Πε 9 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Μάρτιος 200927-03-2009: Ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών με θέμα τα προβλήματα στην οδική ασφάλεια από την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στις...

27-03-2009: Ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών με θέμα τα προβλήματα στην οδική ασφάλεια από την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στις οδούς

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

210-6977505

Αθήνα, 27 03 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα (27-03-2009) υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ευρεία σύσκεψη με θέμα τα προβλήματα που δημιουργούνται στην οδική ασφάλεια από την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στις οδούς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας Βουλευτής κ. Άρης Σταθάκης, ο Πρόεδρος ΤΕΔΚΝΑ, Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ, Δήμαρχος Λαμίας κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, εκπρόσωποι των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον Αρχηγό του Σώματος Αντιστράτηγο Βασίλειο Τσιατούρα, καθώς και αξιωματικοί της Διεύθυνσης Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.

Στη σύσκεψη έγινε περιγραφή του προβλήματος και της επικρατούσας κατάστασης από την τοποθέτηση των διαφημιστικών πινακίδων που βρίσκονται κατά μήκος του Εθνικού Δικτύου της χώρας (Εθνικό, Επαρχιακό, Δημοτικό οδικό δίκτυο) αλλά και μέσα τις πόλεις, στα πεζοδρόμια, στις διαχωριστικές νησίδες των οδών, στα κτίρια και στους εξώστες, στις στάσεις των αστικών συγκοινωνιών καθώς και στα οχήματα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϋ, κ.α.).

Κατά την σύσκεψη έγινε περιγραφή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και της συναρμοδιότητας των Υπηρεσιών. Εντοπίσθηκαν οι συνέπειες και τα προβλήματα που προκύπτουν, αφού η τοποθέτηση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων δημιουργεί άμεσο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων λόγω της απόσπασης της προσοχής των οδηγών. Πλέον αυτών, οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες συμβάλλουν σε μια σειρά δυσμενών καταστάσεων – σε σχέση με την οδική ασφάλεια – όπως:

· Δημιουργούν κίνδυνο πρόσκρουσης των οχημάτων σε αυτές

· Συντελούν στην απόκρυψη των ρυθμιστικών πινακίδων

· Παρεμποδίζουν και περιορίζουν την ορατότητα των οδηγών

· Προκαλούν άσχημη αισθητική εικόνα σε δημόσιους χώρους και δυσμενείς εντυπώσεις στους επισκέπτες και τουρίστες

Στην σύσκεψη αποφασίσθηκε ομόφωνα κατόπιν εισηγήσεως του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη να συσταθεί ολιγομελής Επιτροπή αποτελούμενη από: δύο (2) εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών ( 1 από την Ελληνική Αστυνομία, 1 από την Τοπική Αυτοδιοίκηση), έναν (1) εκπρόσωπο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., έναν (1) εκπρόσωπο της ΚΕΔΚΕ και έναν (1) εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σκοπός της Επιτροπής θα είναι να εξετασθούν ενδελεχώς όλες οι παράμετροι του προβλήματος και εντός ρητής προθεσμίας δύο μηνών, να υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση.

Στην πρόταση θα προδιαγράφεται το πλαίσιο των όρων και των προϋποθέσεων της νόμιμης προβολής διαφημίσεων στις οδούς και θα προβλέπονται οι συνέπειες και οι κυρώσεις για τους παραβάτες καθώς και τα διοικητικά μέτρα (πρόστιμα, αφαίρεση αδειών) που θα λαμβάνονται σε βάρος των υπόχρεων. Θα καθορίζεται ακόμη η διαδικασία αφαίρεσης, εξάλειψης ή θέσης εκτός λειτουργίας των διαφημίσεων και των επιγραφών, ο φορέας που θα ενεργεί, καθώς και η υποχρεωτική δαπάνη που θα καταλογίζεται στους υπαίτιους (νομικά ή φυσικά πρόσωπα).

Μετά το πέρας των εργασιών της Επιτροπής, το πόρισμα θα τεθεί υπόψη των εκπροσώπων των Υπηρεσιών και φορέων, όπως αυτοί συμμετείχαν στην σημερινή σύσκεψη, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.-

Τελευταίες Αναρτήσεις