Κυ 1 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Αύγουστος 200923-08-2009:Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη μετά την σύσκεψη...

23-08-2009:Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
210-6977505

Αθήνα, 23 Αυγούστου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Υπουργός Εσωτερικών καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος: «Η κατάσταση η οποία εξελίσσεται είναι εξαιρετικά δύσκολη και εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, αλλά και εξαιτίας της ιδιομορφίας της συγκεκριμένης περιοχής.

Εκείνο που είναι σημαντικό είναι ότι στην όλη προσπάθεια, ο κρατικός μηχανισμός είναι ενιαίος και συντονισμένος. Εδώ θέλω να εξάρω τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Α΄ και του Β΄Βαθμού, η οποία με το Πυροσβεστικό Σώμα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Να εξάρω επίσης, τον συντονισμό και της Πολιτικής Προστασίας για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο ζήτημα το οποίο είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων. Γιατί αυτά είναι πρώτη προτεραιότητα. Δεν υποτιμώ το περιβάλλον, αλλά τέτοιες στιγμές αυτό το οποίο προέχει είναι το ζήτημα των ανθρώπων και των περιουσιών.

Και αυτό το τονίζω για πολλοστή φορά, το επιτυγχάνουμε ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η συνεργασία και οφείλω να ευχαριστήσω την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την όλη προσπάθεια. Όπως επίσης να ευχαριστήσω και όλους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν δείξει υπευθυνότητα και όχι μόνο δεν υπήρξε πανικός, αλλά υπήρξε εξαιρετική συνεργασία. Επειδή οι συνθήκες δυσκολεύουν, θέλω να συστήσω και εγώ ψυχραιμία. Τώρα σε ότι αφορά τον περαιτέρω σχεδιασμό είναι γνωστό ότι έχει κηρυχθεί από χθες, εγκαίρως, η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να είναι δυνατή η λήψη αποφάσεων που δεν είναι δυνατή υπό συνήθεις συνθήκες, όπως επίσης ότι εφαρμόζεται, όπως είναι αυτονόητο, σ’ αυτές τις περιπτώσεις το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στην σύσκεψη έγινε ενημέρωση του κ. Πρωθυπουργού και των συναδέλφων Υπουργών, για την κατάσταση η οποία επικρατεί αυτή τη στιγμή, μία κατάσταση η οποία παραμένει πολύ δύσκολη. Αυτή την ώρα έχουν διατεθεί το σύνολο των δυνάμεων, οι οποίες είναι διαθέσιμες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ή εν πάση περιπτώσει για την μείωση της. Παρά ταύτα όπως είπα και προηγουμένως, τα προβλήματα παραμένουν και είναι μάλιστα και πολύ έντονα. Ήδη από χθες έχουμε ζητήσει την συνδρομή ξένων Χωρών, προκειμένου να ενισχυθούν τα πυροσβεστικά μέσα και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και κάποιες Χώρες ανταποκρίνονται, εντός δε της ημέρας θα φτάσουν πυροσβεστικά αεροπλάνα τα οποία θα αρχίσουν αμέσως να επιχειρούν. Εκείνο το οποίο θέλω να συστήσω είναι ψυχραιμία προς τους πολίτες, διότι ο χειρότερος σύμβουλος, ο οποίος μπορεί να υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο πανικός. Ψυχραιμία και να ακούν τις εντολές και τις συμβουλές των Αρχών».

Τελευταίες Αναρτήσεις