Πε 28 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2009Δελτία Τύπου Ιανουάριος 200908-01-2009:Δελτίο Τύπου για την Τελετή παράδοσης και παραλαβής καθηκόντων του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών...

08-01-2009:Δελτίο Τύπου για την Τελετή παράδοσης και παραλαβής καθηκόντων του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 8/01/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Tελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών για θέματα Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 13:00 σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών (αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης»).

Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εσωτερικών καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ. κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. Πρέσβης ε.τ. κ. Ιωάννης Κοραντής, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Αθανάσιος Κοντοκώστας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αγροφυλακής κ. Δημήτριος Νικολακόπουλος, σύσσωμη η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ε.Υ.Π. και της Αγροφυλακής, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί, Πολιτικοί Υπάλληλοι καθώς και άλλοι Υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του ανέφερε:

«Κυρίες και κύριοι Στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών και ιδίως στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.

Είναι μια σημαντική στιγμή για το Υπουργείο Εσωτερικών. Ιδίως στο ¨τμήμα¨ εκείνο, το οποίο αφορά τη Δημόσια Τάξη. Επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια για τον απερχόμενο Υφυπουργό, τον κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη. Ήρθαμε μαζί σε αυτό το Υπουργείο όταν έγινε το μεγάλο, το σημαντικό εγχείρημα, της ενοποίησης των δυο Υπουργείων, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Αγωνιστήκαμε μαζί για να αποδώσει αυτή η προσπάθεια. Απέδωσε, αποδίδει και θα αποδώσει πολύ περισσότερο. Όταν ήρθαμε εδώ μαζί, γνώρισα έναν άνθρωπο ο οποίος πριν λίγο είχε αφήσει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Είχε μπει στην πολιτική με παραίνεση του Πρωθυπουργού, βουλευτής Επικρατείας και Υφυπουργός, στενός συνεργάτης και πολύτιμος συνεργάτης σ΄ όλη αυτή την προσπάθεια. Σήμερα, αποχαιρετώ εκτός από αυτόν τον τόσο σημαντικό συνεργάτη και συμπαραστάτη σε όλη αυτή την προσπάθεια ένα μεγάλο φίλο. Όχι μόνο γι αυτό που ζήσαμε, αλλά και για τα μελλοντικά χρόνια. Και – Παναγιώτη-, να τονίσω, ότι στην πολιτική, οι φιλίες πολλές φορές δένονται δύσκολα, αλλά είναι ένα μεγάλο κεκτημένο όταν αυτές οι φιλίες διαρκούν. Ξέρω επίσης ότι πάντα η σκέψη σου καθώς και η φροντίδα σου θα είναι εδώ μαζί μας, σ΄αυτή την κοινή προσπάθεια, η οποία, το τονίζω, θα συνεχιστεί πάνω στις ίδιες βάσεις.

Υποδεχόμαστε σήμερα τον κύριο Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών για θέματα Δημόσιας Τάξης.

Με τον κύριο Μαρκογιαννάκη γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Μάλιστα στο χώρο της πολιτικής είναι πριν από μένα καθώς και στον χώρο της παράταξης, η οποία έχει αυτή τη στιγμή την διακυβέρνηση του Τόπου. Τον γνώρισα στις δύσκολες στιγμές της αντιπολίτευσης όταν είχαμε μαζί αγωνιστεί ιδίως σε θέματα που εγώ ήμουν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Τον γνώρισα στη συνέχεια και στην αρχή της διακυβέρνησης της χώρας υπό την ηγεσία του Κώστα Καραμανλή ως Υφυπουργό του ίδιου Υπουργείου και στη συνέχεια ως Πρόεδρο της Επιτροπής η οποία είναι αρμόδια για θέματα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και Νομοθετικού έργου για το Υπουργείο αυτό. Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πολύτιμη εμπειρία, γενικότερα στον Κοινοβουλευτικό Χώρο, ιδίως όμως σε θέματα τα οποία αφορούν τη Δημόσια Τάξη, όπου είχε υπηρετήσει. K αι γνωρίζετε, ότι είχε υπηρετήσει στις κρίσιμες στιγμές της περιόδου προ και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είναι αυτή η εμπειρία του η οποία θα αποτελέσει πολύτιμο εφόδιο από δω και πέρα στην προσπάθεια την οποία ανέφερα προηγουμένως. Τον ευχαριστώ πολύ που μαζί θα πορευτούμε σ΄αυτόν τον αγώνα, ο οποίος το τονίζω, είναι ένας αγώνας στο πλαίσιο του ενιαίου Υπουργείου Εσωτερικών. Και μια διευκρίνιση: Επειδή ακούστηκαν ορισμένα πράγματα σχετικά με τη θεσμοθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών. Το τονίζω για πολλοστή φορά.

