Δε 5 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 201004-12-2010: Συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στην εφημερίδα "Στο Καρφί"

04-12-2010: Συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στην εφημερίδα “Στο Καρφί”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην εφημερίδα «Στο Καρφί»

Το μνημόνιο είναι «ευτυχία για τη χώρα»;

Είναι αναγκαία επιλογή στην οποία μας οδήγησαν τα αδιέξοδα της ΝΔ. Είναι μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί. Είναι μια δανειακή σύμβαση 110 δις ευρώ χωρίς την οποία θα είχαμε χρεοκοπήσει και χωρίς την οποία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να κινούμαστε εντός ενός συγκεκριμένου δημοσιονομικού και χρονικού πλαισίου. Αλλά πολλές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δεν οφείλονται σε κανένα μνημόνιο. Είναι μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας.

Είναι πράγματι ανάσα ζωής για την κυβέρνηση το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου μας;

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι όσο επιτυγχάνουμε τους στόχους, όσο υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας, τόσο θα ενισχύουμε την διαπραγματευτική μας θέση. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου σημαίνει ουσιαστικά ότι η χώρα ξανακερδίζει τη χαμένη αξιοπιστία στη διεθνή κοινότητα. Είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης και του λαού.

Όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι το Μνημόνιο τελειώνει το 2013, ενώ τα δάνεια που λαμβάνει η χώρα από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης θα μπορούν να αποπληρωθούν έως το 2024.

Ο ένας στους πέντε Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Φο βάστε το ενδεχόμενο να φτάσει η χώρα στον τερματισμό αυτού του πολυετούς αγώνα χωρίς τους πολίτες της;

Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι για να εγγυηθούμε τη συνοχή, την αλληλεγγύη και την πρόοδο της κοινωνίας μας. Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τους πολίτες του. Δεν υπάρχει κερδισμένη μάχη εάν οι πολίτες υποφέρουν. Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι πολύ σημαντική. Όμως πιο σημαντική είναι η ευημερία των πολιτών που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της πυροδότησης της αναπτυξιακής διαδικασίας. Με την υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας, των νοικοκυριών, της αγοράς, του εμπορίου, των μικρών επιχειρήσεων, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο οι πολίτες ζητούν και ασφάλεια.

Αυτό είναι αλήθεια. Όλες οι προσπάθειές μας είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Να προστατεύουμε τη ζωή των πολιτών αλλά και την οικονομική τους δραστηριότητα. Να διασφαλίζουμε την ποιότητα της ζωής τους.

Μόνο μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, που εγγυάται τη ζωή και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία.

Μόνο μέσα από τη δημιουργία ασφαλούς και δημοκρατικού περιβάλλοντος, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις μιας νέας αναπτυξιακής διαδικασίας στη χώρα μας.

Η Ευρώπη είναι ένα καζάνι που βράζει; Διαδηλώσεις στην Πορτογαλία, στην Αγγλία , στην Ιρλανδία…

Η αγωνία των ευρωπαίων πολιτών για το μέλλον το δικό τους, των οικογενειών τους, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης, μεγαλώνει συνεχώς. Ιδιαίτερα για τους νέους που αντιλαμβάνονται πως η ύφεση που φέρνει η οικονομική κρίση μειώνει τα περιθώρια για την εξεύρεση μιας αξιοπρεπούς δουλειάς που θα βελτιώσει τη ζωή τους. Δυστυχώς στην Ευρώπη σήμερα λείπει η πολιτική ηγεσία που θα μπορούσε να εγγυηθεί ένα νέο όραμα για την Ευρώπη , με ανάπτυξη και συνοχή της κοινωνίας. Εδώ και ένα χρόνο ο Γιώργος Παπανδρέου θέτει το θέμα προτείνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για μία αποφασιστική παρέμβαση της Ευρώπης με ευρωομόλογα και χρηματοδότηση αναπτυξιακών επιλογών αλλά αυτοί κωφεύουν. Εάν τα μέτρα που λαμβάνονται δεν δίνουν προοπτική και το αίσθημα ασφάλειας, η αντίδραση των λαών θα είναι σκληρή. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται η αναθεώρηση των πολιτικών προτεραιοτήτων. Να τεθούν αυστηροί κανόνες στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Έτσι ώστε να μη χρειαστεί στο μέλλον για ακόμη μια φορά να πληρώσουν οι πολίτες το τίμημα της απληστίας και της ανευθυνότητας των κερδοσκόπων και των χρηματαγορών.

Έχοντας μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία πως νομίζετε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει στις «προκλήσεις» της εποχής μας;

Η Ευρώπη έχει μεγάλες δυνατότητες. Μεγαλύτερες από εκείνες κάποιων ηγετών της. Οφείλει τώρα όπως και σε κρίσιμες στιγμές στο παρελθόν να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα αποδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η πολύ μεγάλη αξία που είχε το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατόρθωσε να κινητοποιήσει τις πολιτικές ηγεσίες της σε ένα μέτωπο για την προάσπιση της αξιοπιστίας και της ισχύος του ευρώ.

Έτσι φτάσαμε στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για την υποστήριξη της Ευρωζώνης. Ο οποίος θα μπορεί να αντιμετωπίσει την ψυχολογία των αγορών και σε αυτό το μηχανισμό η λύση θα είναι τα ευρωομόλογα, δηλαδή η δυνατότητα ουσιαστικά των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, να δανείζονται μέσω ευρωομολόγων.

Είναι ανάγκη επίσης η Ευρώπη να έχει μια σαφή πολιτική επενδύσεων για την ανάπτυξη. Με δημιουργία υποδομών, στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, στην καινοτομία, στην υψηλής ποιότητας παιδεία και, βεβαίως, στην εξασφάλιση θέσεων εργασίας για τους πολίτες μας.

Εάν κινηθούμε δυναμικά, χωρίς μοιρολατρία απέναντι στις αγορές, δεν θα έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

Είναι πιθανό ένα σενάριο Βορράς χωρίς Νότο στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Και αυτό τι θα σήμαινε;

Θα ήταν το τέλος του ευρωπαϊκού οράματος των ιδρυτών της Ένωσης και η πλήρης απογοήτευση των λαών που πίστεψαν σε αυτή την πορεία.

Οικονομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ίσως δεν αποφύγουμε στους επόμενους έξι μήνες τις εκλογές. Εσείς τι πιστεύετε;

Πρόκειται για σενάρια που υπηρετούν τα συμφέροντα των ολίγων που τα διακινούν και όχι τα συμφέροντα του λαού που έφερε τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Η εκλογολογία στην πράξη υπονομεύει την εθνική προσπάθεια. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρή και δεδομένη.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τις εξελίξεις μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά και τη δημιουργία του νέου κόμματος της κ. Μπακογιάννη;

Η ΝΔ φυλλοροεί. Αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Και δυστυχώς επιχειρεί να τα καλύψει διατηρώντας υψηλά τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Η ουσία είναι ότι δεν μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών επιδεικνύοντας ανευθυνότητα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

Τελευταίες Αναρτήσεις