Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Νοέμβριος 200916-11-2009: Δελτίο Τύπου με σημεία λόγου από τις απαντήσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε επίκαιρες...

16-11-2009: Δελτίο Τύπου με σημεία λόγου από τις απαντήσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε επίκαιρες ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Α. Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Αθανάσιου Πλεύρη, σχετικά με τη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή των Εξαρχείων.

  • Η θέση μας είναι ότι η χώρα και η κοινωνία απαιτούν πολιτικές που θα διασφαλίζουν την κοινωνική ειρήνη και την κοινωνική συμβίωση, ότι η βία και το έγκλημα δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία και ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να σέβεται τις ατομικές ελευθερίες, τα ατομικά δικαιώματα και την ανθρώπινη υπόσταση. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν, κανένα κρατικό όργανο να βιαιοπραγεί σε βάρος των πολιτών, όπως επίσης δεν επιτρέπεται και κανένας πολίτης να βιαιοπραγεί σε βάρος περιουσίας δημόσιας ή ιδιωτικής και να αφαιρεί έστω και ένα γραμμάριο ελευθερίας από τους πολίτες.
  • Μην ενοχοποιούμε κόμματα, ιδέες. Τα κόμματα, οι πολιτικές, οι πολιτικοί, οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελευθέρα. Δεν ενοχοποιούμε κανέναν. Είναι λάθος.
  • Με δική μας εντολή η Αστυνομία βρίσκεται εκεί, αλλά πρέπει να υπάρχει σοβαρότητα, επαγγελματισμός και σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στα ατομικά δικαιώματα. Και αυτό θα υπηρετούμε από εδώ και πέρα κάθε μέρα με σεβασμό στο σύνταγμα, στους νόμους, την Ποινική Δικονομία, όπου χρειάζεται να πάμε σε δίκες και εν τέλει (να υπηρετήσουμε) μία αποστολή που οδηγεί στο να ξανά-αισθανθούν οι πολίτες ασφαλείς.
  • Η αστυνομική βία είναι απεχθής και φρικαλέα. Το ίδιο είναι και η βία απ’ όπου και αν αυτή εκτοξεύεται, σε βάρος πολιτών ή σε βάρος αστυνομικών. Βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη χρονική περίοδο και λόγω των γεγονότων που τρέχουν, αλλά και για το γεγονός ότι υπάρχει μία έξαρση της βίας συνολικά. Η απάντηση στη βία δεν είναι η αστυνομοκρατία. Η απάντηση στη βία είναι οι πολιτικές για να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια, τις διακρίσεις, το ρατσισμό και μια σειρά από άλλα κοινωνικά φαινόμενα.

Β. Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη σχετικά με την αποστρατεία του Διευθυντή της Αντιτρομοκρατικής και τις ομαδικές μεταθέσεις στελεχών της.

  • Η Ηγεσία και η Αντιτρομοκρατική πρέπει να αλλάξουν, διότι πρέπει να υπηρετήσουν ένα νέο σχέδιο.
  • Δεν πετάμε στα σκουπίδια τους ανθρώπους όπως κάνατε εσείς. Γιατί εσείς τους πετάξατε στα σκουπίδια, ικανούς ανθρώπους. Εγώ δεν το κάνω, τιμώ τους ανθρώπους. Και οι επιλογές μας είναι αξιοκρατικές, και θα υπηρετήσουμε ξανά την αξιοκρατία. Δεν θέλουμε να είμαστε αρεστοί σε λίγους, αλλά θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο και στο λαό.
  • Η Αντιτρομοκρατική λοιπόν, και κάθε υπηρεσία που δεν δουλεύει, αυτές οι υπηρεσίες που παρατήσατε εσείς, διαλυμένες, και φοβισμένες θα ξαναδουλέψουν. Θα δώσουμε τη μάχη να κάνουμε τη χώρα ασφαλέστερη. Σας παρακαλώ όμως και σας καλώ να συνεργαστούμε όλοι μαζί για ένα τεράστιο ζήτημα που είναι η ασφάλεια.
  • Εξακολουθείτε να θεωρείτε ότι η Δεξιά έχει δική της την Αστυνομία. Λάθος. Δεν είναι η δεξιά η Αστυνομία, ούτε του δεξιού κράτους. Η Αστυνομία ανήκει στην πατρίδα. Εσείς είχατε αυτή την αντίληψη και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Όταν είστε αντιπολίτευση έρχεστε εδώ και μιλάτε εξ’ ονόματος της Αστυνομίας, όταν έρχεστε στην κυβέρνηση τη διαλύετε, γιατί θέλετε μέσα στο δικό σας φέουδο να παίζετε τα δικά σας παιχνίδια.
  • Εδώ ασκούμε πολιτική με εντολή του λαού και όποιος δεν υπηρετεί την εντολή του λαού, είτε από μας, είτε από οποιονδήποτε υπάλληλο και δεν εφαρμόζει τους νόμους, τότε έχει ευθύνη η πολιτική ηγεσία απέναντι στο λαό και στο Σύνταγμα.

Τελευταίες Αναρτήσεις