Σα 10 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Οκτώβριος 201004-10-2010: Δελτίο Τύπου σχετικά με τη συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή με τον νέο Πρέσβη...

04-10-2010: Δελτίο Τύπου σχετικά με τη συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή με τον νέο Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα κ. Daniel Bennett Smith

Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή και νέου Πρέσβη ΗΠΑ κ. Daniel Bennett Smith

Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα κ. Daniel Bennett Smith , στο πλαίσιο των προγραμματισμένων συναντήσεων του, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Σε αυτήν, την πρώτη τους συνάντηση, συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της ήδη καλής συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις:

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

«Είχα τη μεγάλη χαρά να υποδεχτώ τον νέο Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, τον κύριο Smith , με τον οποίο είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση, σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Διεθνής Κοινότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και φυσικά η Ελλάδα, σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών σε ολόκληρο τον κόσμο, κοινωνικών ανακατατάξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου η ανάγκη των λαών για ασφάλεια αυξάνεται διαρκώς. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία γεωγραφική θέση εξαιρετικής σημασίας για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου για την ισορροπία σε παγκόσμιο επίπεδο. Είμαστε όμως μία μικρή χώρα, η οποία αντιμετωπίζουμε μία εξαιρετικά κρίσιμη οικονομική κατάσταση, στην οποία η έννοια της ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας για κάθε Έλληνα πολίτη. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση, είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους Έλληνες πολίτες, να σεβαστούμε απολύτως τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας και ταυτόχρονα να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας πολιτικής ασφάλειας στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό το λόγο συζητήσαμε με τον κύριο Πρέσβη, όλους τους τομείς στους οποίους η συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα είναι πολύτιμη για τη χώρα μας. Και θέλω να τον ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά για το επίπεδο της συζήτησης και για την προσέγγιση των θεμάτων την οποία είχαμε.»

Πρέσβης ΗΠΑ

«Αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις και τις ίδιες ανησυχίες και συζητήσαμε τρόπους για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αναφορικά με τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, που αντιμετωπίζει, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και όλος ο κόσμος.

Θα κάνουμε τα πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, δεδομένης της στενής συνεργασίας και των κοινών μας αξιών, για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία και να οικοδομήσουμε στα ήδη γερά θεμέλια της. Ευελπιστώ σε μια παραγωγική και αποτελεσματική συνεργασία με τον κ. Υπουργό και το Υπουργείο και ελπίζω να τον ξαναδώ πολύ σύντομα, ώστε να συνεχίσουμε πάνω σε αυτό».

Ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ταξιδιωτική οδηγία του State Department για την Ευρώπη και για το αν συζητήθηκαν θέματα εγχώριας τρομοκρατίας.

Πρέσβης ΗΠΑ: «Η ταξιδιωτική οδηγία, ήταν μια γενική οδηγία για όλη την Ευρώπη και δεν αφορούσε ειδικά την Ελλάδα. Κατά βάση ήταν μια προτροπή προς τους αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, να είναι περισσότερο προσεκτικοί σε σχέση με τα ταξίδια τους. Και δεν είχε σκοπό να τους αποθαρρύνει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τους Αμερικανούς να αλλάξουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια. Όμως, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.»

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Όσον αφορά στο επόμενο σκέλος της ερώτησής σας, θέλω να σας πω ότι εμείς συζητήσαμε όλα τα θέματα, τα οποία αφορούν στην ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και τη συμβολή της χώρας μας στη δημιουργία μιας ασφαλούς Ευρώπης. Και ήταν απολύτως λογικό, να συζητήσουμε και τα θέματα που αφορούν στο οργανωμένο έγκλημα, με όλες τις εκφράσεις του.»

Τελευταίες Αναρτήσεις