Τε 27 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 200914-09-2009: 3η Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων του Σχεδίου Anti-Trafficking "ΙΛΑΕΙΡΑ" στα Χανιά Κρήτης την 17 & 18 Σεπτεμβρίου

14-09-2009: 3η Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων του Σχεδίου Anti-Trafficking “ΙΛΑΕΙΡΑ” στα Χανιά Κρήτης την 17 & 18 Σεπτεμβρίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
210-6977505

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Υπουργείο Εσωτερικών και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιεί την 3η Συνάντηση εμπειρογνωμόνων του Σχεδίου Anti – Trafficking ¨ΙΛΑΕΙΡΑ¨, στα Χανιά Κρήτης την 17 & 18 Σεπτεμβρίου 2009.

Σε εθνικό επίπεδο προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των συναρμοδίων Υπουργείων (Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής), του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, των Πρεσβειών των συμμετεχουσών στην Δράση ¨ΙΛΑΕΙΡΑ¨ Χωρών, των Πρεσβειών των Η.Π.Α. και Η.Β., των Εισαγγελικών Αρχών, των αστυνομικών Υπηρεσιών της επικράτειας και των τοπικών Αρχών.

Σε διεθνές επίπεδο, προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν 20 Ευρωπαϊκές Χώρες, Κ-Μ της Ε.Ε. και τρίτες Χώρες, (Πορτογαλία, Τουρκία, Ιταλία, Αλβανία, Κύπρος, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ουγγαρία, Μολδαβία, Π.Γ.Δ.Μ., Αυστρία, Σερβία, Σλοβενία, Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Φιλανδία, Βουλγαρία και Ρουμανία) και 5 Διεθνείς Οργανισμοί ( Europol , Interpol , Eurojust , Frontex , Seci ).

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας.

Η πρωτοβουλία (¨ I ΛΑΕΙΡΑ¨), αναφέρεται κατά βάση στις πτυχές της διασυνοριακής επιχειρησιακής συνεργασίας των Υπηρεσιών Επιβολής του Νόμου για την καταπολέμηση προληπτικά και κατασταλτικά των εγκληματικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ανθρώπων, κυρίως γυναικών και παιδιών και αποτελεί μια προσπάθεια που επιχειρεί να βελτιώσει την διασυνοριακή αστυνομική συνεργασία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο αξιοποιώντας το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της Συνάντησης είναι η ανάλυση χαρακτηριστικών πραγματικών υποθέσεων εμπορίας ανθρώπων στις οποίες εμπλέκονται εγκληματικές οργανώσεις σε διεθνές επίπεδο, με ιδιαίτερη επισήμανση στα προβλήματα που ανέκυψαν κατά την διασυνοριακή συνεργασία και στην διαχείριση αυτών. Θα αναπτυχθούν οι νέες τάσεις στην στρατολόγηση, μεταφορά και εκμετάλλευση των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων καθώς και οι νέες νομοθεσίες, τα τεχνολογικά μέσα και γενικότερα ότι αφορά στην διαχείριση υποθέσεων διασυνοριακού χαρακτήρα.

Οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσα από την διασυνοριακή συνεργασία την οποία παρέχει το Σχέδιο ¨ΙΛΑΕΙΡΑ¨, σημείωσαν επιτυχίες όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία υποθέσεων εμπορίας ανθρώπων, τα οποία τηρούνται στο Αρχηγείο.

Τα δύο (2) τελευταία έτη, κατά τα οποία εφαρμόζεται το Σχέδιο Anti – Trafficking ¨ΙΛΑΕΙΡΑ¨, επιλήφθησαν σε -81- υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων, εκ των οποίων οι -31- διαπράχθηκαν από εγκληματικές οργανώσεις. Από τις έρευνες και προανακρίσεις των υποθέσεων αυτών κατηγορήθηκαν -279- δράστες, υπήρξαν -175- θύματα από τα οποία -71- ζήτησαν την παροχή αρωγής και προστασίας από την Ελληνική Πολιτεία.

Σε αυτές τις υποθέσεις, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε διασυνοριακό, χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Σχεδίου ¨ΙΛΑΕΙΡΑ¨ ειδικές ανακριτικές πράξεις όπως ανακριτική διείσδυση, άρση απορρήτου, καταγραφή δραστηριοτήτων με τεχνικά μέσα. Αξιοποιήθηκαν τα κανάλια επικοινωνίας των διεθνών οργανισμών INTERPOL , EUROPOL , EUROJUST , SECI , των Αξιωματικών Συνδέσμων της χώρας μας στο εξωτερικό και των Αξιωματικών Συνδέσμων των ξένων χωρών στην χώρα μας και πραγματοποίησαν συναντήσεις με τους ξένους επιχειρησιακούς Αξιωματικούς για τον συντονισμό των δράσεων, τόσο στην χώρα μας όσο και στις εμπλεκόμενες χώρες.

Τελευταίες Αναρτήσεις