Πε 30 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Νοέμβριος 201015-11-2010: Συνέντευξη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στη ΝΕΤ (14/11) για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών

15-11-2010: Συνέντευξη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στη ΝΕΤ (14/11) για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή στη ΝΕΤ (14/11) για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

  • Με την εκλογή του κ. Σγουρού στην Περιφέρεια της Αττικής, όπου εκ των πραγμάτων δίνει το πολιτικό χρώμα στις εκλογές αυτές, θεωρώ ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Κυβέρνηση θα δικαιούτο να πανηγυρίσει. Το ΠΑΣΟΚ θα δικαιούτο να πανηγυρίζει γατί πράγματι είναι μια μεγάλη νίκη για την Αυτοδιοίκηση. Δεν το κάνουμε όμως, αυτό. Ο Πρωθυπουργός μιλάει για συναίνεση, παρά το γεγονός ότι πιστοποιείται η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, παρά το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται η πολύ ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και δεν μπορεί κανείς να θέσει θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της Κυβέρνησης, κανείς απολύτως.
  • Ο Πρωθυπουργός, όπως και όλοι μας, δεν πετάμε στα σύννεφα. Πατάμε στη γη και ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι μπροστά μας. Η χώρα συνεχίζει να εφαρμόζει ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα στα οικονομικά, τα οποία ταυτόχρονα προϋποθέτουν πολλές μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες και πολλές αγκυλώσεις του παρελθόντος. Πρέπει να διορθώσουμε πολλά κενά στη λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης και επιπλέον, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτό το σχέδιο δε θα πετύχει, εάν δεν έχουμε διαρκώς την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των πολιτών και ιδιαίτερα των υγιών και δημιουργικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας. Σ’ αυτούς απευθύνεται ο Πρωθυπουργός.
  • Ο Πρωθυπουργός ήταν απολύτως σαφής, διακρίνοντας το χαρακτήρα των εκλογών και τη νίκη των εκλεγμένων, πλέον, ως περιφερειαρχών και δημάρχων, από όλους τους χώρους απ’ όπου και αν εκλέχθηκαν, δηλώνοντας ότι θα σταθεί στο πλευρό τους και θα στηρίξει η Κυβέρνηση αποφασιστικά το έργο τους για την επιτυχία του νέου θεσμού. Από την άλλη πλευρά στάθηκε βεβαίως και στην πορεία της χώρας. Η πορεία της χώρας πριν από δέκα μέρες αμφισβητήθηκε και αμφισβητήθηκε από τα πιο επίσημα χείλη. Αμφισβητήθηκε από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και όχι μόνο αυτό. Πέραν του κ. Σαμαρά σας έγινε μια τεράστια επιχείρηση από πολλές πλευρές να δημιουργηθεί ένα μέτωπο. Και το μέτωπο δεν ήταν υπέρ ή κατά του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, ούτε υπέρ ή κατά της νέας μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη». Ήταν μέτωπο ενάντια, όχι απλώς στην Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά ενάντια στο πρόγραμμα σταθερότητας της χώρας. Το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Το πρόγραμμα εξόδου από την ύφεση. Δηλαδή σε αυτό που χρειάζεται όλος ο ελληνικός λαός «για να έχουμε στον ήλιο μοίρα». Αυτό είναι η πραγματικότητα. Αυτό έκανε ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό ήταν το δίλημμα. «Έλληνα πολίτη ή έρχεσαι στις δημοτικές εκλογές και με ψηφίζεις ή πάω σε εκλογές» δεν το είπε ποτέ ο Πρωθυπουργός. Αντίθετα ο Πρωθυπουργός έκανε κάτι άλλο το οποίο θέλω να το αποσαφηνίσω και να το θυμίσω σε όλους μας. Αποκάλυψε το μέτωπο. Αποκάλυψε το πολιτικό εγχείρημα της αντιπολίτευσης. Αποκάλυψε το γεγονός ότι χρησιμοποιείτο το επιχείρημα των αυτοδιοικητικών εκλογών, των εκλογών που γίνονται με αφορμή τη μεταρρύθμιση για να στηθεί, να οικοδομηθεί ένα μεγάλο αντιπολιτευτικό, αντικυβερνητικό, αντιπρογραμματικό, αντιμνημονιακό όπως το λένε.
  • Hταν μια μεγάλη μέρα για την Αυτοδιοίκηση, για την αποκέντρωση, για τη μεταρρύθμιση που φέρνει την εξουσία στο λαό, στην Περιφέρεια και στους Δήμους της Χώρας.
  • Ξεκινάει τώρα μια καινούρια περίοδος για την Αθήνα. Η ανατροπή είναι πολύ μεγάλη. Όπως μεγάλη είναι η ανατροπή και στη Θεσσαλονίκη.
  • Είναι δύο μεγάλες νίκες της Αυτοδιοίκησης. Είναι δύο επιλογές που έχουν τη δική τους πολιτική αξία. Ταυτόχρονα όμως είναι νίκη όλων των δυνάμεων των ανεξάρτητων πολιτών και των άλλων πολιτικών χώρων που συστρατεύτηκαν γύρω από τις επιλογές που πρότεινε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτή είναι η ουσία του θέματος. Πιστεύω ότι είναι μεγάλη μέρα για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στην πραγματικότητα γυρίζουμε σελίδα.
  • Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήταν και ανοιχτό, ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Καμίνη για να συμμετάσχει, γιατί ήθελε να σηματοδοτήσουμε εκείνη ακριβώς τη στιγμή ότι η Κυβέρνησή μας σέβεται το θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη, σέβεται τον πολίτη, λειτουργούμε για τον πολίτη… Έγιναν πάρα πολύ ουσιαστικές συζητήσεις με τους άλλους χώρους που είχαν επίσης καταλήξει στην υποστήριξη του κ. Καμίνη και ιδιαίτερα αναφέρομαι στον κ. Κουβέλη και θεωρώ ότι ήταν μια εξαιρετική συνεργασία από όλες τις απόψεις.

Τελευταίες Αναρτήσεις