Δε 25 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Οκτώβριος 200915-10-2009: Δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μετά τη σύσκεψη στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος για...

15-10-2009: Δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μετά τη σύσκεψη στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος για θέματα λαθρομετανάστευσης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
210-6977505

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 200 9

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα του Λιμενικού Σώματος, σύσκεψη των Υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Λιμενικού Σώματος και της ΕΛΑΣ, για την αντιμετώπιση ενός εθνικού ζητήματος, της λαθρομετανάστευσης.

Θέλουμε να αλλάξουμε πολιτική και να μπούμε σε μια νέα φάση συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες σύμφωνα με τον νόμο για την φύλαξη των συνόρων, θαλασσίων και χερσαίων. δηλαδή της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Και αυτό απαιτεί ένα καλύτερο συντονισμό δράσης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η οποία, είναι πλέον ένα μείζον εθνικό ζήτημα.

Εμείς, πρώτα και πάνω από όλα θέλουμε να γίνουμε ισχυρά αποτρεπτικοί στους παράνομα εισερχόμενους στη χώρα και από την άλλη πλευρά πρέπει να βελτιώσουμε δραστικά τις επιδόσεις της χώρας στο μέτωπο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανθρώπινης υπόστασης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η χώρα μας αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα. Υπάρχουν περίπου 5.500 αλλοδαποί, οι οποίοι κρατούνται σε διάφορους χώρους φιλοξενίας αλλά και στα κρατητήρια της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο επί βδομάδες και μήνες, ανθρώπινες υπάρξεις να ζούνε σε ένα επί ένα τετραγωνικό, σε κρατητήρια τα οποία είναι για ποινικούς κρατούμενους.

Απασχολούνται καθημερινά περίπου 14.000 αστυνομικοί, προκειμένου να φροντίζουν και να διαχειρίζονται ανθρώπινες ψυχές. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Αναφέρομαι στους αλλοδαπούς, οι οποίοι είναι υπό απέλαση, πολλές φορές η απέλαση αυτών των ανθρώπων είναι εξαιρετικά δύσκολη, με αποτέλεσμα να μένουν πολλούς μήνες σε κρατητήρια κάτω από απάνθρωπες συνθήκες όπου υπάρχουν θέματα σεβασμού της ανθρώπινης υπόστασης, θέματα δημόσιας υγείας και θέματα απασχόλησης του αστυνομικού προσωπικού.

Θα προχωρήσουμε λοιπόν άμεσα σε μια απόφαση και εξετάζουμε τη δυνατότητα απελευθέρωσης από τα αστυνομικά κρατητήρια 1.200 κρατουμένων αλλοδαπών υπό απέλαση. Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση. Οι άνθρωποι αυτοί θα αφεθούν ελεύθεροι στο άμεσο προσεχές διάστημα από τα κρατητήρια, έτσι ώστε να αισθανθούν ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχει σεβασμός στην αξιοπρέπεια τους και προσωπικότητά τους.

Και επειδή θα με ρωτήσετε τι θα γίνουν αυτοί. Σας ενημερώνω ότι προτού αφεθούν ελεύθεροι θα έχουν ταυτοποιηθεί και δαχτυλοσκοπηθεί, και στη συνέχεια θα τους δοθεί ένας μήνας προθεσμία και τα έξοδα για να φύγουν από τη χώρα.

Πρέπει να σας πω ότι σε αυτή την προσπάθεια αρωγοί μας θα σταθούν μη κυβερνητικές οργανώσεις. Συνάντησα τους εκπροσώπους του Οργανισμού Διεθνούς Μετανάστευσης, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει αρκετές εκατοντάδες άτομα και σε συνεργασία και με αυτές τις οργανώσεις θα προχωρήσουμε στον εθελούσιο επαναπατρισμό με δαπάνες της χώρας μας.

Υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ευρωπαϊκό ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό. Τονίζω και πάλι ότι δεν πρόκειται για παραβατικούς κρατούμενους, οι οποίοι έχουν ποινικές εκκρεμότητες. Αναφέρομαι στη μόνη, παράβαση που έχουν διαπράξει, ότι έχουν μπει παράνομα στη χώρα. Και πολλές φορές υπάρχουν έφηβοι ή πολύ νέα παιδιά, τα οποία κρατούνται υπό αυτές τις συνθήκες. Αυτό η χώρα δεν μπορεί να το αντέξει άλλο.

Από εκεί και πέρα, πέρα από το ανθρωπιστικό μήνυμα το οποίο στέλνουμε αυτή τη στιγμή, θέλω να τονίσω προς κάθε κατεύθυνση ότι για εμάς, ασφάλεια και ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένα και το αυτό.

