Κυ 1 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Μάιος 200921-05-2009: Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη με Αντιπροσωπεία του Ιταλικού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

21-05-2009: Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη με Αντιπροσωπεία του Ιταλικού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
210-6977505

Αθήνα, 21 Μαΐου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης συναντήθηκε σήμερα (21-05-2009) με Αντιπροσωπεία του Ιταλικού Κοινοβουλίου προκειμένου να συζητήσουν θέματα σχετικά με την παράνομη μετανάστευση και την πολιτική της Ελλάδας σε θέματα ασύλου.

Στη συνάντηση, συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, Βουλευτές του Ιταλικού Κοινοβουλίου με επικεφαλής την Ιταλίδα Βουλευτή κα. Margherita Boniver , ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Χρήστος Φράγγος και Αξιωματικοί των αρμοδίων Διευθύνσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός καλωσορίζοντας της Ιταλική Αντιπροσωπεία αναφέρθηκε στα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας τα οποία έχει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με όλες τις διεθνείς μετρήσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι το έγκλημα πλέον έχει προσλάβει διεθνείς διαστάσεις.

Ακολούθως, ο κ. Μαρκογιαννάκης ενημέρωσε τους Ιταλούς Βουλευτές για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό ως Ευρωπαϊκό, δεδομένου ότι τα σύνορα της Ελλάδος αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημείωσε συνεχίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στα ανατολικά θαλάσσια σύνορά μας και υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με το πρωτόκολλο επανεισδοχής με αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος αριθμός παράνομων μεταναστών να κατακλύζει τα Κέντρα Υποδοχής των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας.

Ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να επιδειχθεί ουσιαστική συμβολή των Ευρωπαϊκών χωρών στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και ενιαία αντιμετώπιση ακόμη και από τις βόρειες χώρες, οι οποίες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το κύμα της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί πρόβλημα όλων των Ευρωπαϊκών χωρών και όχι μόνο των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολούθως, η επικεφαλής της Ιταλικής Αντιπροσωπείας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό για την υποδοχή, σημείωσε ότι η Ιταλία έχει όμοιο πλαίσιο με την Ελλάδα και ως χώρα παράκτια αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Ακολούθως, υπογράμμισε ότι χρειάζεται κοινή προσπάθεια σε χώρες όπως η Ισπανία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία, προκειμένου ν΄αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με επιτυχία και κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχει εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και είναι αναγκαία η περαιτέρω ενδυνάμωση αλλά και η συνεργασία με σημαντικά ‘‘εργαλεία‘‘ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο FRONTEX .

Εισήγηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, κατά τη συνάντησή του με την Αντιπροσωπεία του Ιταλικού Κοινοβουλίου [Αρχείο doc] [Αρχείο pdf

Τελευταίες Αναρτήσεις