Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Φεβρουάριος 201004-02-2010: Δελτίο Τύπου για επιχειρησιακό βραχίονα του FRONTEX σε ελληνικό έδαφος

04-02-2010: Δελτίο Τύπου για επιχειρησιακό βραχίονα του FRONTEX σε ελληνικό έδαφος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε ελληνικό έδαφος ο επιχειρησιακός βραχίονας του FRONTEX

Το πρώτο πανευρωπαϊκό παράρτημα του FRONTEX θα έχει έδρα στον Πειραιά, όπως αποφασίστηκε ύστερα από ψηφοφορία στο Συμβούλιο του Frontex (21 ψήφοι υπέρ, 3 αποχή, 2 κατά), που απαρτίζεται από εκπροσώπους των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Φεβρουαρίου 2010 στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο της Ισπανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τη θέσπιση του πρώτου επιχειρησιακού παραρτήματος του διεθνούς οργανισμού Frontex στον Πειραιά, η χώρα μας θωρακίζει ακόμα περισσότερο τα εξωτερικά σύνορα της, αποκτά άλλο ένα «ισχυρό όπλο» στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης, ενώ πλέον οι Ευρωπαίοι εταίροι θα έχουν ιδία εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική πλευρά για την αντιμετώπιση του.

Αυτό αποτελεί μια τεράστια επιτυχία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι οι επιχειρησιακές ικανότητες του Frontex αναβαθμίζονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στο πλαίσιο φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. αλλά και της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης.

Σύμφωνα με αναλύσεις κινδύνου του F rontex , «… σε απόλυτους αριθμούς, το Αιγαίο Πέλαγος αναμένεται να παραμείνει και κατά το 2010 το κύριο σημείο εισόδου των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων…» των κρατών μελών. Ενώ, όπως επανειλημμένα έχουν διαβεβαιώσει αξιωματούχοι του Οργανισμού, η Ελλάδα διαχειρίζεται πλέον του 75% του συνόλου των μεταναστών, που συλλαμβάνονται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω παράνομης διέλευσης συνόρων.

Η έδρα, του επιχειρησιακού βραχίονα του Frontex θα εγκατασταθεί σε χώρο δίπλα στο κτίριο του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, στο οποίο λειτουργεί από το 2004 το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Συνόρων, που είναι το σημείο επαφής της χώρας με τον F rontex για τα θαλάσσια σύνορα.

Το Λιμενικό Σώμα διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο περιφερειακών Αρχών και κεντρικών Υπηρεσιών, όπως το Κέντρο Επιχειρήσεων και το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, που επιτηρούν τα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συντονίζοντας σε 24ωρη βάση επιχειρήσεις ελέγχου θαλασσίων συνόρων και μεριμνώντας για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Τα Κέντρα του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης με αντίστοιχα Κέντρα των ομόλογων Υπηρεσιών των κρατών μελών της περιφέρειας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (Κύπρου, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ιταλίας, Μάλτας), προσφέροντας τη δυνατότητα στο Επιχειρησιακό Γραφείο του Frontex να έχει σε πραγματικό χρόνο επίγνωση της κατάστασης στο θαλάσσιο πεδίο ευθύνης του.

Επιπλέον τα τελευταία τέσσερα χρόνια διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου και στα χερσαία εξωτερικά σύνορα της χώρας, η μεγαλύτερη μικτή ευρωπαϊκή επιχείρηση που σχεδίασε και συντόνισε μέχρι σήμερα ο F rontex .

Το Διεθνές Συντονιστικό Κέντρο αυτής της σύνθετης και γιγαντιαίας ευρωπαϊκής επιχείρησης είναι εγκατεστημένο στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος και συντονίζει σε άμεση συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, τα συμμετέχοντα κράτη μέλη και το F rontex Situation Centre (μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετέχουν και τα Τοπικά Συντονιστικά Κέντρα) έναν στόλο από περιπολικά σκάφη, αεροπλάνα, ελικόπτερα, κινητές μονάδες επιτήρησης και μεγάλο αριθμό συνοριοφυλάκων, εμπειρογνωμόνων, διερμηνέων από συνολικά 22 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τη θέσπιση του πρώτου Επιχειρησιακού Παραρτήματος του Οργανισμού στην Ελλάδα εμπεδώνεται ακόμη περισσότερο η επιχειρησιακή συνεργασία των κρατών μελών, αξιοποιούνται τα επιχειρησιακά μέσα των κρατών μελών της Ένωσης, και θα υπάρχει καλύτερη ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Τέλος, θα αξιοποιηθούν οι πρακτικές προς όφελος τόσο του συμβουλευτικού όσο του ερευνητικού και εκπαιδευτικού-επιμορφωτικού έργου του Οργανισμού στο στερέωμα των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.

Τελευταίες Αναρτήσεις