Πα 9 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200918-12-2009: Πρώτη Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για τα Κέντρα Καταγραφής και Διαχείρισης μη νόμιμα εισερχόμενων Μεταναστών

18-12-2009: Πρώτη Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για τα Κέντρα Καταγραφής και Διαχείρισης μη νόμιμα εισερχόμενων Μεταναστών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη και με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Βούγια, συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά η Ομάδα Εργασίας για την εκπόνηση πρότασης για δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Καταγραφής και Διαχείρισης Μη Νόμιμα Εισερχομένων Μεταναστών και συμπληρωματικών δομών φιλοξενίας.

Στην ομάδα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθώς και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Επίσης συμμετέχουν εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Πολίτη, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Ο Υφυπουργός κ. Βούγιας στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Οι προτάσεις της ομάδας θα βρουν άμεση εφαρμογή στο Πρότυπο Κέντρο στον Ουτζά της Μυτιλήνης που πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στο 2010. Βούλησή μας είναι σταδιακά να δημιουργηθούν τέτοια κέντρα στις περιοχές της επικράτειας που εντοπίζεται πρόβλημα αυξημένων μεταναστευτικών ροών, δηλαδή κυρίως στα νησιά και στον Έβρο. Στα Κέντρα αυτά οι μετανάστες θα καταγράφονται, θα ταυτοποιούνται, θα εξετάζονται ιατρικά και στη συνέχεια θα διακρίνονται σε κατηγορίες και θα προωθούνται αναλόγως στην ενδοχώρα – οι αιτούντες άσυλο σε δομές που θα μας υποδειχθούν από την Επιτροπή Εμπειρογνώμων για το Άσυλο, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι σε Ανοιχτά Κέντρα Φιλοξενίας κ.ο.κ. Οι υπόλοιποι θα απελαύνονται.»

Η επόμενη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας θα γίνει στις 11 Ιανουαρίου και το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Τελευταίες Αναρτήσεις