Τρ 16 Αυγούστου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200903-12-2009: Δελτίο Τύπου με ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη σε εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη και καταπολέμηση Εμπορίας Νιγηριανών...

03-12-2009: Δελτίο Τύπου με ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη σε εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη και καταπολέμηση Εμπορίας Νιγηριανών κοριτσιών και γυναικών στην Ελλάδα»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο κ. Βούγιας παραβρέθηκε σήμερα σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών όπου και απεύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη της διημερίδας. Ανέφερε ότι το θέμα της εμπορίας γυναικών αποτελεί για το Υπουργείο ζήτημα υψηλής προτεραιότητας καθώς πρόκειται στην ουσία για τη σύγχρονη μορφή δουλείας που θίγει τον πυρήνα των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην Ελλάδα υπάρχει επαρκές νομικό οπλοστάσιο και οι προσπάθειες πρέπει πια να επικεντρωθούν στην πρακτική αντιμετώπιση του προβλήματος όπως και γίνεται. Ενδεικτικά και όσον αφορά το επίκαιρο θέμα της σημερινής συνάντησης για τις γυναίκες από την Νιγηρία, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που τηρεί η Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τα έτη 2003 – 2008, έχουν καταγραφεί 23 γυναίκες υπήκοοι Νιγηρίας, θύματα εμπορίας ανθρώπων, ηλικίας 21-40 ετών, ενώ έχουν συλληφθεί 15 διακινητές αυτής της υπηκοότητας.

Σαν Υπουργείο έχουμε οργανώσει ένα σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα.

Η Αστυνομική Ακαδημία έχει συμπεριλάβει ήδη στη διδακτέα ύλη της, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης καθώς και στα τμήματα επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης του προσωπικού το θέμα της εμπορίας ανθρώπων ενώ από την μεριά μας μελετάμε μία βαθιά τομή στο σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος των σωμάτων ασφαλείας, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν δικαιώματα, ελευθερίες και προστασία ευαίσθητων ομάδων.

Σε πρακτικό επίπεδο, οι επιχειρησιακές υπηρεσίες εφαρμόζουν το Εθνικό Σχέδιο Anti – trafficking «ΙΛΑΕΙΡΑ», που αναφέρεται στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του οποίου στόχος είναι η ουσιαστική, συντονισμένη και αποτελεσματική δράση όλων των εμπλεκομένων φορέων για την εξάρθρωση των οργανωμένων κυκλωμάτων με διεθνικό χαρακτήρα καθώς και την απελευθέρωση των θυμάτων και την παροχή προστασίας σε αυτά. Σκοπός μας είναι να ενδυναμωθούν οι προσπάθειες αυτές ώστε να φτάσουμε σε πλήρη και ουσιαστική εξάρθρωση των κυκλωμάτων.

Έχουμε ξεκινήσει μια σειρά επαφών και συνεργασιών με συναρμόδιους φορείς τις οποίες και θα ενδυναμώσουμε με σκοπό να έχουμε το καλύτερο και πιο συντονισμένο αποτέλεσμα στην καταπολέμηση της εμπορίας γυναικών, ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί με δραστικό τρόπο.

Τελευταίες Αναρτήσεις