Δε 5 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Νοέμβριος 200904-11-2009: Συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον Aντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα...

04-11-2009: Συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον Aντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας κ. Jacques Barrot

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Συζητήθηκαν τα θέματα του ασύλου και της παράνομης μετανάστευσης

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε σήμερα, 4/11/2009, με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας κ. Jacques Barrot. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα της παράνομης μετανάστευσης και του ασύλου.

Μετά τη λήξη της συνάντησης ο κ. Υπουργός προχώρησε στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Με τον κύριο Barrot , τον Αρμόδιο Επίτροπο για τα θέματα Δικαιοσύνης Ασφάλειας και Ελευθερίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη λαθρομετανάστευση, το άσυλο και μία σειρά ζητήματα που αφορούν το μεγάλο για εμάς εθνικό και ταυτόχρονα μείζον ευρωπαϊκό ζήτημα της μετανάστευσης. Πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα στην χώρα μας, που αφορά το άσυλο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα το άσυλο θα από-αστυνομικοποιηθεί. Θα μεταφερθεί η αρμοδιότητα του ασύλου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, που είναι αρμόδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το άσυλο δεν είναι αστυνομικό ζήτημα. Από την άλλη πλευρά συζητήσαμε με τον κ. Επίτροπο το ζήτημα της ασφάλειας των συνόρων μας στο πλαίσιο του Frontex και των ευρωπαϊκών πολιτικών. Συζητήσαμε με τον κ. Επίτροπο το ζήτημα της συμφωνίας του Δουβλίνου, που είναι πολύ άδικη για την χώρα και πρέπει να αλλάξει, ούτως ώστε να μην δέχεται η χώρα ως επιστροφές πάρα πολλούς χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι λένε και υποστηρίζουν ή υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις των χωρών ότι προέρχονται από την Ελλάδα. Ο κ. Επίτροπος θα μιλήσει στην Τουρκία σε λίγες ώρες. Ο κ. Επίτροπος θα συζητήσει με τους Τούρκους ότι πρέπει να σεβαστούν την υπογραφή που βάλανε στα πρωτόκολλα επανεισδοχής με εμάς, την Ελλάδα, αλλά και ταυτόχρονα τις υποχρεώσεις που έχουν ως υποψήφιο μέλος για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να διαφυλάξουμε τα σύνορα της χώρας και ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ούτως ώστε η χώρα να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη υπόσταση».

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας κ. Jacques Barrot δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Συνάντησα τον κ. Υπουργό και πήρα τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει λύση στο πρόβλημα του ασύλου. Επίσης, είπα στον κ. Υπουργό ότι αύριο μεταβαίνω στην Άγκυρα για να διασφαλίσω μια συνεργασία με την Τουρκία. Θα ήθελα η Τουρκία να υπογράψει μια συμφωνία με τον FRONTEX . Επιθυμώ επίσης, η Τουρκία να τηρήσει τις συμφωνίες της επανεισδοχής, που έχει υπογράψει. Τέλος, η θέλησή μου είναι να βοηθήσω την Ελλάδα. Ευχαριστώ τον κ. Υπουργό που επίσης δείχνει καλή θέληση να βοηθήσει εμάς στην επίλυση των θεμάτων του ασύλου, καθώς και στη μάχη που δίνουμε κατά της λαθρομετανάστευσης».

( Oι τηλεοπτικοί σταθμοί μπορούν να πάρουν μέσω ΕΡΤ τις δηλώσεις on camera )

Τελευταίες Αναρτήσεις