Τρ 21 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Ιούλιος 200913-07-2009:Δελτίο Τύπου για την αντικατάσταση του Διοικητή της Ε.Υ.Π.

13-07-2009:Δελτίο Τύπου για την αντικατάσταση του Διοικητή της Ε.Υ.Π.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, αναφορικά με την αντικατάσταση του Διοικητή της Ε.Υ.Π. έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αντικαθίσταται, ύστερα από σχεδόν πενταετή, ευδόκιμη, θητεία στη θέση του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο πρέσβης κ. Ιωάννης Κοραντής. Ο κ. Κοραντής προσέφερε, με απόλυτη προσήλωση στην αρχή της νομιμότητας, πολλά σε μια τόσο κρίσιμη υπηρεσία και συνέβαλε τα μέγιστα στην ανόρθωση του κύρους της, το οποίο πριν είχαν πλήξει ανεπανόρθωτα νοσηρές καταστάσεις, όπως ιδίως εκείνη της υπόθεσης Οτσαλάν. Αποχωρεί δε σε μια στιγμή κατά την οποία η Ε.Υ.Π., υπό την ηγεσία του, συνεισέφερε σημαντικότατες υπηρεσίες και στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητές της, πάντοτε με πλήρη σεβασμό στους θεσμούς του Κράτους Δικαίου και στην αρχή της νομιμότητας. Για όλους αυτούς τους λόγους θέλω να εκφράσω και εκ μέρους της Κυβέρνησης αλλά και προσωπικά στον κ. Κοραντή θερμές ευχαριστίες για την υπηρεσιακή του διαδρομή, καθώς και την ανεπιφύλακτη διαβεβαίωση ως προς την αναγνώριση του έργου του.

Η επιλογή του τ. Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών κ. Δ. Παπαγγελόπουλου ως νέου Διοικητή της Ε.Υ.Π. εντάσσεται στο πλαίσιο της πιστής εφαρμογής του γράμματος και του πνεύματος του νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο εγκαθιδρύθηκε με βάση τις διατάξεις του ν. 3649/2008 «Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και άλλες διατάξεις». Όπως προκύπτει από τις διατάξεις αυτές, μπροστά στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, το οποίο έχει ανατεθεί στην Ε.Υ.Π. – με δυνατότητα, μάλιστα, για πρώτη φορά, άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου επ’ αυτής σύμφωνα με το άρθρο 43 Α του Κανονισμού της Βουλής – μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερα ιδίως από λειτουργούς, οι οποίοι διαθέτουν εχέγγυα δικαστικής ανεξαρτησίας. Αυτό, άλλωστε, σηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, και η θεσμοθέτηση, με το άρθρο 5 παρ. 3 του ν. 3649/2008, της απόσπασης στην Ε.Υ.Π εισαγγελικού λειτουργού, προκειμένου να ελέγχει κυρίως τη νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών της δράσεων που αφορούν τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η προϋπηρεσία και το αδιαμφισβήτητο κύρος του κ. Παπαγγελόπουλου πληρούν, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τις ως άνω προϋποθέσεις».

Βιογραφικό σημείωμα του νέου Διοικητή της Ε.Υ.Π.

Τελευταίες Αναρτήσεις