Έχω πει παλιότερα και τονίζω και σήμερα ότι για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση μας ο σεβασμός στην ανθρώπινη υπόσταση, στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες, στα δικαιώματα που παρέχει το Σύνταγμα, είναι αδιαπραγμάτευτος. Αλλά θα καταπολεμήσουμε και κάθε εστία ανομίας η οποία δημιουργεί στη χώρα ένα τεράστιο αίσθημα ανασφάλειας, ορισμένες φορές οδηγεί σε ρατσισμό, ορισμένες φορές οδηγεί σε αυτοδικία και ήδη υπάρχουν φαινόμενα κατοίκων του κέντρου της Αθήνας, οι οποίοι αυτή τη στιγμή επιδεικνύουν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Και αυτό λοιπόν είναι απαράδεκτο.

Η συντεταγμένη πολιτεία θα δώσει απαντήσεις και θα υπερασπίσει τα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες για την προστασία των πολιτών. Οφείλουμε στους ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη τύχη, ανθρώπινη συμπεριφορά.

Όμως από την άλλη πλευρά θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους ότι η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα για να λύσει μόνη της το παγκόσμιο πρόβλημα της μετανάστευσης, το ευρωπαϊκό πρόβλημα της μετανάστευσης. Δεν είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες κάθε χρόνο. Δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα στην κοινωνική συνοχή και θα την πληρώσουν πρωτίστως οι ίδιοι μετανάστες που είναι μόνιμα στη χώρα και οι φτωχοί συμπολίτες ανεξαρτήτου φυλής και εθνικότητας.

Γι΄αυτό η νέα πολιτική είναι μηδενική ανοχή στη παράνομη είσοδο στη χώρα. Που σημαίνει αναδιάταξη επιχειρησιακή όλων των δυνάμεων. Στέλνω σήμερα ένα καθαρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν θα ανεχθούμε άλλο το φαινόμενο αυτό, της αθρόας και μαζικής εισόδου. Δεν θα ανεχθούμε το δουλεμπόριο και δεν θα ανεχθούμε τους κακοποιούς, τους διακινητές ανθρωπίνων ψυχών, μικρών παιδιών. Η στάση μας απέναντί τους θα είναι σκληρή και πάρα πολύ αυστηρή για την εφαρμογή των νόμων. Δεν αντέχει άλλο η χώρα να είναι ξέφραγο αμπέλι.

Θέλω να σας πω ότι δυστυχώς η Ελλάδα με τις συμπεριφορές της είναι μια ελκυστική χώρα για αυτές τις παράνομες δραστηριότητες. Φαίνεται ότι καταρχήν έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο κύκλωμα πλαστογράφησης εγγράφων, ταξιδιωτικών εγγράφων εννοώ ταυτοτήτων και κυρίως διαβατηρίων. Φαίνεται από τους ελέγχους που έχουν γίνει μόνο στο Ελ. Βενιζέλος, το χρόνο που μας πέρασε έχουν συλληφθεί 6.500 αλλοδαποί, οι οποίοι προσπάθησαν να φύγουν ανεπιτυχώς προς την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι και στα αεροδρόμια της χώρας δεν γίνονται σωστά οι έλεγχοι. Προς την κατεύθυνση λοιπόν αυτή αποφασίστηκαν τα εξής καταρχήν πράγματα:

1) Αποφασίστηκε η αναδιάταξη της επιχειρησιακής μας δράση στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, με στόχο να μεγιστοποιηθεί η επιτήρηση, ο έλεγχος για την πρόληψη και αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης. Το Λ.Σ θα μετατραπεί σε μια επιχειρησιακή δύναμη με υψηλές επιχειρησιακές δυνατότητες ακτοφυλακής. Άλλωστε με την νέα διάταξη του Υπουργείου, το Λ.Σ. απαλλάσσεται σταδιακά από όλες λειτουργίες και δραστηριότητες που είχε μέχρι σήμερα, ενώ όπου θα παρέχει λειτουργίες σε τρίτους αυτό θα γίνεται με το καθεστώς της αμοιβής. Από εκεί και πέρα το Λ.Σ θα γίνει ένα σώμα καταπολέμησης της εγκληματικότητας στη θάλασσα, καταπολέμησης του εγκλήματος και ακτοφυλακή για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας.

2) Από εδώ και στο εξής όλοι οι παράνομα εισερχόμενοι στη χώρα θα καταγράφονται, θα δακτυλοσκοπούνται και θα ταυτοποιούνται. Η πολιτική μας αυτή σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ταυτόχρονα όμως θωρακίζει και την ασφάλεια της χώρας, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στην παράνομη αθρόα προσέλευση μεταναστών.

