Κυ 4 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2010Δελτία Τύπου Ιανουάριος 201027-01-2010: Κοινή Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Εκπροσώπου του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα...

27-01-2010: Κοινή Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Εκπροσώπου του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Οργανωμένο Έγκλημα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινή Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Εκπροσώπου του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Οργανωμένο Έγκλημα, κ. Mohamed Abdul Aziz στην χθεσινή έναρξη εργασιών του Συνεδρίου του ΥΠΕΞ και του ΟΗΕ για το Οργανωμένο Έγκλημα και την Παράνομη Μετανάστευση στην περιοχή της Μεσογείου

κ. Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ:

Κυρίες και κύριοι θα ήθελα με αφορμή το Συνέδριο που διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, το Τμήμα που αναφέρεται στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος και των ναρκωτικών και με αφορμή την παρουσία του κ. Mohamed Abdul Aziz εδώ στην Αθήνα και πριν περάσουμε μέσα για να αναπτύξουμε τις απόψεις μας, να σας πούμε δυο λόγια γύρω από τις πολιτικές που εφαρμόζει η χώρα αυτή τη στιγμή για τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος και τις διαδικασίες τις οποίες εφαρμόζει για την αντιμετώπισή του, καθώς επίσης και τις παράπλευρες παράνομες διαδικασίες και δραστηριότητες οι οποίες αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται στη χώρα και αναπτύσσονται μέσα από αυτές τα αποτελέσματα του οργανωμένου εγκλήματος.

Για τη φύλαξη των συνόρων και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης:

Θέλω λοιπόν να σας πω ότι εδώ και λίγους μήνες μετά τη διακυβέρνηση της χώρας από τη νέα Κυβέρνηση, την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχουμε αλλάξει ριζικά πολιτική σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των συνόρων της χώρας.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αντιμετωπίζουμε ένα ισχυρό πρόβλημα στην είσοδο της χώρας, στα θαλάσσια και χερσαία σύνορά μας με τη γειτονική Τουρκία. Τα θαλάσσια σύνορά μας έχουν μια ιδιομορφία γιατί είναι εκτεταμένα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές παράνομες μεταναστευτικές ροές.

Διαχειριζόμαστε κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές, διαχειριζόμαστε περίπου το 70% της παράνομης λαθρομετανάστευσης στην Ευρώπη, διαχειριζόμαστε περίπου 100.000 συλλήψεις κάθε χρόνο και ταυτόχρονα είμαστε υποχρεωμένοι ως δημοκρατική χώρα να φιλοξενούμε αυτούς τους ανθρώπους εδώ, με τρόπο ανθρώπινο, με σεβασμό στα δικαιώματά τους, τις ατομικές ελευθερίες, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει πολύ ισχυρές πιέσεις στη χώρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα, δηλαδή σεβασμού στην ανθρώπινη υπόσταση, αλλά ταυτόχρονα κίνδυνοι για την ασφάλεια της χώρας, κίνδυνοι για την υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ειρήνης.

Έχουμε αποφασίσει λοιπόν πρωτίστως για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, της παράνομης διακίνησης -γιατί όλα αυτά προέρχονται μέσα από διακινήσεις παράνομες- να κλείσουμε τις εξόδους προς την Ευρώπη.

Γίνεται μια πάρα πολύ σοβαρή και συστηματική προσπάθεια αυτή τη στιγμή και θέλω να σας πω ότι αποδίδει και το μήνυμα προς τους διακινητές, είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα «ξέφραγο αμπέλι» όπου μπορεί κανείς εύκολα να διαφεύγει προς την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά υπάρχουν συστηματικοί έλεγχοι και ήδη οι έλεγχοι αυτοί αποδίδουν.

Θέλω να σας πω επίσης ότι υπάρχει μια πάρα πολύ συστηματική και βαθιά συνεργασία, η οποία γίνεται όλο και περισσότερο αποτελεσματική σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μας και την παρουσία στη χώρα του FRONTEX , ο οποίος θα διπλασιάσει τον Ιούνιο του 2010, τα εναέρια και πλωτά μέσα και το προσωπικό, έτσι ώστε να ενισχύσει με την παρουσία και το κύρος του τα σύνορα της χώρας.

