Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 201019-02-2010: Δελτίο Τύπου με δηλώσεις του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στον Έβρο

19-02-2010: Δελτίο Τύπου με δηλώσεις του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στον Έβρο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στον Έβρο βρέθηκε σήμερα ο Υφυπουργός κ. Βούγιας, όπου και πραγματοποίησε περιοδεία με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις πληγείσες περιοχές, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Οι σκηνές που αντικρίζω στα πλημμυρισμένα χωριά, είναι σκηνές που μόνο σε ταινίες του Αγγελόπουλου είχα δει. Μόνο που εδώ είναι πραγματικές και επαναλαμβάνονται σχεδόν κάθε χρόνο. Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή και συνέβαλαν στη διαχείριση του προβλήματος. Σε δεύτερο στάδιο απαιτείται η καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών και σε τρίτο στάδιο πρέπει να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό μόνιμων υποδομών που θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα ξαναδούμε τέτοιες εικόνες.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών που εκδόθηκε άμεσα, διευκολύνει τη γρήγορη εκτίμηση των ζημιών και την αποκατάσταση των υποδομών. Θεωρώ επιβεβλημένο να βρεθεί μονιμότερη λύση σε διακρατικό επίπεδο. Απαιτείται συνεργασία με την Τουρκία για την εκβάθυνση του ποταμού και με την Βουλγαρία για τη δημιουργία φραγμάτων με τη συμβολή και κοινοτικών πόρων ώστε τα νερά να αξιοποιούνται αντί να πνίγουν γη και περιουσίες. Είμαι βέβαιος ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλή τον Υπουργό Υποδομών- Μεταφορών και Δικτύων, που έρχεται σε λίγες μέρες, θα εξετάσει μονιμότερους και πιο ουσιαστικούς τρόπους, ώστε να μην επαναληφθούν αυτές οι ζημιές».

Σχετικά με την επίσκεψη στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης δήλωσε: «Δυστυχώς είδα κρατητήρια Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης που καλούνται να παίξουν ρόλο Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών, ενώ δεν είναι. Σε συνθήκες κρατητηρίων, όπου κανονικά πρέπει να μένουν άνθρωποι λίγες μόνο ώρες, μένουν συχνά πολλές μέρες, περιμένοντας την απάντηση για την αίτηση ασύλου που καθυστερεί να έρθει. Στις Φέρες θα αναβαθμίσουμε τις ήδη υπάρχουσες υποδομές, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι που θα έρθουν τους επόμενους μήνες, να φιλοξενηθούν κάτω από καλύτερες συνθήκες. Τα κρατητήρια του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού, που χρησιμοποιούνται για την προσωρινή παραμονή μη νόμιμων μεταναστών, πρέπει να κλείσουν άμεσα».

Τελευταίες Αναρτήσεις