Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 201016-09-2010:Δελτίο Τύπου με ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου του...

16-09-2010:Δελτίο Τύπου με ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου του βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου του βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Τ.Κουράκη με θέμα ‘Εστιατόριο Banquet στη Θεσσαλονίκη. Συνδράμει η αστυνομία εργοδότες που παρανομούν; ’.

Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε για τις ευχές σας από τις οποίες συγκρατώ ιδιαίτερα την τελευταία: Καλή τύχη.

Ενημερώθηκα από τις υπηρεσίες μου για την υπόθεση αυτή. Γιατί πράγματι μου προκάλεσε εντύπωση το περιεχόμενο της ερώτησής σας δεδομένου ότι γνωρίζω τις ευαισθησίες σας γύρω από τα θέματα αυτά. Σύμφωνα λοιπόν με την ενημέρωση της υπηρεσίας, η υπόθεση αυτή αφορά μία εργατική διαφορά εξαιτίας της διακοπής της εργασιακής σχέσης των ιδιοκτητών του εν λόγω καταστήματος με έναν υπάλληλο, ο οποίος εργαζόταν σε αυτό με την ιδιότητα του βοηθού σερβιτόρου.

Με αφορμή λοιπόν την απόλυση αυτού του εργαζομένου η οποία έγινε στις 22 Απριλίου 2010, ξεκίνησαν διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εκτός του καταστήματος, στον εξωτερικό δηλαδή χώρο αυτού, με πρωτοβουλία της οργάνωσης ‘Αντεπίθεση εργαζομένων – αντικαπιταλιστική παράταξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα’. Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας γύρω από το κατάστημα αυτό συνεχίστηκαν σχεδόν σε καθημερινή βάση μέχρι την 15η Μαΐου 2010 οπότε και το κατάστημα διέκοψε τη λειτουργία του. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συνεχίστηκαν ως ένδειξη εναντίωσης προς την παύση λειτουργίας του καταστήματος.

Όλες αυτές οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν πάντοτε σε δημόσιο χώρο και ειδικότερα επί της οδού Γούναρη στην Πλατεία Φαναριωτών και σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες ο αριθμός των συγκεντρωμένων ξεπέρασε τους 100, οργανώθηκαν και πορείες. Αυτές οι κινητοποιήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την έντονη δυσαρέσκεια των παρακείμενων καταστημάτων και όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι λειτουργίας τους πλήττονται και αυτοί από τέτοιου είδους ενέργειες. Αυτό όσον αφορά στα πραγματικά περιστατικά.

Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι υπήρξε ενασχόληση και ενόχληση των κατοίκων της περιοχής προκάλεσε την αντίδραση από την πλευρά της ΝΔ και ο συνάδελφος ο κ.Καράογλου στις 8-6-10 υπέβαλε ερώτηση εγκαλώντας την αστυνομία γιατί δεν διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης. Και σήμερα εσείς με την ερώτησή σας εγκαλείτε και πάλι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί ουσιαστικά παρέχουμε όπως λέτε συνδρομή του κράτους σε εργοδότες που παρανομούν.

Εγώ από την πλευρά μου θέλω να ξεκαθαρίσω τις πολιτικές μας θέσεις. Το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. οφείλει, έχει την υποχρέωση απέναντι στους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας, απέναντι στο ελληνικό κοινοβούλιο, να εκτελεί τα καθήκοντά του όπως ορίζει το Σύνταγμα. Και η βασική αρχή είναι ότι η αστυνομία επεμβαίνει σε συμβάντα, όπως αυτό για το οποίο συζητάμε, με ένα και μόνο στόχο την εφαρμογή του νόμου και την απόλυτη αμεροληψία απέναντι στους εμπλεκόμενους ιδιώτες. Είναι αυστηρά και απόλυτα με το μέρος της νομιμότητας, της ασφάλειας των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος. Με το μέρος κανενός άλλου δεν είναι η αστυνομία. Και ούτε οφείλει να είναι με κανένα άλλο μέρος. Το αντίθετο μάλιστα. Υποχρεούται να είναι μόνο με την πλευρά του δημοσίου συμφέροντος. Στα πλαίσια αυτών των απαρέγκλιτων αρχών εκτελεί τα καθήκοντά της και στην εν λόγω περίπτωση οι ενέργειές της υπήρξαν απολύτως δικαιολογημένες και νόμιμες.