Θέλω να σας πω επίσης ότι θα δημιουργήσουμε πολύ σύντομα κέντρα φιλοξενίας ανθρώπινα, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου θα διαχωρίζονται οι παράνομοι μετανάστες αυτοί οι οποίοι αιτούνται άσυλο, και βεβαίως οι διακινητές οι οποίοι διακινούν χιλιάδες ψυχές κάθε χρόνο, κερδοσκοπώντας σε βάρος της ανθρώπινης ζωής.

Θέλω να σας πω επίσης ότι πριν από λίγες μέρες στο Τολέδο της Ισπανίας όπου διεξήχθη το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών, Εσωτερικής Ασφάλειας και Μετανάστευσης, είχαμε μια παρουσία πολύ σημαντική σε ό,τι αφορά την ανάδειξη του θέματος της παράνομης εισόδου στη χώρα μας άρα και στην Ευρώπη, ανθρώπων από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αναλάβαμε μια κοινή πρωτοβουλία με το Γάλλο συνάδελφό μου, μια κοινή επιστολή προς την Ισπανική Προεδρία, ζητώντας να τεθεί πάλι το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη και την προστασία των συνόρων και βέβαια η ανάδειξη του ζητήματος της Τουρκίας, η οποία οφείλει να σεβαστεί τις συμφωνίες που υπέγραψε, να υπογραφεί γρήγορα η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και να υπογραφεί επίσης γρήγορα, με βάση και τις παρατηρήσεις που κάναμε, η συμφωνία FRONTEX – Τουρκίας.

Θέλω να σας δώσω ένα μέγεθος για να αντιληφθείτε πως αντιλαμβάνεται η γείτονα χώρα το σεβασμό της απέναντι στην υπογραφή της σε κείμενα κοινά συμφωνημένα. Από το 2002 μέχρι σήμερα σε σύνολο δηλαδή 9 ετών, έχουν υποβληθεί περίπου 4.500 αιτήματα για επανεισδοχή, που αφορούσαν 80.000 ανθρώπους.

Η Τουρκία σε όλα αυτά τα 10 χρόνια δέχτηκε μόλις 2.200 αιτήματα από τις 80.000 αιτήσεις τις οποίες είχαν υποβάλλει. Αυτό δείχνει και το μέγεθος της ευθύνης της Τουρκίας απέναντι στα συμφωνηθέντα με τη χώρα μας, πριν από 10 χρόνια στη συμφωνία επανεισδοχής, που υπέγραψε ο Γιώργος Παπανδρέου ως Υπουργός Εξωτερικών τότε και ο Ισμαήλ Τζεμ.

Προχωρούμε ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να συνεχίσω την ανάπτυξη των πολιτικών μας, σε μια διακλαδική συνεργασία – μιας και τώρα πια και το Λιμενικό το οποίο είναι υπεύθυνο για την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας στη θάλασσα – δημιουργούμε μια διακλαδική στέρεα συνεργασία με ένα μικτό στρατηγικό όργανο, που συναποτελείται μεταξύ των Γενικών Γραμματειών Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας, στο πρώην Υπουργείο Ναυτιλίας.

Για τη Νέα Υπηρεσία Παροχής Ασύλου:

Θέλω να σας πω επίσης ότι προχωρούμε σε μια πάρα πολύ σημαντική καινοτομία στη χώρα: δημιουργούμε μια νέα Υπηρεσία ασύλου, ανεξάρτητη Υπηρεσία ασύλου η οποία θα υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μια Υπηρεσία η οποία θα δώσει μια εντελώς διαφορετική, ριζικά διαφορετική απάντηση στο θέμα του πως διαχειρίζεται η χώρα το πολιτικό άσυλο.

Θεωρούμε ότι η μέχρι σήμερα συμπεριφορά μας στο ζήτημα της παράνομης εισόδου μεταναστών, δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην ίδια τη χώρα, η οποία έχει υποστεί και κινδυνεύει και με νέες καταδίκες. Θέλουμε όποιος εισέρχεται με αυτόν τον τρόπο στην Ελλάδα να είναι καταγεγραμμένος και γνωστής διεύθυνσης, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια στη χώρα.