3) Τρίτον, δημιουργείται εθνικό πλαίσιο κινήτρων για τον εθελούσιο επαναπατρισμό αυτών του διαβιώνουν παράνομα στη χώρα. Αυτοί δηλαδή που δεν έχουν άδεια παραμονής. Προς αυτή την κατεύθυνση όπως σας είπα αξιοποιούνται οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου επιστροφών σε συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο πιστεύουμε ότι από τη στιγμή που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για επιστροφή με αξιοπρέπεια, θα το ακολουθήσουν αρκετοί μετανάστες οι οποίοι προφανώς πίστεψαν ότι ήρθαν στη Γη της Επαγγελίας και αντιμετώπισαν προβλήματα σοβαρά επιβίωσης και επίσης η εκμετάλλευση που γίνεται των ψυχών από διάφορους επιτήδειους.

4) Αναλαμβάνουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε το εθνικό πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης να αναδειχθεί σε ένα κεντρικό ευρωπαϊκό ζήτημα. Σκοπός είναι να αναζητηθούν λύσεις αντιμετώπισης από την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Η χώρα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της ένα τέτοιο βάρος, οικονομικά τουλάχιστον, ούτε διπλωματικά και πολιτικά. Η Ε.Ε. πρέπει να συνεργαστεί με όλες τις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης. Δεν μπορεί λοιπόν η ευρωπαϊκή αντιμετώπιση να είναι μόνο χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων αλλά μεγάλες δράσεις πολιτικές και διπλωματικές και επιχειρησιακές θα θέσουμε πολύ σύντομα το ζήτημα σε επίπεδο σε όλα τα επίπεδα της ΕΕ, μέχρι το τελευταίο επίπεδο του Συμβουλίου Κορυφής. Ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε την αυστηρή και συστηματική εφαρμογή των υφιστάμενων συμφωνιών επανεισδοχής.

5) Επιπλέον θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή στους διακινητές ανθρώπων. Κανείς από τους διακινητές δεν θα κρατείται σε χώρους υποδοχής λαθρομεταναστών. Θα συλλαμβάνεται και θα ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος.

6) Τέλος, υπάρχει το θέμα με την Τουρκία., το οποίο είναι ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις αλλά και ζήτημα που αφορά πρωτίστως της Ε.Ε. με τη χώρα αυτή. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να φυλαχθούν τα σύνορα μας γιατί το πρόβλημα είναι κοινό, αφορά όλους μας και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Θα υπάρξουν λοιπόν και διμερείς προσπάθειες και πρωτοβουλίες και συνεργασίες των αρμοδίων υπηρεσιών και σε υψηλό πολιτικό επίπεδο αλλά από την άλλη πλευρά η Ε.Ε. πηγαίνοντας προς τον Δεκέμβριο το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης πρέπει να βρεθεί λύση για αυτήν, πολύ σημαντική προτεραιότητα σε σχέση με την Τουρκία.

Η Ελλάδα λοιπόν από εδώ και μπρος δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. Ούτε από την άλλη πλευρά κολαστήριο ανθρωπίνων ψυχών. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μια σύγχρονη και προοδευτική πολιτική ελέγχου της λαθρομετανάστευσης.

Ταυτόχρονα επειδή ακριβώς αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες οι οποίο ζουν μόνιμα στην Ελλάδα για τους οποίους πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια ενσωμάτωσης τους στην ελληνική κοινωνία με όλα εκείνα τα δικαιώματα που παρέχει και τις ελευθερίες που παρέχει το σύνταγμά μας και η σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ καθώς και οι υποχρεώσεις που έχει ο κάθε πολίτης σε αυτή τη χώρα ισότιμα δηλαδή με τους υπόλοιπους πολίτες αυτής της χώρας και θέλοντας να ενισχύσουμε το πρώτο μήνυμα ανθρωπισμού που στείλαμε σήμερα μέσα στην ελληνική κοινωνία, ότι δηλαδή η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μαζί με την ασφάλεια του ανθρώπου είναι ένα και το αυτό. Ανακοινώνουμε ότι οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, παιδιά που έχουν μεγαλώσει και ενηλικιωθεί στην Ελλάδα, υπό το καθεστώς του προστατευόμενου μέλους δεν θα απελαύνονται για τυπικούς λόγους μέχρι τα θέματα τους να τακτοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σας ευχαριστώ πολύ».

Τελευταίες Αναρτήσεις