Το Υπουργείο Εσωτερικών όχι απλώς και μόνο παραμένει ενιαίο, αλλά ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τη θεσμοθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Τάξης. Και τούτο γιατί δίνεται έμφαση στα θέματα αυτά και ιδίως σ΄ αυτή την κρίσιμη περίοδο. Θέλω εδώ να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση η φιλοσοφία δεν αλλάζει σε σχέση με αυτό το οποίο έχουμε ήδη χαράξει. Τα Σώματα Ασφαλείας και ιδίως η Ελληνική Αστυνομία είναι δίπλα στον πολίτη. Είναι Σώματα Ασφαλείας τα οποία αποτελούν Τμήματα του Δημοκρατικού Κράτους. Του Κράτους Δικαίου. Υπηρετούν τον πολίτη. Υπηρετούν την καθημερινότητά του. Αγωνίζονται με αυτοθυσία για τα δικαιώματα αυτά. Μπορεί να υπάρχουν σε κάποιες στιγμές παρεκβάσεις που είναι μια εξαίρεση η οποία επιβεβαιώνει τον μεγάλο κανόνα τον οποίον τόνισα προηγουμένως. Τον κανόνα της προσήλωσης των Σωμάτων Ασφαλείας και κυρίως της Ελληνικής Αστυνομίας στο καθήκον, στη Δημοκρατία.

Όπως τόνισε ο κ. Χηνοφώτης προηγουμένως αυτό το έχει αποδείξει και η αποτελεσματικότητα των Σωμάτων Ασφαλείας – και ιδίως της Ελληνικής Αστυνομίας – αλλά και η αυτοθυσία τους. Και γι΄αυτήν ακριβώς την προσήλωση στο καθήκον, τους ευχαριστώ θερμά και τους τονίζω ότι θα αγωνιστούμε όπως αγωνιστήκαμε από κοινού. Δίνοντάς τους τα εφόδια, τη δυνατότητα και τη συμπαράσταση που απαιτείται αυτές τις στιγμές για ν’ ανταποκριθούν στο υψηλό τους καθήκον. Θέλω να γνωρίζετε όλοι σας ότι το Υπουργείο με όλες τις δυνάμεις τις οποίες έχει, δυνάμεις που αφορούν και τους λοιπούς βραχίονες του κρατικού μηχανισμού θα συμπαρασταθεί σ΄αυτή την προσπάθεια για την εμπέδωση της κοινωνικής γαλήνης την θωράκιση της Δημοκρατίας και κυρίως την εμπέδωση της ίδιας της ομαλότητας σε όλες τις μορφές. Ευχαριστώ και πάλι τον κ. Χηνοφώτη για την μεγάλη προσφορά του και εύχομαι στον Χρήστο Μαρκογιαννάκη – είμαι βέβαιος γι΄αυτό – ότι η συνεργασία μας, σ΄αυτό τον χώρο, θα είναι τέτοια, ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας αυτή την αποστολή, η οποία είναι σε τελική ανάλυση όχι μόνο εντολή του Πρωθυπουργού, αλλά απαίτηση του ίδιου του Ελληνικού Λαού, της ίδιας της Κοινωνίας μας. Σας ευχαριστώ πολύ.».

Ο απερχόμενος Υφυπουργός κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης, παραδίδοντας τα καθήκοντα του δήλωσε τα εξής:

«Σας ευχαριστώ που παρευρίσκεσθε σε αυτή τη σεμνή τελετή αποχαιρετισμού.