Για την Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος:

Οι κίνδυνοι είναι πάρα πολλοί και κυρίως αφορούν στις διακινήσεις του οργανωμένου εγκλήματος, όπως όπλα, πολλά ναρκωτικά από διάφορους δρόμους κυρίως από τους δρόμους της Ασίας, του Αφγανιστάν και δια μέσου Τουρκίας, πάρα πολλά όπλα τα οποία μεταφέρουν στην Ελλάδα Αλβανοί κακοποιοί, διακίνηση ανθρώπων, μεταναστών, διακίνηση γυναικών και παιδιών. Η εκμετάλλευση που γίνεται σε βάρος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η διακίνηση παράνομων άλλων ουσιών κάθε μέρα γιγαντώνεται και υπονομεύει τα θεμέλια της δημοκρατίας, τη δημοκρατική ομαλότητα, την κοινωνική συνοχή. Γι’ αυτό δημιουργούμε μια νέα Υπηρεσία στη χώρα, την Υπηρεσία καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.

Ήδη πριν από λίγες μέρες πριν από μια εβδομάδα προκηρύξαμε 100 θέσεις αξιωματικών ειδικών καθηκόντων, οικονομολόγων με πολύ υψηλά προσόντα, τεχνικών ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλες ειδικότητες οι οποίες θα συνεργαστούν μαζί με τη σημερινή Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, μια σύγχρονη ισχυρή Υπηρεσία καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.

Φιλοδοξούμε να ιδρύσουμε και να λειτουργήσουμε μια από τις πιο αποτελεσματικές Υπηρεσίες καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη, με πυλώνες ενάντια στη διακίνηση ανθρώπων, στα ναρκωτικά, τα όπλα, το οικονομικό έγκλημα, το οποίο ανθεί αυτή τη στιγμή στη χώρα και υπονομεύει και την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε.

Μια Υπηρεσία που πραγματικά θεωρούμε ότι θα υποκαταστήσει τη σημερινή πια παλαιά δομή παλαιότατη δομή τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, θα είναι πανελλαδικού χαρακτήρα, θα υπάγεται απ’ ευθείας στον αρχηγό της Αστυνομίας και θα διοικείται από υψηλόβαθμο αξιωματικό και τους καλύτερους αξιωματικούς που διαθέτει σήμερα η Ασφάλεια Αττικής.

Φιλοδοξούμε λοιπόν να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη Υπηρεσία γιατί ο πήχης του εγκλήματος είναι πολύ ψηλά και άρα και ο πήχης των δυνατοτήτων των Αρχών να καταπολεμήσουν το έγκλημα, πρέπει να είναι ακόμη υψηλότερος.

Για τη λειτουργία επιχειρησιακού κέντρου του FRONTEX στην Ελλάδα:

Τέλος πιστεύω πολύ σύντομα η χώρα μας θα διεκδικήσει ένα επιχειρησιακό κέντρο του FRONTEX εδώ στην Ελλάδα στον Πειραιά. Έχουμε κάνει τις αναγκαίες συμμαχίες και πιστεύω ότι οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας στηρίξουν, γιατί δικαιούμαστε να έχουμε τη βάση ενός επιχειρησιακού βραχίονα εδώ στην Ελλάδα, μιας και είμαστε μια χώρα κατ’ εξοχήν που ενδιαφέρεται για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.

Συμπερασματικά για τη νόμιμη και παράνομη μετανάστευση:

Εδώ είμαστε λοιπόν με μια νέα αντεγκληματική πολιτική να καταπολεμήσουμε το εγκληματικό φαινόμενο, να δώσουμε απάντηση σκληρή στους κακοποιούς του οργανωμένου εγκλήματος, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις αναχαίτισης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, που προσβάλλει την κοινωνική μας συνοχή και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην κοινωνία.

Από την άλλη έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση των μεταναστών στη χώρα. Με δικές μας αποφάσεις δεν υπάρχουν πια παρά ελάχιστοι κρατούμενοι στα κρατητήρια παράνομοι μετανάστες. Κλείσαμε κέντρα φιλοξενίας τα οποία ήταν απαράδεκτα από πλευράς συνθηκών, δημιουργούμε προϋποθέσεις ούτως ώστε οι μετανάστες οι νόμιμοι μετανάστες της χώρας να ταξιδεύουν ανά πάσα στιγμή στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Όπως ξέρετε πριν από λίγες εβδομάδες η Κυβέρνηση αποφάσισε και με νόμο που θα φέρει στη Βουλή αποδίδει την ελληνική ιθαγένεια σε μετανάστες δεύτερης γενιάς που κατοικούν στη χώρα τουλάχιστον 5 χρόνια. Πιστεύω ότι με τα βήματα αυτά, θα μπορέσουμε να καταστήσουμε τους νόμιμους μετανάστες της χώρας ισότιμους πολίτες από κάθε άποψη, έτσι ώστε η κοινωνία μας και την ασφάλειά της κάθε μέρα να χτίζει όλο και περισσότερο και από την άλλη να είναι μια κοινωνία ισονομίας και ισοπολιτείας και απονομής και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.

