Κυ 27 Νοεμβρίου 22
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 200905-09-09:Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών εγκαινίασε τα Πληροφοριακά Κέντρα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στο πλαίσιο της 74ης...

05-09-09:Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών εγκαινίασε τα Πληροφοριακά Κέντρα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στο πλαίσιο της 74ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
210-6977505

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, στο πλαίσιο της 74ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, εγκαινίασε σήμερα (05-09-2009) το Πληροφοριακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος και στη συνέχεια το Πληροφοριακό Κέντρο (Περίπτερο) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στα εγκαίνια παρέστησαν οι Αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Κοντοκώστας και της Ελληνικής Αγροφυλακής κ.Δημήτριος Νικολακόπουλος.

Οι Αρχηγοί του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας με ομιλίες τους χαιρέτησαν τα εγκαίνια των αντίστοιχων Πληροφοριακών Κέντρων.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής αυτοδιοίκησης της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι Πρυτανικών και Δικαστικών Αρχών, Πρόεδροι Συνδικαλιστικών Ενώσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ανώτατοι απόστρατοι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και οργανισμών, καθώς και πλήθος πολιτών.

Ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός, εγκαινιάζοντας το Πληροφοριακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, δήλωσε:

« Κυρίες και κύριοι ειλικρινά θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή, που για δεύτερη φορά μου δίνεται η δυνατότητα να εγκαινιάσω το περίπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ακούσατε προηγουμένως τον Αρχηγό του Σώματος να κάνει μια αναφορά στις δραστηριότητες, την προσφορά και τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να εκτελέσει την αποστολή του.

Πολλές φόρες διερωτώμαι αν υπάρχουν περιορισμοί στη δράση και στη πρόσφορα του Πυροσβεστικού Σώματος, διότι αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, αν δούμε το παρόν, θα δούμε ότι εκείνο που στην συνείδηση ευρέος φάσματος του ελληνικού λαού είναι η αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος, δηλαδή η προστασία του περιβάλλοντος, κυρίως από τις πυρκαγιές, είναι ένα ελάχιστο κομμάτι των δράσεων και των προσφορών του Πυροσβεστικού Σώματος. Διότι όπου υπάρχει δυσκολία, όπου υπάρχει κίνδυνος, όπου υπάρχει κατάσταση ανάγκης το Πυροσβεστικό Σώμα είναι πρώτο.

Το Πυροσβεστικό Σώμα με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, κάτω από αφάνταστες δυσκολίες προσφέρει. Και πέφτουν παρά πολύ έξω εκείνοι οι οποίοι μπορούν να ισχυριστούν ότι μπορεί κάποιος να προβλέψει με ακρίβεια, όλα τα στοιχεία της φύσεως.

Δεν μπορεί εύκολα κανείς να προβλέψει τους σεισμούς και την ένταση τους, δεν μπορεί να προβλέψει τις χιονοπτώσεις και την ένταση τους, δεν μπορεί εύκολα να προβλέψει τους ανέμους και την ένταση τους. Όποιος ισχυρίζεται αυτά ασφαλώς πέφτει πολύ έξω και τα λέγω διότι το Πυροσβεστικό Σώμα προσφέρει παντού.

Έχω πει πολλές φόρες και θα το επαναλάβω ότι ίσως η ορθή ονομασία δεν θα έπρεπε να είναι Πυροσβεστικό Σώμα. Θα πρέπει να είναι Σώμα Εκτάκτων Αναγκών. Θα πρέπει όμως να τονίσω για άλλη μια φορά ότι για την επιτυχή αντιμετώπιση των μεγάλων, των δύσκολων προβλημάτων, έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι δεν φτάνει μόνο η άρτια οργάνωση, η αυταπάρνηση και η καλή λειτουργία του Σώματος. Χρειάζεται να λειτουργούν όλα σωστά, όλα άψογα από όλους που είναι συνυπεύθυνοι προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οποιοδήποτε πρόβλημα. Το λέω αυτό, διότι ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα έχει να επιδείξει λαμπρές επιτυχίες, έχει να επιδείξει μεγάλες προσφορές, έρχεται η εύκολη κριτική, όπου όλα ρίχνονται πάνω του, για όλα φταίει, όταν τύχει δυσκολία και δεν μπορεί κάνεις να την αντιμετωπίσει.

Κυρίες και κύριοι έχουμε ως Ελλάδα, ως χώρα, ένα από τα καλύτερα και οργανωμένα Πυροσβεστικά Σώματα. Κυρίως από άποψη προσωπικού αλλά και μέσων. Αυτό δεν μπορεί κάνεις να το παραγνωρίσει .