Κατόπιν αποφάσεως του κ. Πρωθυπουργού παραδίδω σήμερα τα καθήκοντα μου στον κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη ο οποίος τοποθετείται ως Αναπληρωτής Υπουργός. Θεωρώ ότι η εμπειρία του ως Υφυπουργός στο ΥΔΤ, τα προσόντα του και ειδικότερα η νέα μορφή Πολιτικής Διοίκησης του Υπουργείου αποτελούν εχέγγυα για την επιτυχία του.

Κύριε Μαρκογιαννάκη

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι όλοι θα σας συνδράμουν στο δύσκολο και βαρύ έργο σας όχι μόνον εκ καθήκοντος αλλά και εκ πεποιθήσεως. Σας εύχομαι από καρδίας κάθε επιτυχία και άμεσα. Πρέπει όλοι μας από οιαδήποτε θέση να δείξουμε έμπρακτα, ότι όχι μόνο σεβόμαστε τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, αλλά και τις τιμούμαι και τις υποστηρίζουμε. Να πράξουμε αυτό που μπορούμε με εμμονή, πάθος και ενθουσιασμό. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της Πατρίδας μας.Να αντιληφθούμε τις δύσκολες περιστάσεις που διαμορφούνται από τις διεθνείς συγκυρίες.

Οι δυναμικές που αναπτύσσονται κατ’ εφαρμογή της γεωστρατηγικής ορισμένων χωρών τείνουν να δημιουργήσουν εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις με αλυσιδωτές επιπτώσεις.Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί το βαρόμετρο του παγκόσμιου γεωπολιτικού κλίματος.Η απαίτηση εθνικής συσπείρωσης και ομοψυχίας καθίσταται επιτακτική.

Κυρίες και Κύριοι

Ο σεβασμός των θεσμών είναι κυρίαρχη επιταγή του Συντάγματος και λαϊκή βούληση. Σε αυτό το πλαίσιο η λειτουργία της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αγροφυλακής καθώς και η αποτελεσματικότητα τους, στηρίζουν την Δημοκρατία. Η συνεχής συμπαράσταση προς τον Πολίτη και τις απαιτήσεις του, διαμορφώνει τους ρόλους των Σωμάτων Ασφαλείας. Μεμονωμένα γεγονότα δεν συνεπάγονται συλλογική ευθύνη. Όμως δεν επιτρέπεται ανοχή δράσεως σε αυτούς που πολεμούν την ελευθερία και την ευημερία των πολιτών.

Αυτό αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για το λαϊκό συμφέρον.Αυτό πρέπει να διασφαλίσει η Αστυνομία και όλα τα Σώματα Ασφαλείας, με υψηλή αποτελεσματικότητα και σεβασμό της αξιοπρέπειας του πολίτου αλλά και του κύρους τους.Η πολιτική ευθιξία, ο αυτοσεβασμός και το ανθρώπινο συναίσθημα δεν είναι έννοιες ούτε ρομαντικές, ούτε παρωχημένες και ούτε βέβαια ‘‘αγοράζονται με το κιλό’’.

Με αυτά ως γνώμονα, υπέβαλα την παραίτηση μου στον κ. Πρωθυπουργό αμέσως μετά το τραγικό γεγονός της 6ης Δεκεμβρίου που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ένα γεγονός το οποίο δεν αντικατοπτρίζει και δεν γενικεύει την εικόνα της Αστυνομίας. Ενός Σώματος που έχει χάσει για τη δίωξη του εγκλήματος και την προστασία του πολίτη από το 1984 έως και σήμερα (83) Αξιωματικούς και λοιπά στελέχη και έχει τουλάχιστον (95) τραυματίες.

Ενός Σώματος που όχι μόνο αξίζει, αλλά δικαιούται την αγάπη και τον σεβασμό των πολιτών. Γιατί υπάρχει μόνον γι΄αυτούς. Το ίδιο ισχύει και για το Πυροσβεστικό Σώμα και την Ελληνική Αγροφυλακή.

