Κυ 4 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Νοέμβριος 200924-11-2009: Συνάντηση Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη με αντιπροσωπεία του ΤΕΕ και απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την οδική...

24-11-2009: Συνάντηση Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη με αντιπροσωπεία του ΤΕΕ και απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την οδική ασφάλεια

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Α. Συνάντηση με εκπροσώπους ΤΕΕ και Πρόεδρο Γιάννη Αλαβάνο

Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Βούγια με τους κ. Γιάννη Αλαβάνο, Ασημίνα Ξηροτύρη και Αντώνη Καστή κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν η οδική ασφάλεια.

Ο Υφυπουργός τους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης καθώς και για την προτεραιότητα που θέτει αναφορικά με την ανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής για την οδική ασφάλεια, την επικυροποίηση του στρατηγικού σχεδίου 2010-2014 και την σύσταση της συντονιστικής γραμματείας.

Επανέλαβε την πάγια θέση του για την μείωση του αριθμού των νεκρών κατά 100 κάθε χρόνο, με στόχο να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό στόχο το 2014.

Συζητηθήκαν τα θέματα της αναθεώρησης και νομιμοποίησης των υφιστάμενων ορίων ταχύτητας ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις υποδομές των σύγχρονων δρόμων καθώς και του εξορθολογισμού των προστίμων του ΚΟΚ ως προς το δικαιότερο.

Ο κ. Βούγιας δήλωσε ότι σκοπεύει να λάβει υπόψη του όλες τις αναλυτικές προτάσεις του ΤΕΕ και του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας για την διαμόρφωση του Νέου Εθνικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας για την δεκαετία 2010-2020 που θεωρεί ότι ενισχύουν τους υπάρχοντες στόχους του και που αφορούν σε θέματα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού των υπηρεσιών τροχαίας, στο θέμα της αναθεώρησης του ΔΟΤΑ, στο ζήτημα του συστηματικού ελέγχου ασφάλειας των βαρέων οχημάτων κ.ά.

Αναφέρθηκαν επίσης στο καίριο θέμα της εκπαίδευσης της τροχαίας, το οποίο μαζί με το σύνολο της εκπαίδευσης των σωμάτων ασφαλείας, αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υφυπουργού.

Τέλος, συμφωνήθηκε μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΕ και του Υπουργείου ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη απόδοση σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Β. Σημεία λόγου απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση στο Κοινοβούλιο

Ο κ. Βούγιας σε ερώτηση με θέμα «Νέοι και αλκοόλ» του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Νομού Λάρισας, Έκτορα Νασιώκα απάντησε ως εξής:

– Η κατανάλωση αλκοόλ, κυρίως από ανήλικους, είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα με τρομακτικές συνέπειες και ο συνδυασμός της με την οδήγηση είναι καταστροφικός. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 1 στους 4 θανάτους Ευρωπαίων ηλικίας 15-29 οφείλεται στο αλκοόλ. Όσον αφορά τα τροχαία από τους 1.600 νεκρούς κάθε χρόνο, 1 στους 4 ή και περισσότεροι έχουν καταναλώσει αλκοόλ. 250 με 300 νέοι άνθρωποι δηλαδή χάνονται κάθε χρόνο και είναι κυρίως νέοι, αργά τη νύχτα που οδηγούν μηχανάκι.

– Το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά, σε όλα τα επίπεδα και αφορά την κοινωνία και όλα τα Υπουργεία οριζοντίως. Είναι θέμα παιδείας, οικογένειας και όχι μόνο.

– Το πρόβλημα δεν είναι νομοθετικό καθώς νόμοι υπάρχουν απλώς πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι. Νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2008 απαγορεύει σε ανήλικους την είσοδο σε κέντρα διασκεδάσεως και μπαρ και φυσικά την κατανάλωση αλκοόλ και υπεύθυνοι είναι οι ιδιοκτήτες των χώρων αυτών.

– Δεσμεύομαι ότι αυτό θα συμβεί και σε ότι αφορά στα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ σε ανήλικους αδιαφορώντας για τις συνέπειες και παραβιάζοντας τον νόμο που απαγορεύει την κατανάλωση οινοπνευματωδών σε παιδιά κάτω των 18 ετών. Θα συμβεί και σε ότι αφορά την εντατικοποίηση των ελέγχων της τροχαίας και των αλκοτέστ.

– Την Πέμπτη υπάρχει ημερίδα του Ιδρύματος «Πάνος Μυλωνάς» και θα τοποθετηθώ αναλυτικά. Έχουμε ήδη ξεκινήσει επικοινωνιακές καμπάνιες για την αποτροπή της οδήγησης υπό της επήρεια αλκοόλ που θα είναι στοχευμένες στους νέους ανθρώπους.

Τελευταίες Αναρτήσεις