Σα 3 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Νοέμβριος 200925-11-2009: Δελτίο Τύπου με την συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τους 16 Ιρανούς απεργούς...

25-11-2009: Δελτίο Τύπου με την συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τους 16 Ιρανούς απεργούς πείνας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τους δεκαέξι (16) Ιρανούς πρόσφυγες που έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας στα Προπύλαια, αιτούμενοι πολιτικό άσυλο, συναντήθηκαν σήμερα το απόγευμα (25/11/2009), ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός κ. Σπύρος Βούγιας.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν δύο νομικοί εκπρόσωποι των Ιρανών προσφύγων και εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Οι δεκαέξι (16) πρόσφυγες έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Από την πλευρά του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τους ενημέρωσε ότι τίθενται σε καθεστώς επικουρικής προστασίας, το οποίο εξασφαλίζει κοινωνικές παροχές υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης, καθώς και την άμεση χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, ώστε να μπορούν ελεύθερα να ταξιδέψουν όπου και όποτε επιθυμούν.

Ταυτόχρονα θα επανεξεταστεί το αίτημά τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου, υπό το νέο σύστημα, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Συνομιλώντας με τους πρόσφυγες ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «αισθάνομαι βαθύ σεβασμό για τους αγώνες που κάνετε και σας καλώ να σταματήσετε άμεσα την απεργία πείνας. Ο πρόσφυγας που ζητάει πολιτικό άσυλο, έχει ισχυρό συμβολισμό για εμάς».

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατανοώντας το πρόβλημα στέγασης των συγκεκριμένων ανθρώπων, θα μεριμνήσει σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς για την εύρεση άμεσης λύσης.

Μάλιστα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε ότι «η Ελλάδα δίνει τέλος σε μια εκκρεμότητα πολλών ετών και αποτελεί πιλότο και παράδειγμα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες Ιρανοί πρόσφυγες, υπό το ίδιο καθεστώς, δεν χαίρουν της ίδιας αντιμετώπισης».

Τελευταίες Αναρτήσεις