Κύριε Υπουργέ, θέλω να ευχαριστήσω εσάς και τους συνεργάτες σας για το επίπεδο συνεργασίας το οποίο είχαμε ως ενιαίο πλέον Υπουργείο Εσωτερικών. Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αγροφυλακής και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τις επίπονες προσπάθειες που κατέβαλαν ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αποστολής τους.

Να σταθώ στο Πυροσβεστικό Σώμα και να επισημάνω τα θετικά αποτελέσματα της κοπιώδους και αγωνιώδους προσπάθειας που έκανε για την πυρόσβεση. Παράλληλα να ευχαριστήσω τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τις Ένοπλες Δυνάμεις για την σημαντική συμβολή τους μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Κυβερνητικούς φορείς και υπηρεσίες για την συνεργασία που είχαμε.

Ιδιαίτερα όμως θέλω να ευχαριστήσω τους επιτελείς μου και το λοιπό προσωπικό του Γραφείου μου, γιατί με βοήθησαν, με συνέδραμαν και με στήριξαν στο έργο μου. Στάθηκαν δίπλα μου όλο το 24ωρο και αδιακρίτως ημερών. Τους τιμώ, όπως τιμώ και όλους εσάς. Τιμώ και ευχαριστώ για μία ακόμη φορά τον κ. Πρωθυπουργό που με τοποθέτησε σε αυτή τη θέση.

Εύχομαι για μία ακόμη φορά στον κ. Μαρκογιαννάκη καλή επιτυχία και ‘‘σιδεροκέφαλος’’. Εύχομαι σε όλους εσάς να έχετε υγεία και δύναμη γι΄αυτό που κάνετε. Είμαι σίγουρος ότι θα το πράττετε με ενθουσιασμό και μεράκι.

Πριν σας αποχαιρετήσω, «κλείνω ευλαβικά το γόνυ» στην μνήμη αυτών που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Στα θύματα και των τριών Σωμάτων. Επίσης αποτίω φόρο τιμής και σε όσους έχουν τραυματισθεί κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και εν υπηρεσία. Είθε όλοι αυτοί να αποτελούν παραδείγματα υψηλοφροσύνης για εμάς».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης ανέφερε:

«Κύριε Υπουργέ. Κυρίες και κύριοι. Θέλω από αυτή τη θέση, κατ’αρχάς να ευχαριστήσω τον Κύριο Πρωθυπουργό, για τη τιμή που μου έκανε να με τοποθετήσει ως A ναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών αρμοδιότητας επί θεμάτων Δημόσιας Τάξης.

Σκέφτομαι πώς τα πράγματα αλλάζουν και πώς τα φέρνει η μοίρα. Ακριβώς, μα ακριβώς, πριν από 3 χρόνια εδώ από αυτή τη θέση απευθυνόμουν στους αγαπητούς φίλους και συνεργάτες τους οποίους βλέπω και τώρα ότι είναι σχεδόν οι ίδιοι, φεύγοντας από το τότε Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ως Υφυπουργός, και γι αυτό έχω έτσι μια σχετική φόρτιση και είναι ιδιαίτερα μεγάλη τιμή που μου έγινε από τον Πρωθυπουργό, που τώρα τοποθετήθηκα πάλι στο ίδιο Υπουργείο.

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό για δύο λόγους: Πρώτον, διότι άμεσος συνεργάτης είναι ένας έμπειρος πολιτικός, ο κύριος Παυλόπουλος, ο οποίος ασφαλώς θα είναι για μένα ένας συμπαραστάτης που θα με βοηθήσει να φέρω σε πέρας την αποστολή μου.

Και δεύτερον ένας άλλος καλός φίλος από τα παλιά, είναι επίσης συνεργάτης. Ο κύριος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο κύριος Ανδρεουλάκος, ο οποίος, ήταν και ο δάσκαλος μου στα πρώτα βήματα της εισαγγελικής σταδιοδρομίας, έχω πάρει λοιπόν από αυτόν πάρα πολλά θετικά και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί και τώρα η συνεργασία μας για το καλό της αποστολής μας.