Εγώ δεν λέω πως δεν χρειάζονται να γίνονται βήματα. Ασφαλώς τα δεδομένα αλλάζουν. Το περιβάλλον αλλάζει. Οι δυσκολίες γίνονται μεγαλύτερες, οι αλλαγές οι κλιματολογικές και τόσα αλλά μας αναγκάζουν να προσαρμοζόμαστε. Προσαρμοζόμαστε ως προς τα μέσα και τους σχεδιασμούς.

Είναι βέβαιο ότι η ποιότητα του προσωπικού, η ποιότητα των Ελλήνων πυροσβεστών, από τον νεότερο πυροσβέστη μέχρι τον Αρχηγό, καταβάλλουν μια ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα συνεχίσουν την προσφορά τους πάντοτε βελτιούμενοι και πάντοτε με καλύτερες επιδόσεις.

Κύριε Αρχηγέ, εύχομαι σε σας και σε όλο το Πυροσβεστικό Σώμα να είναι πάντα σε θέση να μπορεί να επιτελεί την υψηλή αποστολή του, η οποία είναι καθιερωμένη ως υψηλή αποστολή στη συνείδηση του Ελληνικού Λαού.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στις εφημερίδες ή οπουδήποτε αλλού υπάρχουν μετρήσεις της κοινής γνώμης γύρω από την αποδοχή του Πυροσβεστικού Σώματος βλέπω ότι αυτό είναι ιδιαίτερα ψηλά στη συνείδηση του Ελληνικού Λαού.

Εύχομαι να είναι πάντα ψηλά. Εύχομαι πάντα ο Ελληνικός Λαός να αγκαλιάζει το Πυροσβεστικό Σώμα με την θερμή και την αγάπη που το έχει αγκαλιάσει μέχρι σήμερα.

Εύχομαι να μπορείτε να ανταποκρίνεστε στο καθήκοντα σας. Ευχαριστώ. ».

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Πληροφοριακού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός, είπε τα εξής:

« Πανοσιολογιότατε, κ. Αρχηγοί, Στρατηγοί, κυρίες και κύριοι, διαχρονικά και παγκόσμια θα έλεγα το μεγάλο ζητούμενο σε όλες τις κοινωνίες είναι το κλίμα ασφάλειας, το μεγάλο ζητούμενο που κυμαίνεται από την ανυπαρξία σε ορισμένες περιοχές της γης μέχρι και την απόλυτα ικανοποιητικά παρουσία του. Αυτό το κλίμα ασφάλειας στη χώρα μας, προσπαθεί, αγωνίζεται και αγωνίζεται θα έλεγα επιτυχώς, μαζί με τα άλλα Σώματα Ασφαλείας, αλλά κυρίως η Ελληνική Αστυνομία, να επιβάλλει. Πολλές φορές ακούμε, γράφεται, λέγεται ότι ‘’αυξάνεται η εγκληματικότητα’’ και πολλά στρέφονται εναντίον της Αστυνομίας. Θα έπρεπε όμως βάζοντας κάτω τη λογική να δούμε ότι, οι γενεσιουργοί λόγοι της εγκληματικότητας είναι κυρίως εκτός της δράσης της Αστυνομίας. Ασφαλώς συμμετέχει στην πρόληψη και καταστολή η Αστυνομία, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες: οικονομική κρίση, λαθρομετανάστευση, άνοιγμα συνόρων, οργανωμένο έγκλημα διεθνές έγκλημα, ηλεκτρονικό έγκλημα.

Το σήμερα δεν είναι όπως το χθες κι πολύ φοβάμαι ότι το αύριο δεν θα είναι όπως το σήμερα. Συνεχής εγρήγορση, αναπροσαρμογή, επανεκπαίδευση, αναδιαρθρώσεις γιατί το έγκλημα της δεκαετίας του 50-60, δεν έχει καμία σχέση με το έγκλημα το σημερινό. Και το έγκλημα του μέλλοντος δεν θα έχει ενδεχομένως καμία σχέση με το έγκλημα του σήμερα.

Η Ελληνική Αστυνομία, της οποίας είμαι πολιτικός προϊστάμενος, πορεύεται έναν πολύ σωστό δρόμο. Θα έλεγα ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες, την ποιοτική και ποσοτική αλλαγή του εγκλήματος ιδιαίτερα την δεκαετία του 90, κατάφερε, μπόρεσε και αναπροσαρμόστηκε. Έχει όπως είπε προηγουμένως και ο Αρχηγός σημαντικότατες επιτυχίες. Έχει ασφαλώς να αντιμετωπίσει και πολλά προβλήματα. Υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα της τρομοκρατίας. Υπάρχουν και άλλα, τα οποία δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη και προπάντων χρειάζονται συντονισμένες δράσεις πολλών. Ίσως δεν φτάνει μόνο η ΕΛ-ΑΣ. Οι αμυντικοί μηχανισμοί κατά του εγκλήματος και της εγκληματικότητας είναι ένα ευρύ φάσμα, που ξεκινά ασφαλώς από τα Σώματα Ασφαλείας, περνά από τη Δικαιοσύνη και καταλήγει στο Σωφρονιστικό Σύστημα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας. Μένω απόλυτα ικανοποιημένος το διάστημα που είμαι στο Υπουργείο Εσωτερικών, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, από την απόδοση και την προσπάθεια. Βλέπω ότι κάθε μέρα κάτι γίνεται. Βλέπω την αγωνιώδη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και ζητώ τη συμπαράσταση όλων. Η κοινωνία έχει αγκαλιάσει την Αστυνομία.