Σας ευχαριστώ πολύ και δίνω το λόγο στον κ. Aziz .

Mr . MOHAMED ABDUL-AZIZ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εξοχότητά του τον Υπουργό, θα ήθελα επίσης ως εκπρόσωπος του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και το έγκλημα, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και προς την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, για την πρωτοβουλία αυτή της διοργάνωσης τούτου του Συνεδρίου.

Είναι ένα γεγονός το οποίο λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα, η οποία έχει μια εγκατεστημένη από μακρόν θέση στον πολιτισμό και στη φιλοσοφία του κόσμου. Εγώ θα ήθελα να μιλήσω και να πω ότι είμαι ευτυχής για την προσοχή της οποίας χαίρει αυτό το Συνέδριο και το λέω αυτό εκ μέρους του UNODC και θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον κ. Υπουργό για όλες τις λεπτομέρειες που μας έδωσε.

Θα ήθελα να πω ότι συνοψίζοντας αυτά που είπε, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τρεις πτυχές.

Πρώτον, για τη νομοθετική διάσταση του προβλήματος στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει με όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα, νομοθεσίες και διαδικασίες για την επίλυση του προβλήματος, δηλώνοντας έτσι και τη δέσμευση την οποία αναλαμβάνει η χώρα αυτή κατά του εγκλήματος.

Ο δεύτερος άξονας είναι η δομική διάσταση την οποία έχει το πρόβλημα και πολύ σωστά βλέπει η Ελλάδα. Και μάλιστα το όραμα το οποίο εξέφρασε και ο Υπουργός είναι ότι πρέπει να υπάρχει υποδομή, έτσι ώστε οι θεωρίες να γίνουν πράξη και η υποδομή αυτή δεν υπάρχει πάντα, τουλάχιστον όχι στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Η τρίτη διάσταση είναι αυτή η διάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διότι μέσα σε αυτή την επίλυση του προβλήματος ενέχονται τα έθνη, τα κράτη, οι Κυβερνήσεις, οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί, είναι όλοι αυτοί οι οποίοι ασχολούνται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτό εκ μέρους της Ελλάδας είναι δείγμα υψηλού πολιτισμού, γιατί ακριβώς ενδιαφέρεται για την υψηλή ποιότητα και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, όπου κι αν βρίσκονται αυτοί από όπου κι αν προέρχονται.

Και πάλι λοιπόν κ. Υπουργέ επιτρέψατέ μου να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία αυτή.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω και όλους τους εκπροσώπους του Τύπου των Media που βρίσκεστε εδώ απόψε, όχι μόνο και μόνο γιατί θα καλύψετε το γεγονός αυτό επικοινωνιακά, αλλά γιατί ακριβώς θα καταδείξετε αυτό το οποίο γίνεται και εκ μέρους της Κυβέρνησης και εκ μέρους της χώρας για τη λαθρομετανάστευση.

Μπορείτε βεβαίως να με ρωτήσετε «μα γιατί άλλο ένα Συνέδριο; Γίνονται τόσα πολλά στις μέρες μας», όμως η αλήθεια είναι ότι αυτό το Συνέδριο δεν είναι ένα Συνέδριο θεωρητικό, είναι ένα Συνέδριο πραγματικής συνεργασίας μεταξύ της βόρειας και της νότιας Μεσογείου. Είναι ένα πράγμα απτό το οποίο γίνεται.

Θα μιλήσουμε για τη δικαστική συνεργασία, για την εφαρμογή των νόμων, επίσης θα μιλήσουμε για τους διαύλους της επικοινωνίας που εν πολλοίς είστε εσείς και η επικοινωνία επίσης η οποία θα γίνει μεταξύ κρατών και η οποία θα πρέπει να είναι έγκαιρη, για να είναι αποτελεσματική.

