Τρ 26 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Νοέμβριος 200902-11-2009: Δελτίο Τύπου για την συμμετοχή του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Βούγια στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη...

02-11-2009: Δελτίο Τύπου για την συμμετοχή του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Βούγια στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, κοινωνικών εταίρων και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, μίλησε σήμερα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Βούγιας στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών, που διεξάγεται στην Αθήνα.

Αναφέρθηκε στην Ελλάδα και την ιστορία της ως χώρα αποστολής μεταναστών παλιότερα και σήμερα πια χώρα υποδοχής μεταναστών. Σχετικά με την συμβολή των μεταναστών στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αναφέρθηκε στην θετική τους επίδραση στα ασφαλιστικά ταμεία τονίζοντας ότι το 10% των εισφορών του ΙΚΑ προέρχονται από μετανάστες αλλά και στην αύξηση του ΑΕΠ με συμμετοχή που ξεπερνά το 3%.

Εκτιμώντας ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη αποτελεί η ομαλή ένταξη των μεταναστών την οποία χαρακτήρισε ως συνεχή και διαδραστική διαδικασία, μίλησε για μία σειρά αγκυλώσεων του παρελθόντος που την εμπόδιζαν ενώ αναφέρθηκε στις νέες θέσεις της κυβέρνησης που στοχεύουν στην επίλυση όλων αυτών των ζητημάτων. Συγκεκριμένα μίλησε για το πρόβλημα της γραφειοκρατίας και των ληγμένων καρτών παραμονής και για την δέσμευση για υιοθέτηση πάγιων διαδικασιών επαναφοράς της νομιμότητας μεταναστών που εκπίπτουν για τυπικούς λόγους. Για τα στερεότυπα που οδηγούν στην έξαρση της ξενοφοβίας και για το νέο παράδειγμα δημόσιας ρητορικής και πολιτικής, το περιεχόμενο του οποίου έχει ήδη συμβολικά δώσει ο Πρωθυπουργός. Για τον ξεπερασμένο σήμερα κώδικα ιθαγένειας που αναγκάζει 250.000 παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί και τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα να ζουν σαν ξένοι και για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας χορήγησής της σύμφωνα πάντα με τις αρχές του κράτους – δικαίου. Για το ζήτημα του ασύλου που πρέπει να επανεξεταστεί ώστε να ανταποκρίνεται τεκμηριωμένα στους αιτούντες που πραγματικά το δικαιούνται. Για το έλλειμμα ισονομίας και τα φαινόμενα ατιμωρησίας που θα αντικατασταθούν από κανόνες που θα ισχύουν για όλους. Για την κατασκευή χώρων λατρείας για τους μουσουλμάνους και την καταστολή παράνομων δραστηριοτήτων των μεταναστών και όσων επωφελούνται από το καθεστώς της παρανομίας και εμπορεύονται ανθρώπους.

Εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα που αδυνατεί να επωμιστεί όλο το βάρος των μεγάλων μεταναστευτικών ροών που δέχεται χωρίς βοήθεια και ολοκλήρωσε την ομιλία του μιλώντας για την Παγανή και την πρωτοβουλία που πήρε κλείνοντας προσωρινά τον χώρο για να αναβαθμιστεί έως ότου, δημιουργηθεί, μέσα στο 2010 και σε χώρο που συμφωνήθηκε να παραχωρήσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ένα πρότυπο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας των μη νόμιμων μεταναστών.

Τελευταίες Αναρτήσεις