Θέλω όμως να σταθώ σε ορισμένα πιο συγκεκριμένα ζητήματα που τίθενται στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησης στην οποία σήμερα απαντώ. Εκεί γίνεται λόγος κατ’αρχάς για ‘εργοδότες που παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία και εκβιάζουν τους εργαζομένους με το κλείσιμο της επιχείρησης’. Αυτό μπορεί να συμβαίνει. Αλλά δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα η αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο θέμα αυτό. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε υπάρχουν φορείς, όπως το ΙΚΑ και η Επιθεώρηση Εργασίας που επιλαμβάνονται αυτών των ζητημάτων. Σε περίπτωση δε που η παραβίαση εργατικής νομοθεσίας συνδέεται με την διάπραξη ποινικών αδικημάτων, τότε ενημερώνεται ο αρμόδιος εισαγγελέας από τους φορείς αυτούς και ασκεί ποινική δίωξη. Επομένως καμία εμπλοκή της αστυνομίας δεν υφίσταται σε αυτή την περίπτωση και κατ’επέκταση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Διαβάζω επίσης σε άλλο σημείο της ερώτησής σας για ‘Κατάθεση ανυπόστατων μηνύσεων κατά εργαζομένων τις οποίες η ΕΛΑΣ έσπευσε να μετατρέψει σε διώξεις και να προχωρήσει σε συλλήψεις (!). Εδώ μένω έκπληκτος με αυτή τη διατύπωση, διότι δείχνει εκτός των άλλων ότι υπάρχει κάποια άγνοια για βασικότατες λειτουργίες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ή αν δεν οφείλεται σε άγνοια, οφείλεται σε εξυπηρέτηση κάποιας σκοπιμότητας, την οποία αποκλείεται να αποδεχθώ για το δικό σας πρόσωπο ή για το δικό σας πολιτικό χώρο. Κι αυτό γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι εδώ μέσα, η αστυνομία δεν έχει καμία αρμοδιότητα να ασκεί διώξεις. Αυτό γίνεται μόνο κατόπιν εντολής των συντεταγμένων οργάνων της πολιτείας και των εισαγγελικών αρχών, οι οποίες είναι και οι μοναδικές αρμόδιες να μετατρέπουν τις μηνύσεις σε ποινικές διώξεις. Ο Εισαγγελέας είναι ο μόνος αρμόδιος να κρίνει το κατά πόσον οι μηνύσεις που υποβάλλονται προς αυτόν από ιδιώτες είναι ανυπόστατες ή όχι. Καμία ανάμιξη δεν έχουν τα όργανα της αστυνομίας σε τέτοιες περιπτώσεις. Και αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση που συζητάμε.

Και επιπλέον, επαναλαμβάνετε αργότερα τη διατύπωση για ‘αυταπόδεικτες παρανομίες των εργοδοτών’. Τι σημαίνει ‘αυταπόδεικτες’ ; Ποιος κρίνει το αυταπόδεικτο; Αν θυμάμαι καλά – και θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό – το Σύνταγμα λέει ότι όλοι οι πολίτες έχουν το ίδιο δικαίωμα στο φυσικό τους δικαστή. Αυτός κρίνει το κατά πόσον κάποιος παρανομεί και κατά πόσον αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία ή όχι. Ούτε εμείς εδώ στην αίθουσα αυτή ούτε βεβαίως η αστυνομία έχει το δικαίωμα να υποκαταστήσει αυτή τη βασική λειτουργία της Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, είναι απολύτως ανυπόστατο το συμπέρασμα της ερωτήσεώς σας ότι το κράτος ποινικοποιεί τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, και εδώ θέλω να σας διαβεβαιώσω, είναι ότι το κράτος, και στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχει την απόλυτη ευθύνη για να εγγυηθεί το δικαίωμα των εργαζομένων στη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής, να εγγυηθεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά ατυτόχρονα να εγγυηθεί και την ασφάλεια των πολιτών, την ποιότητα της εργασίας τους και κυρίως τη λειτουργία ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος.

Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε για την ανοχή σας.

Δευτερολογία

Κύριε συνάδελφε, έχετε απόλυτα δίκιο ότι σε περιόδους κοινωνικής έντασης είναι πολύ εύκολο μία σπίθα, ένα μεμονωμένο γεγονός, να κινητοποιήσει ευρύτερα κοινωνικές δυνάμεις των εργαζομένων, οι οποίοι πράγματι αγωνιούν για το μέλλον τους, αγωνιούν για τις συνθήκες εργασίας τους, αγωνιούν για τις οικογένειές τους. Και ως εκ τούτου να πυροδοτήσουν ευρύτερες κοινωνικές εντάσεις. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε υποχρέωση όλοι μας ακριβώς να μένουμε μέσα στο πλαίσιο των νόμων που είναι και το μοναδικό πλαίσιο εξάλλου με τη νομιμοποίηση της ελληνικής Βουλής που δημιουργεί ασφαλές περιβάλλον για την κοινωνική λειτουργία στη χώρα μας.

Φυσικά και πιστεύω στην οργανωμένη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος. Και φυσικά υποστηρίζω και θα υποστηρίζουμε πάντοτε το δικαίωμα του συνδικαλιστικού κινήματος να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τους εργαζομένους οι οποίοι θίγονται ή που τα δικαιώματά τους καταπατώνται από εργοδότες. Όπως επίσης θα υποστηρίξουμε και το δικαίωμα των εργοδοτών για την λειτουργία της επιχείρησής τους στην οποία έχουν επενδύσει κεφάλαια και τις περιουσίες τους. Η ευνομούμενη πολιτεία απαιτεί στην προκειμένη περίπτωση συναίνεση όλων και κυρίως εγκράτεια όλων.

Θα έλεγα ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση – και το επαναλαμβάνω αυτό για να είμαι απολύτως σαφής – από την ενημέρωση που έχω από τις υπηρεσίες προκύπτει ότι όλες οι πράξεις των αστυνομικών αρχών έγιναν μόνον κατ’εντολή του Εισαγγελέα. Και όπως γνωρίζετε κύριε συνάδελφε ακόμα και η έννοια του αυτόφωρου δεν ορίζεται από την αστυνομία. Προσδιορίζεται από την εισαγγελική αρχή που εκτιμά το εάν και κατά πόσον μία πράξη μπορεί να περάσει στο χώρο του αυτόφωρου ή όχι. Και αναλόγως δίνει και τις εντολές στις αστυνομικές αρχές. Ως εκ τούτου, ακόμα και οι προσαγωγές που γίνονται στα πλαίσια της αυτοφώρου διαδικασίας είναι πάντοτε κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Ωστόσο, σημείωσα το περιστατικό στο οποίο αναφερθήκατε, για την μητέρα συνδικαλίστρια, και σας διαβεβαιώ ότι θα το διερευνήσω με τις υπηρεσίες μου για να δω ακριβώς την διάσταση αυτού του γεγονότος. Σε κάθε περίπτωση όμως σας διαβεβαιώνω ότι οι οδηγίες που έχουμε δώσει στην ηγεσία της αστυνομίας είναι ότι το βασικό μας καθήκον είναι να εκδηλώνουμε με κάθε τρόπο , με τους λόγους και τις πράξεις μας, τον σεβασμό στον πολίτη. Και θα χαρώ πολύ και θα το θεωρήσω και μεγάλη τιμή μου εάν μπορέσω να συμβάλλω σε αυτό το οποίο κι εσείς είπατε προηγουμένως, να μετατρέψουμε την αστυνομία σε φίλο του πολίτη. Στόχος είναι και προσπάθεια γίνεται. Και θα γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση, να είστε βέβαιος.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Τελευταίες Αναρτήσεις