Τρ 21 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Ιούλιος 200915-07-2009:Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών με εκπροσώπους των Πολιτικών Κομμάτων

15-07-2009:Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών με εκπροσώπους των Πολιτικών Κομμάτων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
210-6977505

Αθήνα, 15 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης σε συνέχεια της προηγούμενης δεύτερης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 02-07-2009, συναντήθηκε σήμερα (15-07-2009) με τους Εκπροσώπους των κομμάτων προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση – ανταλλαγή απόψεων για θέματα Δημόσιας Τάξης.

Στην εν λόγω σύσκεψη κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας, το οποίο θα λειτουργεί συμβουλευτικά για σημαντικά ζητήματα και πρωτοβουλίες οι οποίες θα πρέπει να αναδεικνύονται.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων και συγκεκριμένα, από τη Νέα Δημοκρατία ο Βουλευτής Σαμπαζιώτης Δημήτριος, από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο Βουλευτής Ντόλιος Γεώργιος, από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο Βουλευτής Δρίτσας Θεόδωρος και από τον ΛΑ.Ο.Σ., ως εκπρόσωπος, ο Ιωάννης Δαραβίγκας. Από το Κ.Κ.Ε. δεν συμμετείχε εκπρόσωπος.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και οι εκπρόσωποι των κομμάτων έκαναν δηλώσεις.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε:

«Έχω πει επανειλημμένα πως σε ό,τι έχει να κάνει με το πρόβλημα της εγκληματικότητας το σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το χθες και το αύριο, πολύ φοβάμαι ότι δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα.

Νέες μορφές εγκληματικότητας, νέες δράσεις προβλήματα μεγαλύτερα επιβάλλουν μια διαρκή αναπροσαρμογή των δράσεων της Αστυνομίας, του τρόπου λειτουργίας της και γενικότερα τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία θα πρέπει να σταθεί απέναντι στο έγκλημα και τον εγκληματία. Με αυτό το δεδομένο η κυβέρνηση θέτει στο τραπέζι, αυτό το οποίο εξηγγέλθη από τον κ. Πρωθυπουργό πριν από δύο μήνες περίπου στη Βουλή, τη σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας, ενός οργάνου το οποίο θα λειτουργεί κοντά στον εκάστοτε αρμόδιο για θέματα Δημόσιας Τάξης Υπουργό, συμβουλευτικά, ένα όργανο το οποίο θα αποφασίζει, θα προτείνει στον Υπουργό γύρω από σημαντικά ζητήματα και πρωτοβουλίες οι οποίες θα πρέπει να αναδειχθούν.

Θα μπορεί ο Υπουργός να το καλεί εκτάκτως ή τακτικά όπως θα προβλέπεται από τον σχετικό ιδρυτικό νόμο. Αυτό ήταν το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης, όπως το είχαμε προαναγγείλει από την προηγούμενη συνεδρίαση στους συναδέλφους. Εγώ ευχαριστώ τους συναδέλφους καταρχάς για την παρουσία τους εδώ σε αυτές τις συνεδριάσεις και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα για την κατανόηση με την οποία συζητάμε και με την καλή πρόθεση η οποία διαφαίνεται ότι συζητάμε αυτά τα σημαντικά ζητήματα.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα ήταν λογικό να υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις και για αυτό το λόγο αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση αφού φτιάξουμε ένα σχέδιο νόμου που θα προβλέπει κατ΄αρχήν τη σύνθεση, τον τρόπο λειτουργίας και τις αρμοδιότητες αυτού του Συμβουλίου, θα το αποστείλω στα κόμματα, θα το μελετήσουν, θα γίνουν πιθανότατα και από εκεί προτάσεις, εφόσον γίνει αποδεκτό επί της αρχής το ζήτημα που συζητάμε ούτως ώστε να καταλήξουμε όλοι μαζί στη σύσταση αυτού του οργάνου το οποίο διαχρονικά, για τον εκάστοτε Υπουργό αρμόδιο σε θέματα Δημόσιας Τάξης, ασφαλώς θα έχει να προσφέρει πάρα πολλά πράγματα».

Δημοσιογράφος: Κ. Υπουργέ για τη σύσταση που λέτε θα υπάρχουν και παλιοί Υπουργοί Δημόσιας Τάξης;

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: «Η πρόταση η οποία γίνεται χωρίς αυτό όμως να είναι και δόγμα, να μην δεχόμαστε και άλλη πρόταση η οποία θα είναι ευπρόσδεκτη είναι να είναι οι εν ενεργεία πολιτικοί δηλαδή οι εκλεγμένοι βουλευτές αυτή τη στιγμή, πρώην Υπουργοί Δημόσιας Τάξης, κάποιοι θα προσδιορίσουν τον αριθμό, από τους πρώην Αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας, οπωσδήποτε εκπρόσωποι κομμάτων, πιθανότατα ο Διοικητής της Ε.Υ.Π., ίσως ο Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου και κάποιοι Πανεπιστημιακοί που το γνωστικό τους αντικείμενο θα είναι σχετικό με αυτά τα ζητήματα, εγκληματολόγοι, κοινωνιολόγοι, καθηγητές ποινικού δικαίου».

Δημοσιογράφος: Και θα έχουν πρόσβαση με τα στοιχεία της τρομοκρατίας;

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών : «Αυτό όχι. M ε συγχωρείτε, δεν θα είναι ένας μηχανισμός ελέγχου της Αστυνομίας. Θα είναι ένα όργανο συμβουλευτικό για τον εκάστοτε Υπουργό επαναλαμβάνω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε ανοιχτοί στο να δεχτούμε προτάσεις και εισηγήσεις και για άλλα πρόσωπα που κατά προτίμηση βέβαια θα λέγαμε να ήταν θεσμοθετημένα, να ήταν θεσμικά προσδιορισμένα. Ευχαριστώ».

Δημοσιογράφος: Είχαμε καμιά πτήση για Αφγανιστάν;

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: «Βεβαίως, σήμερα έφυγε μία πτήση με 90 άτομα εάν δεν κάνω λάθος για Αφγανιστάν-Πακιστάν».

Τελευταίες Αναρτήσεις