Τρ 21 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Ιούλιος 200908-07-2009: Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών μετά τη συνεδρίαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α.

08-07-2009: Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών μετά τη συνεδρίαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α.

Αθήνα, 08 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Κος Παυλόπουλος: «Συζητήθηκε στο ΚΥ.Σ.Ε.Α. η στρατηγική την οποία ακολουθούμε για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο ζήτημα της μη νόμιμης μετανάστευσης. Είναι γνωστό ότι ύστερα από την Σύνοδο Κορυφής και την επίσκεψη στην Ελλάδα του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα μετανάστευσης του κυρίου Ζακ Μπαρό, αυξήθηκε η πίεση προς την Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής του 2001 και να υπογράψει συμφωνία και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη την επόμενη εβδομάδα, στις 16 του μηνός, υπάρχει Σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών στη Στοκχόλμη, γιατί όπως είναι γνωστό άρχισε η Σουηδική Προεδρία. Το θέμα θα ξανατεθεί και εκεί και θα επαναλάβουμε αυτό το οποίο τόνισε και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ, ότι από εδώ και πέρα -ιδίως δηλαδή μετά την υπογραφή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο- η μη συμμόρφωση της Τουρκίας στις υποχρεώσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου, το οποίο περιλαμβάνει την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής, αυτή η μη συμμόρφωση της Τουρκίας, θα έχει επιπτώσεις στην ενταξιακή της διαδικασία. »

Δημοσιογράφος: Σε επίπεδο διαχείρισης Κύριε Υπουργέ έχετε καταλήξει σε κάποιες αποφάσεις;

Κος Παυλόπουλος: «Βεβαίως. Εφαρμόζεται το πρόγραμμα το οποίο είχαμε ήδη εξαγγείλει την προηγούμενη φορά. Είναι γνωστό ότι προωθούμε τη δημιουργία νέων Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών, πέραν εκείνων τα οποία έχουμε και τα οποία επισκεφτήκαμε και με τον κύριο Μπαρό, και ήθελα να τονίσω για μια ακόμη φορά αυτό που τόνισε ο κύριος Μπαρό: ότι θα έχουμε πλέον και την ενίσχυση από οικονομική άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτόν, αφού τροποποιηθούν οι οργανισμοί των Ταμείων εκείνων τα οποία μπορούν πλέον να μας χρηματοδοτήσουν.

Γιατί όπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε κάποιο ταμείο το οποίο μπορούσε να χρηματοδοτήσει τα Κέντρα Φιλοξενίας μη νόμιμων μεταναστών. Συμφωνήσαμε γι΄αυτό. Ήδη η επιστολή μου προς τον κύριο Μπαρό έχει φύγει και πιστεύω ότι συντομότατα θα έχουμε αποτελέσματα.»

Τελευταίες Αναρτήσεις