Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Ιούνιος 200929-06-2009: Δηλώσεις των: ΥΠ.ΕΣ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Αντιπροέδρου της Ε.Ε. κ. Jacques Barrot

29-06-2009: Δηλώσεις των: ΥΠ.ΕΣ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Αντιπροέδρου της Ε.Ε. κ. Jacques Barrot

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
210-6977505

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας κ. Jacques Barrot μετέβησαν σήμερα την Σάμο, όπου το μεσημέρι επισκέφτηκαν το γαλλικό πλοίο του Οργανισμού FRONTEX, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Βαθύ, και συμμετέχει στις περιπολίες.

Αμέσως μετά περιηγήθηκαν στον χώρο παραμονής μεταναστών του νησιού, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών.

Στην συνέχεια οι κύριοι Παυλόπουλος και Barrot, αναχώρησαν για το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στον Κυπρίνο του Έβρου.

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου, αμέσως μετά την επίσκεψη στη Γαλλική Φρεγάτα του FRONTEX στο Βαθύ της Σάμου:

Υπουργός Εσωτερικών: «Επιβεβαιώσαμε με τον κύριο Barrot αυτό που είναι πραγματικότητα. Θέλω να διευκρινίσω ότι η παρουσία του FRONTEX σημαίνει προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα αυτή τη στιγμή ο FRONTEX προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης που είναι τα σύνορα της Ελλάδας. Εκείνο το οποίο διαπιστώνουμε είναι ότι, απροκάλυπτα πλέον, η Τουρκία δεν σέβεται τη συμφωνία που είχαμε υπογράψει το 2001 για την επανεισδοχή μη νόμιμων μεταναστών, που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου. Αυτό είναι κάτι που διαπιστώνεται και από τις δυνάμεις του FRONTEX, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις μαρτυρίες τους, ότι μιλάμε για τουρκικά πληρώματα τα οποία κάνουν αυτού του είδους το δουλεμπόριο.»

Ερώτηση δημοσιογράφου: Χθες είχαμε μια σύλληψη στη Σάμο, το γνωρίζετε;

Υπουργός Εσωτερικών: « Βεβαίως έχω ενημερωθεί. Κάποτε η Τουρκία πρέπει να το καταλάβει και θα το καταλάβει. Δεν έχουμε καμία άλλη διαφορά με την Τουρκία. Απλώς ζητάμε τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό διαπίστωσε και ο κύριος Barrot . Ο FRONTEX πρέπει να μετεξελιχθεί και αυτό συμφωνήσαμε.»

Δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Ε.Ε. αρμοδίου για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, κ. Jacques Barrot , αμέσως μετά την περιήγηση στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στη Σάμο :

κ. Barrot : «Κατανοώ τη δυσκολία της Ελληνικής Κυβέρνησης που έρχεται αντιμέτωπη με όλο και μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει υποχρέωση κοινοτικής αλληλεγγύης αλλά και ότι υπάρχει υποχρέωση για τον ελληνικό λαό να προσφέρει άσυλο στους αλλοδαπούς που έρχονται εδώ. Έχουμε ένα γενικότερο πρόβλημα με τους μετανάστες και χρειάζεται να συνεργαστούμε με τις τρίτες χώρες καταγωγής και διέλευσης ώστε να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.»

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου, αμέσως μετά την περιήγηση στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στη Σάμο :

Υπουργός Εσωτερικών: « Όπως ακούσατε ο αρμόδιος Επίτροπος έχει πλήρη εικόνα για τους όρους με τους οποίους φιλοξενούνται οι μετανάστες στην Ελλάδα. Είναι αντιληπτό ότι η Ελλάδα δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό μη νόμιμων μεταναστών. Κάνει τεράστιες προσπάθειες να επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου αλλά αυτό, όπως εξήγησε και ο κύριος Barrot , δε λύνει το γενικότερο πρόβλημα των μεταναστών που δεν ζητούν άσυλο. Όταν ο κύριος Barrot μίλησε για αλληλεγγύη εννοούσε να αντιμετωπίσουμε από κοινού ένα κοινό πρόβλημα και στη ρίζα του. Αυτό σημαίνει ότι κόβουμε την παράνομη μετακίνηση μεταναστών και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τις συλλογικές συμφωνίες επανεισδοχής. Όσες χώρες έχουν υπογράψει θα πρέπει να τις εφαρμόσουν και αυτό αφορά κατά κύριο λόγο την Τουρκία».

 

Τελευταίες Αναρτήσεις