Κυ 1 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Μάρτιος 200927-03-2009: Δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κατά την επίσκεψή του σε Περιφερειακές Υπηρεσίες της Αχαΐας

27-03-2009: Δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κατά την επίσκεψή του σε Περιφερειακές Υπηρεσίες της Αχαΐας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
210-6977505

Αθήνα, 27 Μαρτίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε Περιφερειακές Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Βασίλειο Τσιατούρα και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Αθανάσιο Κοντοκώστα, επισκέφθηκε σήμερα (27-03-2009) την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, όπου προήδρευσε ευρείας σύσκεψης.

Κατά την επίσκεψή του ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός, απάντησε σε ερωτήσεις εκπροσώπων των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ειδικότερα, πριν τη σύσκεψη είπε:

«Εγώ, ήρθα σήμερα εδώ με την ιδιότητα του Αναπληρωτού Υπουργού Εσωτερικών, ως υπευθύνου του Τομέα Δημόσιας Τάξης. Επειδή ήταν προγραμματισμένη μια σύσκεψη, αύριο, με την παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παυλόπουλου, ο οποίος για κάποιο λόγο που προέκυψε δεν θα μπορέσει να έρθει, αυτή η σύσκεψη αναβλήθηκε, δεν ματαιώθηκε και θα γίνει πάρα πολύ σύντομα. Θα προσδιοριστεί ο χρόνος, λοιπόν που θα γίνει αυτή η σύσκεψη όπου θα τεθούν επί τάπητος τα γνωστά μεγάλα προβλήματα τα οποία έχει η Πάτρα.

Εγώ, σήμερα επισκέφθηκα, πριν από λίγο την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τώρα θα δω εδώ στην Αστυνομική Διεύθυνση τους Αστυνομικούς για να συζητήσω μαζί τους κάποια προβλήματα και στη συνέχεια θα πάω στον Πύργο, αύριο δε, θα πάω στην Αιτωλοακαρνανία. Τα θέματα, όπως το μεταναστευτικό και τα άλλα προβλήματα που προκύπτουν από αυτό το ζήτημα θα συζητηθούν στη σύσκεψη η οποία θα ακολουθήσει».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

Κύριε Μαρκογιαννάκη, το μεταναστευτικό δεν είναι και αρμοδιότητα της Αστυνομίας ;

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ:

«Κοιτάξτε να δείτε κάτι, αυτά θα συζητήσω σήμερα με τους συνεργάτες αστυνομικούς τους οποίους θα δω».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

Θα κάνετε μια απλή συζήτηση ή έρχεστε με προτάσεις και συγκεκριμένες λύσεις;

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ:

«Ο Υπουργός δεν έρχεται για να κάνει τουρισμό. Έρχεται για να συζητήσει προβλήματα και να δοθούν λύσεις».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

Κύριε Μαρκογιαννάκη, τί απαντάτε για όσα λέγονται για την πρόθεση της ΕΛ.ΑΣ να εντάξει στις τάξεις της αλλοδαπούς ;

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ:

«Έχει γίνει μια πρόταση, δεν μίλησε κανείς για πρόθεση. Απλά έγινε μια πρόταση η οποία υπάρχει. Θα το δούμε».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

Η πρόθεση σας είναι να τοποθετηθούν κάμερες σε κεντρικά σημεία των πόλεων και της Αθήνας για καλύτερη αστυνόμευση;

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ:

«Τα έχω πει τόσες πολλές φορές που δεν χρειάζεται νομίζω να τα επαναλάβω. Έχω συγκεκριμένη άποψη πάνω στο θέμα, την οποία την έχω εκφράσει επανειλημμένα. Δεν είναι δυνατόν κατά την άποψη μου, προς χάριν ιδιωτικών συμφερόντων όπως είναι πολυκαταστήματα, τράπεζες, το Μετρό και αλλού να επιτρέπεται η τοποθέτηση καμερών, προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια και η Ελληνική Αστυνομία η οποία αγωνίζεται για την ευταξία και την καταπολέμηση του εγκλήματος, σε περιοχές που είναι ευπαθείς και που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν οι κάμερες, να μην έχει την δυνατότητα της χρήσης.

Και όταν γίνει κάποιο έγκλημα να ΄΄εκλιπαρεί΄΄ ή να ΄΄παρακαλεί΄΄τους ιδιώτες, οι οποίοι έχουν κάμερες να πάρει κάποια εικόνα προκειμένου να βοηθηθεί στο έργο της».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

Με την αστυνόμευση θα κάνετε κάτι;

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ:

«Θα έχετε υπόψη σας ότι η Αστυνομία είναι ένας οργανισμός ζωντανός, ο οποίος οφείλει να αναπροσαρμόζει την δράση της και την τακτική της ανάλογα με τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν προβλήματα. Εμείς κάνουμε μια προσπάθεια να αναπροσαρμόσουμε την τακτική μας  και να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Έτσι που ο Ελληνικός λαός να νιώσει το κλίμα ασφάλειας».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Πεζές περιπολίες μπορούν να γίνουν όταν δεν υπάρχει προσωπικό και μάλιστα στην Αχαΐα ;

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ:

