Δε 29 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Οκτώβριος 200927-10-2009: Δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με αφορμή το θάνατο παράνομων μεταναστών στη Μυτιλήνη

27-10-2009: Δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με αφορμή το θάνατο παράνομων μεταναστών στη Μυτιλήνη

«Η παράνομη μετανάστευση έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στη χώρα μας. Κοστίζει σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά κυρίως, κοστίζει σε ανθρώπινο πόνο και ανθρώπινες ζωές, όπως καταδεικνύει και το σημερινό δυστύχημα στη Μυτιλήνη.

Κάθε μέρα, οι ελληνικές αρχές καλούνται να διαχειριστούν την ασφάλεια 300 έως 400 συνανθρώπων μας που αναζητούν στην Ελλάδα έναν ασφαλή προορισμό. Κάθε μέρα, καλούμαστε κυριολεκτικά να διαχειριστούμε ένα «Σάμινα» στο Αιγαίο, χωρίς τις κατάλληλες υποδομές, χωρίς επαρκείς πόρους και χωρίς την απαραίτητη διασυνοριακή συνεργασία. Αν δεν λάβουμε άμεσες πρωτοβουλίες, θα συνεχίσουμε να ισορροπούμε καθημερινά σε ένα καθεστώς διαρκούς κρίσης και ανασφάλειας.

Έχουμε ήδη δεσμευθεί για ένα νέο πλαίσιο πολιτικής για την παράνομη μετανάστευση σε εθνικό επίπεδο. Το σχέδιο μας εδράζεται σε έναν διπλό στόχο: την ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ικανότητας με την ταυτόχρονη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας στο μέτωπο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχουμε πει ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι, ούτε όμως και κολαστήριο ψυχών.

Στο πλαίσιο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη αναλάβει πολλαπλές δράσεις, όπως η πρόσφατη απελευθέρωση 1837 αλλοδαπών οι οποίοι κρατούνταν για πολύ καιρό στα αστυνομικά κρατητήρια και τους Ειδικούς Χώρους Παραμονής Αλλοδαπών με μόνο λόγο κράτησης το γεγονός ότι εισήλθαν παράνομα στη χώρα. Είμαστε διατεθειμένοι και αποφασισμένοι να σεβαστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα στον απόλυτο βαθμό.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, κι επειδή η παράνομη μετανάστευση αποτελεί μείζον εθνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 29-30 Οκτωβρίου) θα πιέσουμε για τη δίκαιη κατανομή των βαρών και των ευθυνών ανάμεσα στα κράτη μέλη, καθώς και την ουσιαστική εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής με την Τουρκία και θα καταθέσουμε το πλαίσιο της εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Η Ευρώπη πρέπει να το καταλάβει. Στα σύνορα της διεξάγεται μία διαρκής ανθρωπιστική κρίση για την οποία είναι συνυπεύθυνη.»

Τελευταίες Αναρτήσεις