Εκτός από την κοινωνία των πολιτών, θέλουμε το αγκάλιασμα και από όλους εκείνους τους φορείς, οι οποίοι επηρεάζουν την κοινή γνώμη, οι οποίοι μας κρίνουν καθημερινά και που ζητώ να μας κρίνουν όσο γίνεται πιο αντικειμενικά.

Ζητώ να αναδεικνύουν το λάθος, αλλά ζητώ να επιβραβεύουν την επιτυχία. Ζητώ να μας κάνουν υποδείξεις, όπου δεν είμαστε σωστοί, αλλά ζητώ να μας επιβραβεύουν όταν επιτυγχάνουμε. Έτσι εκείνο που είναι απαραίτητο για κάθε επιτυχία, το ηθικό, θα είναι πάντα ψηλό- είναι τώρα ψηλά-αλλά θα πάει ακόμη ψηλότερα και οι επιτυχίες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Εάν η Ελληνική Αστυνομία δεν είχε εγγενή προβλήματα, έξω από τη Διοίκησή της, εάν η Δημόσια Διοίκηση δεν έπαιρνε ένα “κομμάτι” της δραστηριότητας των Ελλήνων Αστυνομικών, τότε ίσως τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Αλλά βλέπουμε, δυστυχώς, ότι όπου πάσχει η Δημόσια Διοίκηση, καλείται η Αστυνομία. Βλέπουμε ένα μεγάλο μέρος των Αστυνομικών να ασχολούνται με καθήκοντα αλλότρια, διαφορετικά από εκείνα για τα οποία ο αστυνομικός εκπαιδεύτηκε.

Βλέπουμε παραδείγματος χάριν να εκδίδονται τα διαβατήρια από την Ελληνική Αστυνομία, βλέπουμε τώρα τελευταία να εκδίδονται οι άδειες οδήγησης από την Ελληνική Αστυνομία, να τυπώνονται για να ακριβολογώ. Βλέπουμε τις επιδόσεις των δικαστηρίων, την ευταξία των δικαστηρίων, βλέπουμε πολεοδομικούς ελέγχους, υγειονομικούς ελέγχους, αυτά που θα έπρεπε το άλλο μεγάλο κομμάτι της Δημόσιας Διοίκησης να κάνει να καλείται η Αστυνομία, η οποία προσφέρει σε όλους αυτούς τους τομείς, όπως και σε άλλους πολλούς. Εάν δεν αφιέρωναν χρόνο και δράση πάρα πολλοί αστυνομικοί μας και δεν απασχολούντο σ΄αυτές τις μορφές προσφοράς, τα πράγματα θα ήταν πάρα πολύ καλύτερα στον τομέα της αστυνόμευσης. Εκείνο το οποίο χρειάζεται και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει και είναι προγραμματισμένο να γίνει είναι η Αστυνομία μας να μπορέσει και θα το κάνει να αναπροσαρμόσει σε πολλούς τομείς τη δράση της: στην εκπαίδευση, στη διάρθρωση, στην εξειδίκευση, στον εξοπλισμό της με ακόμη αρτιότερα μέσα, που ήδη σας πληροφορώ ότι εξοπλίζεται ακόμη περισσότερο, έτσι που να μπορέσει να προσφέρει το απόλυτο. Να προσφέρει εκείνο, το οποίο θέλει ο ελληνικός λαός.

Εγώ νιώθω ευτυχής που θα εγκαινιάσω το περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας και νιώθω ευτυχής για δύο λόγους: πρώτον για όλα αυτά που είπα προηγουμένως, ότι είμαι Πολιτικός Προϊστάμενος ενός Σώματος, που έχει αγκαλιάσει την κοινωνία, που αγαπάει την κοινωνία και προσφέρει σε όλους τους πολίτες και δεύτερον διότι είχα έλθει ως Υφυπουργός και είχα εγκαινιάσει το 2004 το Περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας. Τώρα μετά από μία απουσία, 3 ετών από το Υπουργείο επέστρεψα και έχω τη χαρά και την τιμή να εγκαινιάζω και πάλι το Περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας. Ευχαριστώ πολύ.- ».

Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. : 210 6977505
                                                          Fax : 210 6929764
                                                   e mail : elasgrty @ mopo . gr

Τελευταίες Αναρτήσεις