Πε 8 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Νοέμβριος 200925-11-2009: Δελτίο Τύπου με ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Βούγια στην ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Οδική Ασφάλεια...

25-11-2009: Δελτίο Τύπου με ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Βούγια στην ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Οδική Ασφάλεια & Υπεύθυνη Κατανάλωση Αλκοόλ στην Ελλάδα”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο Ζάππειο παραβρέθηκε σήμερα ο κ. Βούγιας όπου απηύθυνε χαιρετισμό στην Ανοιχτή Συζήτηση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» με θέμα «Οδική Ασφάλεια και Υπεύθυνη Κατανάλωση Αλκοόλ στην Ελλάδα».

Ο Υφυπουργός μίλησε για συστράτευση δυνάμεων των διοργανωτών, του Υπουργείου και άλλων φορέων, προς τον κοινό στόχο της μείωσης των νεκρών της ασφάλτου ανά έτος.

Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ευαισθησία του ως Καθηγητής και Συγκοινωνιολόγος ο ίδιος στο θέμα της οδικής ασφάλειας και στον στόχο που έχει θέσει από την θέση του Υφυπουργού για την μείωση των νεκρών κατά 100 κάθε χρόνο με απώτερο σκοπό να φτάσουμε το 2014 στον ευρωπαϊκό στόχο των 1.000 θανόντων από τροχαία ετησίως.

Ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του για την ενεργοποίηση της διυπουργικής επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού και την προεδρία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και την ενίσχυσή της από μία συντονιστική γραμματεία.

Υπενθύμισε στατιστικά στοιχεία που συνδέουν το αλκοόλ με τα τροχαία ατυχήματα και αποδεικνύουν τις καταστροφικές συνέπειες που προκύπτουν από τον συνδυασμό των δύο. Ένας στους τέσσερις θανάτους νέων ηλικίας 15-29 ετών σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ ενώ από τους ελέγχους της τροχαίας προκύπτει ότι περίπου 50.000 οδηγοί βρέθηκαν μεθυσμένοι το 2008.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και η Ελληνική Αστυνομία από μόνη της δεν μπορεί να το καλύψει σε όλα του τα επίπεδα. Χρειάζεται υπεύθυνη δράση από τα συναρμόδια Υπουργεία αλλά και άλλους φορείς ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα και τα στατιστικά.

Ανακοίνωσε σειρά στοχευμένων και σταθερών επεμβάσεων όπως η εντατικοποίηση των ελέγχων της τροχαίας αλλά και μέτρα πιο βαθιά, που ακουμπούν στην ρίζα του προβλήματος και αφορούν σε θέματα παιδείας και κοινωνικής εκπαίδευσης. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα βρίσκεται πάντα δίπλα σε όλους τους φορείς, κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς, που συμβάλλουν στο θέμα της οδικής ασφάλειας ενώ δεν έκρυψε την αισιοδοξία του βλέποντας ότι το θέμα γίνεται ξανά προτεραιότητα της πολιτικής και της κοινωνίας.

Τελευταίες Αναρτήσεις