Άλλωστε εάν θέλετε να μιλήσουμε πραγματικά, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για την ασφάλεια στην βόρεια Μεσόγειο, εάν δεν υπάρχει ασφάλεια πραγματική στη νότια και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς συνεργασία.

Ακούσαμε τις στατιστικές τα στατιστικά δεδομένα που με μεγάλη ακρίβεια έδωσε η εξοχότης του ο κ. Υπουργός, πράγματι η Ελλάδα διαχειρίζεται το 70% των λαθρομεταναστών που φτάνουν, έγιναν μελέτες. Έγινε μια μελέτη το 2008 που δείχνει με μεγάλη σαφήνεια ότι ο μεγαλύτερος αριθμός λαθρομεταναστών, περνάνε στην Ελλάδα και μετά διοχετεύονται αλλού, αν και ακόμη τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι πάρα πολύ σαφή.

Εγώ λοιπόν ήθελα να πω ότι σε αυτό το Συνέδριο δεν θα μιλήσουμε μόνο και μόνο για την πλευρά της ασφάλειας, διότι αυτή δεν είναι μόνη της μέσα σε αυτό το ζήτημα, συνοδεύεται από άλλες πλευρές από την οικονομική πλευρά, από το κοινωνικό πρόβλημα, από το ψυχολογικό πρόβλημα ακόμη – ακόμη όλων αυτών των λαθρομεταναστών και πραγματικά θα έλεγα ότι ο κ. Υπουργός συνόψισε με αυτά που είπε, την προσέγγιση των Ηνωμένων Εθνών του ζητήματος και γι’ αυτό θα ήθελα να τον ευχαριστήσω ακόμη μια φορά.

Να συμπληρώσω απλώς ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό εμείς εδώ οι αντιπρόσωποι γιατί θα υπάρξουν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αντιπρόσωποι των Κυβερνήσεων, καθώς και εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίοι θα ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες και πραγματικά το Συνέδριο αυτό, θα είναι ένα Συνέδριο μαθημάτων, που θα διδαχτούμε οι μεν από τους δε.

Θα διδαχτούμε καλύτερα να μπορούμε να συντονιζόμαστε μεταξύ μας, να συντονίζουμε τις πράξεις μας και τις δράσεις μας και επίσης θα δημιουργήσουμε ένα ακόμη πιο ισχυρό δυναμικό. Αυτό είναι ένα μείζον θέμα διότι δεν έχουν όλες οι Κυβερνήσεις τις ίδιες δυνατότητες να αυξάνουν και να χτίζουν πραγματικά το δυναμικό τους.

Χρειάζεται επίσης εκπαίδευση. Εκπαίδευση, έτσι ώστε ο έλεγχος των συνόρων να είναι πιο αποτελεσματικός. Και εκτός από την εκπαίδευση η οποία θα αποφέρει τελικώς εμπειρογνωμοσύνη, χρειάζεται και ο απαραίτητος εξοπλισμός για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων.

Για όλη τη βόρεια Αφρική ισχύει το ίδιο, υπάρχουν πολύ μεγάλα μακρά σύνορα, τα οποία δεν είναι δυνατό να φυλαχτούν πάντοτε με αποτελεσματικότητα. Μπορώ να μιλήσω για όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μαρόκου, της Αλγερίας, της Τυνησίας.

Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε τη δέσμευση να βοηθήσει τις επιμέρους χώρες να φτιάξουν, να ενισχύσουν το δυναμικό τους για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και ελπίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συνεχίσει αυτή την πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε, έτσι ώστε να ενισχυθεί αυτό το δυναμικό.

