Τρ 28 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200914-12-2009: Συμμετοχή του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη στην ανοιχτή σύσκεψη στη Θέρμη Θεσσαλονίκης με θέμα "Προστασία του Πολίτη- Ασφαλείς...

14-12-2009: Συμμετοχή του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη στην ανοιχτή σύσκεψη στη Θέρμη Θεσσαλονίκης με θέμα “Προστασία του Πολίτη- Ασφαλείς Δήμοι”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Δευτέρα , 14 Δεκεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε ανοικτή σύσκεψη με θέμα «Προστασία του Πολίτη – Ασφαλείς Δήμοι» προέδρευσε σήμερα ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρος Βούγιας.

«Με τις συσκέψεις δεν λύνονται τα προβλήματα, αλλά αποκαλύπτονται, συζητούνται, αναλύονται», τόνισε πριν από την έναρξη της σύσκεψης, ο κ. Βούγιας και επισήμανε: «Μετά τη σύσκεψη στη Δυτική πλευρά της πόλης, ερχόμαστε και στην Ανατολική που και αυτή υποφέρει από έξαρση της εγκληματικότητας. Η χωροθέτηση της περιοχής με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, με τις μεμονωμένες κατοικίες, παίζει ρόλο στη δημιουργία συνθηκών ανασφάλειας στους πολίτες και πρέπει η αστυνομία να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και στις μεθόδους που οι εγκληματίες σήμερα χρησιμοποιούν».

Όπως τόνισε ο Υφυπουργός, η Ελληνική Αστυνομία είναι αποφασισμένη να σκύψει στο πρόβλημα και με μία καινούργια αντεγκληματική πολιτική να δώσει λύσεις. «Σήμερα η διεύθυνση της αστυνομίας έρχεται να κουβεντιάσει με τους δημάρχους, να καταγράψει και να κωδικοποιήσει τα προβλήματα ασφάλειας και από την πλευρά του υπουργείου θα συνδράμω ώστε να παίξει σωστά το ρόλο της. Κι αυτό θα το πράξει με τον αστυνομικό της γειτονιάς, με πεζές και εποχούμενες περιπολίες, με περιπολικά αλλά και με δίκυκλα. Έτσι θα προσπαθήσουμε να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Βούγιας.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, οι αστυνομικοί θα επιστρέψουν από υπηρεσίες που δεν είναι της αρμοδιότητάς τους. «Θα δούμε σε συνεργασία με τους δήμους, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλους φορείς τρόπους με τους οποίους θα απεγκλωβιστούν από πάρεργα, ώστε να αφοσιωθούν στο έργο τους, που είναι η καταπολέμηση του εγκλήματος. Αυτό θα κάνουμε και είμαι βέβαιος πως με τον καινούργιο χρόνο οι επιδόσεις της αστυνομίας για την αντιμετώπιση του εγκλήματος θα είναι πολύ καλύτερες από ό,τι ήταν τα τελευταία χρόνια».

Ο κ. Βούγιας επεσήμανε ότι στόχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι τόσο η ασφάλεια του πολίτη, όσο και ο σεβασμός των δικαιωμάτων του, αλλά και η αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ της αστυνομίας και κοινωνίας. Επίσης, αναφέρθηκε σε πρόσφατες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο, όπως η επαναφορά του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς, οι πεζές και εποχούμενες περιπολίες.

‘Όπως τόνισε ο κ. Βούγιας, τα αστυνομικά τμήματα θα προσαρμοστούν στη νέα διοικητική δομή της χώρας, η οποία θα προβλέπει λιγότερους, μεγαλύτερους και ισχυρότερους δήμους. Κατά τον τρόπο αυτό σχεδιάζεται η ύπαρξη λιγότερων, μεγαλύτερων και ισχυρότερων αστυνομικών τμημάτων.

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην απεμπλοκή του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας από υπηρεσίες άσχετες από το αντικείμενό τους, κάτι το οποίο επεσήμαναν όλοι οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Βούγιας σημείωσε ότι η ηγεσία του Υπουργείου θα στηρίξει την αστυνομία με κάθε τρόπο και πως θα υπάρξει μέριμνα για τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, ενώ λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες τόσο για πρόσληψη περισσότερων αστυνομικών, όσο και για τη βελτίωση της εκπαίδευσής τους.

Τέλος ο Υφυπουργός επισήμανε ότι η συγκεκριμένη σύσκεψη θα επαναληφθεί σε έξι μήνες, προκειμένου να αξιολογηθούν οι παρεμβάσεις της πολιτείας.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης Δημ. Παπαδόπουλος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα προβλήματα έλλειψης προσωπικού τα οποία παρατηρούνται και είπε ότι πολλά κενά θα καλυφθούν από νέους αστυνομικούς που εντάσσονται στην υπηρεσία. Είπε επίσης ότι δημιουργούνται νέες ομάδες δικυκλιστών οι οποίοι θα περιπολούν περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Αναφορικά με την εγκληματικότητα είπε ότι στην Ανατολική Θεσσαλονίκη παρατηρείται μείωση κατά 60% των «βαριών» ληστειών από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, αλλά και αύξηση της μικροεγληματικότητας η οποία σχετίζεται με τη χρήση ναρκωτικών.

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης επεσήμαναν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, όπως σοβαρές ελλείψεις σε αστυνομικό προσωπικό αλλά και σε υλικοτεχνικές υποδομές, ενώ κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως την περαιτέρω αξιοποίηση της δημοτικής αστυνομίας προκειμένου να απεμπλακούν οι αστυνομικοί από άσχετες ή καθαρά γραφειοκρατικές εργασίες.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Θέρμης, σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο. Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν: ο Δήμαρχος Θέρμης Θ. Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Επανομής Απ. Οικονομίδης, ο Δήμαρχος Μίκρας Θ. Γκουστίλης, ο Δήμαρχος Μηχανιώνας κ. Μαυτομάτης, ο Δήμαρχος Κορώνειας κ. Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Χορτιάτη κ. Γεράνης, ο Δήμαρχος Πυλαίας κ. Καρτάλης, ο Δήμαρχος Μαδύτου κ. Οχούνος, ο Δήμαρχος Ρεντίνας κ. Στοΐτσας, ο Δήμαρχος Αγίου Γεωργίου κ. Φραντζής, καθώς και εκπρόσωποι των δήμων Πανοράματος, Βασιλικών και Θερμαϊκού.

Τελευταίες Αναρτήσεις