Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Οκτώβριος 200922-10-2009: Δελτίο Τύπου με την επίσκεψη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Σ. Βούγια στον Ειδικό Χώρο Παραμονής Αλλοδαπών...

22-10-2009: Δελτίο Τύπου με την επίσκεψη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Σ. Βούγια στον Ειδικό Χώρο Παραμονής Αλλοδαπών Παγανής στην Μυτιλήνη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τον Ειδικό Χώρο Παραμονής Αλλοδαπών Παγανής στη Μυτιλήνη επισκέφθηκε σήμερα Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρος Βούγιας. Ο Υφυπουργός συνοδευόταν από τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, κ. Γιώργο Τσαρμπόπουλο, την υπεύθυνη Πληροφόρησης του περιφερειακού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Ρώμη, κ. Laura Boltrini, την υπεύθυνη του Οικουμενικού Προγράμματος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κ. Ευθαλία Παππά, τον διευθυντή του προγράμματος PROASYL, Karl Kopp , καθώς και από κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούν στην Παγανή, ο κ. Βούγιας μίλησε για την τραγωδία που βιώνουν οι συνάνθρωποί μας, ενώ έκανε λόγο για απαράδεκτες συνθήκες «φιλοξενίας» σε έναν χώρο ακατάλληλο ακόμη και για έναν άνθρωπο.

«Θίγεται ο σκληρός πυρήνας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ύπαρξης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούγιας, ο οποίος μίλησε για άμεση απελευθέρωση των ευπαθών ομάδων (ασυνόδευτα παιδιά, γυναίκες με παιδιά, ασθενείς, κακοποιημένοι), ενώ τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα να αναζητηθούν καλύτεροι χώροι φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων. Ο Υφυπουργός είπε ότι το πρόβλημα πρέπει οπωσδήποτε να διεθνοποιηθεί και να αναθεωρηθεί ο Κανονισμός Δουβλίνου ΙΙ.

Όπως είπε ο κ. Βούγιας:

  • Η αστυνομία πολλές φορές καλείται να φέρει εις πέρας έργο το οποίο δεν είναι της αρμοδιότητάς της. Απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • Είναι ανάγκη να υπάρξουν εναλλακτικοί τρόποι υποδοχής των μεταναστών.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός κ. Βούγιας δεσμεύτηκε να επιδιώξει συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας των μεταναστών.

Στη συνέχεια, ο κ. Βούγιας προήδρευσε σε ανοιχτή σύσκεψη στη νομαρχία Λέσβου, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, των κομμάτων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Τελευταίες Αναρτήσεις