Ένα άλλο πράγμα το οποίο χρειαζόμαστε πάρα πολύ είναι ακριβώς τα κέντρα για τη συγκέντρωση πληροφοριών, έτσι ώστε να μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα αυτό, ανταλλάσοντας χρήσιμες πληροφορίες και θεωρώ ότι αυτό είναι υποχρέωση των εκάστοτε Κυβερνήσεων, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Βεβαίως θα μπορούσα να πω ότι υπάρχουν τρεις βραχίονες στο θέμα αυτό της λαθρομετανάστευσης. Είναι πρώτον η συνεργασία μεταξύ βορρά και νότου, είναι δεύτερον η εκπαίδευση η οποία είναι απαραίτητη τόσο για την Αστυνομία για τις Αρχές φύλαξης όσο και για τα δικαστικά Σώματα και τρίτον είναι απαραίτητη η χρηματοδότηση και η επένδυση έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι όπου κι αν είναι, από όπου κι αν προέρχονται, να έχουν τις κατάλληλες συνθήκες διαμονής εκεί που βρίσκονται.

Και με αυτά θα ήθελα να ολοκληρώσω κ. Υπουργέ.

κ. Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Παρακαλώ.

Μ. ΔΕΛΗΘΑΝΑΣΗ (« ΑΘΗΝΑΪΚΌ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ »): Θα ήθελα να ρωτήσω κατ’ αρχήν αν συμμετέχει η Τουρκία που είναι χώρα της Μεσογείου και κατά δεύτερον η Συρία και η Ιορδανία. Και δεύτερον τι ανταλλάγματα πρόκειται να δοθούν στις χώρες της νοτίου Μεσογείου, δεδομένου ότι όταν υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα που οραματίζεστε, θα φέρουν το μεγάλο βάρος των παράνομων ροών.

Και επίσης θα είναι ένα από τα αιτήματά σας να επικυρώσουν διεθνείς συμβάσεις που δεν έχουν επικυρώσει και προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα; Και θα ανοίξουν και θα λειτουργήσουν ενεργά γραφεία του UNHCR σε αυτές τις χώρες; Είναι μέσα στον προβληματισμό σας; Ευχαριστώ.

Mr . MOHAMED ABDUL-AZIZ: Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω για την ερώτηση. Εμείς θεωρούμε ότι η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που είναι υπεύθυνες για την τήρηση των συμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών για το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και των δυο Πρωτοκόλλων των σχετικών, το ένα είναι για τη μετανάστευση και το άλλο για το οργανωμένο έγκλημα.

Η Τουρκία λοιπόν πρέπει κι αυτή να βοηθηθεί για να μπορέσει να έχει μια πιο υπεύθυνη αντιμετώπιση του προβλήματος και έτσι να έχει δυνατότητα καλύτερου ελέγχου των συνόρων. Διότι αν δεν υπάρξει συνεργασία σε αυτό το επίπεδο, δεν μπορούμε να περιμένουμε κάποιες χώρες να προστατεύουν τα σύνορά τους, ενώ κάποιες άλλες δεν κάνουν τίποτε γι’ αυτό αντίθετα τα εκθέτουν, αφήνοντάς τα ανοιχτά. Ελπίζουμε λοιπόν ότι η Τουρκία θα κάνει κάτι σχετικό με αυτό στο μέλλον.

Το άλλο που ήθελα να αναφέρω έχει να κάνει με την συνεργασία βορρά και νότου και επίσης να πω ότι η συνεργασία αυτή δεν έγκειται απλώς στο να υιοθετούν τις ίδιες κατασταλτικές προσεγγίσεις οι χώρες. Θα πρέπει αν υπάρχει κατασταλτική προσέγγιση, να συμβαδίζει πραγματικά χέρι – χέρι με την ιδέα της ανάπτυξης για να μπορέσει να είναι αποδοτικό το σύστημα αυτό.

Επίσης θα ήθελα να πω ότι υπάρχουν χώρες, οι οποίες διαθέτουν και γνώση και δυνατότητες εκπαίδευσης, αλλά δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την καλή φύλαξη των συνόρων και εδώ ακριβώς θα μπορούσε να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέχοντας αυτό τον εξοπλισμό.

Ελπίζω δε ότι στο Συνέδριο αυτό θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε κάποια εστιακά σημεία μεταξύ μας, έτσι ώστε να ανοίξουν και οι δίαυλοι της επικοινωνίας για να γίνεται αυτή αποτελεσματικά μεταξύ μας, έτσι ώστε να είναι και αποτελεσματική η όλη διαδικασία.

κ. Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Υπάρχει άλλη ερώτηση; Ευχαριστούμε πολύ.

Mr . MOHAMED ABDUL-AZIZ: Ευχαριστώ πολύ.

Τελευταίες Αναρτήσεις