Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Ιούλιος 200916-07-2009: Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών μετά την Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στη Στοκχόλμη

16-07-2009: Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών μετά την Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στη Στοκχόλμη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος συμμετείχε σήμερα στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στη Στοκχόλμη. Αμέσως μετά τη λήξη της Συνεδρίασης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θυμίζω ότι αυτή η άτυπη Σύνοδος αφορά στην προετοιμασία του Προγράμματος της Στοκχόλμης που θα έχει διάρκεια από το 2010 – 2014. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί, όπως είναι αυτονόητο, στα θέματα της παράνομης μετανάστευσης και ένας από τους βασικούς πυλώνες αυτού του Προγράμματος είναι η αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης και η εφαρμογή του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο που υπογράφηκε στο Παρίσι.

Αυτό δηλαδή που τονίζεται, με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση, είναι ότι η Ευρώπη πλέον έχει εξωτερικά σύνορα και είναι τα σύνορα των κρατών μελών της. Και εμείς οφείλουμε να προστατεύσουμε αυτά τα σύνορα .Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η ενίσχυση του FRONTEX και η μετεξέλιξή του .

Πρέπει να υπάρξει κοινή δράση των κρατών μελών, από την μια πλευρά , να υπογράψουν τις συμφωνίες επανεισδοχής χώρες όπως το Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία και, από την άλλη, χώρες που τις έχουν υπογράψει να υποχρεωθούν να τις εφαρμόσουν . Και αναφέρομαι στην Τουρκία. Έχει καταστεί κοινή συνείδηση πλέον ότι η Τουρκία υποχρεούται να εφαρμόζει την συμφωνία που υπέγραψε το 2001 . Αν δεν το κάνει θα έχει κοινοτικές κυρώσεις που σχετίζονται και με την ενταξιακή της πορεία .

Θέσαμε αρκετοί , και η Ελλάδα μεταξύ αυτών , το ζήτημα ότι ακόμη και η βοήθεια που προτίθεται να δώσει η Ε.Ε. στην Τουρκία θα εξαρτηθεί από το αν και κατά πόσο σέβεται τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία επανεισδοχής του 2001.

Τέλος, σε ό,τι την χώρα μας ,υπάρχει πλέον απόφαση για ενίσχυση της Ελλάδας με αντίστοιχους πόρους στο θέμα της φιλοξενίας των μη νόμιμων μεταναστών. Άλλο το ζήτημα της κοινωνικής ένταξης, άλλο το θέμα του ασύλου , άλλο το θέμα της φιλοξενίας των μη νόμιμων μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.

Πάντως αυτό που αναδεικνύεται μέσα από την προετοιμασία του Προγράμματος της Στοκχόλμης είναι ένας πρωτοφανής προσανατολισμός και ένα μεγάλο ενδιαφέρον στα θέματα μεταναστευτικών ροών και, από την άλλη, ένα πνεύμα συνεννόησης και αλληλεγγύης που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια ».

Τελευταίες Αναρτήσεις