Σα 1 Απριλίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200914-12-2009: Συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με το Διευθυντή της FRONTEX

14-12-2009: Συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με το Διευθυντή της FRONTEX

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το θέμα της ενίσχυσης της φύλαξης των Νοτιοανατολικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Frontex κ. Illka Laitinen , ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόρης Τασούλας, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, κ. Αθανάσιος Μπούσιος, ο αρμόδιος Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης κ. Γιάννης Ραπτάκης και υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επεσήμανε ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να υπηρετεί μόνη, τις βασικές αρχές, που υιοθέτησαν τα Κράτη Μέλη με τη σύμφωνη γνώμη τους για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση».

Επιπλέον ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε στον κ. Illka Laitinen το νέο εθνικό σχέδιο δράσης για την παράνομη μετανάστευση που περιλαμβάνει:

  • την αναδιάταξη και αναθεώρηση της επιχειρησιακής δράσης στα εξωτερικά χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα μας, για την αποτροπή της εισόδου στη χώρα.
  • τη συστηματοποίηση των αστυνομικών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα με τα κράτη μέλη της ένωσης των χωρών Σένγκεν για τη σφράγιση της παράνομης εξόδου.
  • την ανάπτυξη του μηχανισμού επιστροφών και την εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής.

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε την ανάγκη συντονισμού των επιχειρήσεων από την Frontex και πρότεινε την φιλοξενία περιφερειακού της παραρτήματος στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι αύριο Τρίτη 15 Δεκεμβρίου και ώρα 10.00 το πρωί, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο εκτελεστικός Διευθυντής της FRONTEX , κ. Illka Laitinen , θα παραθέσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα Παύλος Μπακογιάννης, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τελευταίες Αναρτήσεις