«Θα ήθελα να σας πω το εξής: Εδώ είμαι για αυτό το λόγο. Για να συζητήσουμε προβλήματα. Θα δούμε ποιες δυνατότητες υπάρχουν, τί μπορούμε να προσθέσουμε στη δύναμη, τί μπορούμε να συνεισφέρουμε στην οργανωτική δομή της περιοχής ούτως ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Εδώ για αυτό το λόγο έχω έρθει και για αυτό το λόγο έχω αποφασίσει και θα κάνω σε όλη την Ελλάδα επισκέψεις προκειμένου να βοηθήσω και εγώ και ο κ. Αρχηγός, αλλά και οι άλλοι επιτελείς, σε συνεργασία με τους Αξιωματικούς και με τους Συνδικαλιστές στο να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Το οργανόγραμμα είναι πάγιο αίτημα των συνδικαλιστών εδώ της Αχαΐας.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ:

«Αυτό θα το κουβεντιάσουμε. Θα το δούμε».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Στον καταυλισμό πήγατε;

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ:

«Όχι, σήμερα δεν θα πάω. Επειδή σας είπα προηγουμένως η πρόθεση ήταν να γίνει μια μεγάλη σύσκεψη στην οποία θα συμμετείχαν όλοι οι φορείς: Περιφερειάρχες, ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος, η ΤΕΔΚ αλλά αυτή η σύσκεψη ανεβλήθη. Αναβάλλεται και η παρουσία των συγκεκριμένων ανθρώπων, για τις επόμενες ημέρες όταν θα γίνει αυτή η σύσκεψη και σας διαβεβαιώνω θα γίνει πάρα πολύ σύντομα. Στις άλλες περιοχές στις οποίες θα πάω θα γίνει σε κάθε Νομαρχία και μία σύσκεψη με την παρουσία όλων αυτών που σας είπα προηγουμένως».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Το επίπεδο αστυνόμευσης στην περιοχή μας;

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ:

«Θα πάρουμε εικόνα τώρα».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Θα μας πείτε για την συνάντηση που είχατε στην Πυροσβεστική;

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ:

«Στην Πυροσβεστική είχα την ευκαιρία να συζητήσω τόσο με το Περιφερειακό Διοικητή, τον Στρατηγό όσο και με τους Αξιωματικούς, θα δω δε και το υπόλοιπο προσωπικό, θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητές τους. Εκεί ασφαλώς είχα την ευκαιρία να τους τονίσω την σπουδαιότητα του έργου το οποίο επιτελούν, αλλά περαιτέρω το προβληματικό της περιοχής σας διότι γνωρίζουμε ότι έχουμε συνεχώς πυρκαγιές σε όλη την περιοχή, σε όλη την Πελοπόννησο και επιπλέον να τονίσω την ανάγκη και το επαναλαμβάνω και εδώ και θα το επαναλαμβάνω πάντα, της συνεργασίας με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αλλά περαιτέρω και τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων ούτως ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Φέτος εκτιμάται ότι θα έχουμε μια δύσκολη χρονιά και θα έχουμε δύσκολη χρονιά διότι οι καιρικές συνθήκες, δημιουργούν προοπτικές για δυσκολίες. Βρέχει συχνά, έχουμε λιακάδα συχνά, τα χόρτα μεγαλώνουν και ξηραίνονται στην συνέχεια. Θα πρέπει όμως να καταλάβουμε και απευθύνομαι αυτή την στιγμή και σε όλους του κατοίκους αυτής της περιοχής ότι όλοι έχουμε την ευθύνη μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Το περιβάλλον σήμερα είναι πρώτη προτεραιότητα έχει πάρει την θέση άλλων προτεραιοτήτων προ πολλού και θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη για αυτό. Ο καθένας θα πρέπει να κάνει ο,τι μπορεί αφενός μεν με την έννοια του να μην δημιουργεί συνθήκες για να έχουμε πυρκαγιές, το τσιγάρο, τη φωτιά που ανάβουμε, τα χόρτα που καίμε ή οτιδήποτε άλλο, αλλά από κει και πέρα να συμβάλλει, να συνεισφέρει, να συμπαρίσταται στο έργο των Αρχών οι οποίες είναι αρμόδιες για την κατάσβεση».

Μετά τη σύσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαϊας, ο κ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε:

«Είχα την ευκαιρία να έχω μια μακρά και αναλυτική συζήτηση τόσο με τους αξιωματικούς όσο και με τους συνδικαλιστές. Τέθηκαν τα προβλήματα, τέθηκαν αιτήματα όλα λογικά, δίκαια τα οποία οδηγούν με την ικανοποίησή τους σε μία καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής.

Εκτιμώ ότι γυρνώντας στην Αθήνα και συζητώντας με την Φυσική Ηγεσία, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που υπάρχουν, κάποια από αυτά θα ικανοποιηθούν διότι πράγματι η Πάτρα είναι μια πολύ μεγάλη πόλη με ιδιαίτερα προβλήματα τα οποία χρήζουν επίλυσης. Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα του Αστυνομικού Μεγάρου και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονται προκειμένου να ξεκινήσει η ανέγερσή του, όπως επίσης και ένα άλλο ενδεχόμενο, εφόσον υπάρχει και η κοινωνική συναίνεση, ίσως της σύμπτυξης κάποιων μονάδων προκειμένου να εξοικονομηθούν δυνάμεις. Δεδομένου ότι οι στατικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε κάθε μονάδα είναι σχεδόν οι ίδιες, είτε μικρή είτε μεγάλη μονάδα οπότε μπορεί να έχουμε εξοικονόμηση προσωπικού».

Τελευταίες Αναρτήσεις