Νιώθω την ανάγκη να πω κάποια πράγματα για τον απερχόμενο Υφυπουργό, τον κύριο Χηνοφώτη. Εγώ με τον κύριο Χηνοφώτη δεν γνωριζόμουν. Γνωρίστηκα στα πλαίσια της κοινής πολιτικής δράσης. Με εντυπωσίασε Υπουργέ μου, Αρχηγέ, το εξής πράγμα. Εφάρμοσες το δόγμα «λίγα λόγια , πολύ έργο». Και αυτό είναι κάτι που πιστεύω πως πρέπει όλοι μας να ακολουθούμε ως παράδειγμα. Τα πολλά λόγια νομίζω ότι δεν λένε πολλά πράγματα. Το έργο είναι που μένει. Το έργο είναι που αξιολογείται. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την προσφορά σας στην Δημόσια Τάξη. Για την προσφορά σας στην πατρίδα διαχρονικά. Και να σας πω ότι όλα αυτά τα θετικά, τα οποία έχουν μείνει από την παρουσία σας στο Υπουργείο, να είστε βέβαιος ότι θα τα τηρήσουμε. Θα τα έχουμε μπροστά μας και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε προς το καλύτερο.

Κυρίες και κύριοι. Θέλω την συνεργασία όλων σας. Των αξιωματικών, του απλού Αστυνομικού, του απλού Πυροσβέστη, του απλού Αγροφύλακα, διότι αν όλοι μαζί πορευθούμε, αν συνεργασθούμε με ειλικρίνεια, θα έχουμε αποτέλεσμα.

Σε μια δύσκολη συγκυρία, που πρέπει να το ομολογήσουμε πως είναι η σημερινή, χρειάζεται συνεργασία, χρειάζεται ειλικρίνεια, χρειάζεται δουλειά.

Και θα κινηθούμε προς τρεις κατευθύνσεις συγκεκριμένες.

Πάταξη της εγκληματικότητας. Μηδενική ανοχή στο έγκλημα από όπου και αν προέρχεται αυτό, όποια μορφή και αν έχει. Αυτή είναι η αποστολή μας.

Σεβασμός στον πολίτη. Στα ατομικά δικαιώματα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

Και τρίτον, θα πρέπει να δούμε το έμψυχο υλικό της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της Αγροφυλακής, τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι προσφέρουν τόσα πολλά στο κοινωνικό σύνολο και που ενίοτε δεν αναγνωρίζεται. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε αυτούς τους ανθρώπους, όλους εσάς οι οποίοι έχετε μια πολύ μεγάλη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, και που θα πρέπει μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων που υπάρχουν να αναβαθμιστεί ο ρόλος του καθενός και συνολικά των Σωμάτων.

Είμαι αισιόδοξος. Είμαι αισιόδοξος, ότι θα τα καταφέρουμε συνεργαζόμενοι, όπως είπα προηγουμένως με κάθε ειλικρίνεια. Εγώ ζητώ την συμπαράσταση όλων σας. Γνωριζόμαστε από παλιά όπως προανέφερα.

Ζητώ την συμπαράσταση και του πιο νέου Αστυφύλακα. Ζητώ την συμπαράσταση των δημοσιογράφων, οι οποίοι πρέπει με την καλόπιστη κριτική τους να μας δείχνουν τα στραβά ούτως ώστε να γινόμαστε καλύτεροι, γιατί εγώ αυτή τη στιγμή που ανέβηκα εδώ σκέφτομαι , ειλικρινά σας το λέω, ότι κάποια στιγμή έρχεται η μέρα που φεύγουμε.

Δεν είναι κανείς αιώνιος σε κάποια συγκεκριμένη θέση. Έρχεται η ώρα που θα φύγουμε. Και σκέφτομαι αυτή την ώρα και λέω: ‘‘Θέλω να φύγω όταν θα έλθει η ώρα και να έχω αφήσει πίσω μου έστω ένα μικρό έργο για τον Ελληνικό λαό, αυτόν τον οποίο όλοι υπηρετούμε’’. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είστε καλά».

Τελευταίες Αναρτήσεις