάση τα διεθνή πρότυπα και σε πλήρη συνεργασία αλλά και παράλληλη λειτουργία με το ΣΔΟΕ.

Θα ζητήσετε επιπλέον δυνάμεις για την φύλαξη των συνόρων από τον Frontex; Πόσα κέντρα υποδοχής θα φτιαχθούν ακόμη για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης;

Δεν είναι μόνο οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης του Frontex στον Έβρο. Έχουμε υπερδιπλασιάσει τις ελληνικές δυνάμεις αστυνόμευσης των συνόρων. Επιπλέον, σχεδιάζουμε συνολικές παρεμβάσεις και νέες δομές. Πιστεύω ότι η πιο αποτελεσματική πολιτική ανακοπής των μεταναστευτικών ροών είναι ο συνδυασμός αυστηρών μέτρων φύλαξης των συνόρων, αποτελεσματικών υπηρεσιών εξέτασης των αιτημάτων των μεταναστών που δικαιούνται διεθνή προστασία και η ταχεία λειτουργία των μηχανισμών εθελοντικού επαναπατρισμού και απέλασης όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Και από την πρώτη στιγμή κατέστησα σαφές σε όλους ότι τα Ελληνικά σύνορα είναι Ευρωπαϊκά σύνορα και ότι η χώρα μας σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Εάν χρειαστούν κι άλλες δυνάμεις θα το επανεκτιμήσουμε όλοι μαζί σε συνεργασία με τον Frontex και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είμαι βέβαιος θα επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό.

T ώρα, όσον αφορά στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, θα λειτουργούν σε επιλεγμένα σημεία της χώρας ανάλογα με τις ανάγκες. Δεν είναι στις προθέσεις μας να δημιουργήσουμε μόνιμες εγκαταστάσεις, γιατί δε φιλοδοξούμε να είναι μόνιμο κέντρο η Ελλάδα. Θέλω να τονίσω, όμως, ότι η δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής δεν είναι μια απλή κουβέντα, βρίσκουμε ένα χώρο και στοιβάζουμε κάποιους ανθρώπους. Ήδη, προωθήσαμε σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει την ίδρυση Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής για την αποτελεσματική διαχείριση παρανόμως εισερχομένων στη Χώρα αλλοδαπών σε συνθήκες σεβασμού της αξιοπρέπειάς τους.

Τελευταίες Αναρτήσεις