Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200812-12-2008: Δελτίο Τύπου για υπογραφή Δήλωσης Πρόθεσης Διάθεσης Εξοπλισμού μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου, Υπουργό Εμπ.Ναυτιλίας και...

12-12-2008: Δελτίο Τύπου για υπογραφή Δήλωσης Πρόθεσης Διάθεσης Εξοπλισμού μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου, Υπουργό Εμπ.Ναυτιλίας και Εκτελεστικό Δ/ντη FRONTEX

Αθήνα, 12-12-2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Α. Παπαληγούρας και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του FRONTEX Illika LAITINEN υπέγραψαν Δήλωση Πρόθεσης Διάθεσης Εξοπλισμού.

Αμέσως μετά απάντησαν στις δηλώσεις των δημοσιογράφων.

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ : Ευχαριστούμε πολύ τον κ. LAITINEN , τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Frontex για την εδώ παρουσία του, για τις συζητήσεις τις οποίες είχε, με τους υπευθύνους του Υπουργείου Εσωτερικών και ιδίως με την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και με τους υπευθύνους του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Οι συζητήσεις κατέληξαν στην υπογραφή μεταξύ του κ. Παπαληγούρα, εμού και του κυρίου LAITINEN της Δήλωσης Πρόθεσης Διάθεσης Εξοπλισμού στο CRATE , που είναι το κεντρικό Μητρώο του Τεχνικού Εξοπλισμού για τον έλεγχο και την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, τo οποίo διαθέτει ο FRONTEX για την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Είναι γνωστή πλέον η σημασία του Frontex , ύστερα από την υπογραφή στην Σύνοδο Κορυφής του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο. Εκεί ρητά ορίζεται, και είναι η πρώτη φορά που ορίζεται σε ευρωπαϊκό κείμενο, ότι τα σύνορα των Κρατών-Μελών είναι και σύνορα της Ευρώπης. Και βεβαίως κάθε κράτος μέλος προστατεύει τα σύνορά του, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος του FRONTEX προς αυτή την κατεύθυνση, ως ενός οργανισμού ο οποίος είναι Ευρωπαϊκός και ο οποίος και αυτός έχει την ευθύνη προς αυτή την κατεύθυνση. Άρα και η Ευρώπη μετέχει στην φύλαξη των συνόρων της ίδιας της Ευρώπης και των κρατών μελών της. Πιστεύουμε, και αυτή είναι μία πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, ότι πλέον και ύστερα από αυτή την εξέλιξη ο FRONTEX μπορεί να μετεξελιχθεί όπως η Europol και με το κεντρικό μητρώο όπου συνεισφέρουν τα κράτη μέλη τα μέσα εκείνα με τα οποία υπάρχουν κοινές επιχειρήσεις, όπου αυτό χρειάζεται, για τη φύλαξη των συνόρων. Αποτελεί τη βάση για μία τέτοια μετεξέλιξη. Θέλω να τονίσω ότι ευχαριστώ πολύ τον κ LAITINEN  και για κάτι άλλο. Με κοινή προσπάθεια φέτος στον προϋπολογισμό, τον οποίο θα επικυρώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι αυξημένος ο προϋπολογισμός του FRONTEX γεγονός που του επιτρέπει να έχει τη μεγαλύτερη επιχειρησιακή δυνατότητα. Και επιπλέον τον ευχαριστώ θερμά γιατί η επιχείρηση «Ποσειδών», τόσο σημαντική για εμάς, παρατάθηκε μέχρι την 01-03-2009. Εύχομαι και ελπίζω πραγματικά ο FRONTEX να εξελιχθεί όπως όλοι ελπίζουμε. Και θέλω να τονίσω ότι στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης εμείς είμαστε έτοιμοι όταν υπάρξει η ανάγκη για περιφερειακούς βραχίονες του FRONTEX να έχουμε ένα περιφερειακό βραχίονα, ο οποίος δεν αποδυναμώνει καθόλου τον Frontex , ίσα-ίσα τον ενισχύει, και μπορούμε να τον εγκαταστήσουμε εδώ στην Ελλάδα – προσφέρεται η Ελλάδα – στο Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Συνόρων στον Πειραιά, το οποίο έχει και τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις κατάλληλες δυνατότητες. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τον κ. LAITINEN  και τον FRONTEX . Aπλώς η Ελλάδα είναι στη διάθεση του FRONTEX να συμβάλλει ενεργά στη μεγάλη προσπάθεια την οποία καταβάλλει.

ΑΝ. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Με αφορμή την υποστήριξη της Ελλάδος στην υπόθεση FRONTEX , θέλω να σημειώσω ότι προσβλέπουμε στην συνεργασία αυτή, και έχοντας προ των πυλών τα ελληνικά μας σύνορα , καθώς οπωσδήποτε η ανατολική πλευρά μας αυτή την ώρα αποτελεί συνολικότερα για την Ευρώπη ένα ευπαθές σημείο εισόδου. Χαιρετίζω και εγώ την άφιξη στην Ελλάδα του κ. LAITINEN αλλά και την συμφωνία η οποία υπεγράφη σήμερα. Θεωρώ ότι είναι συνολικά για την Ευρώπη μα και για την Ελλάδα εξαιρετικά σημαντική.

I . LAITINEN : Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Ναυτιλίας για την υποστήριξη που προσφέρουν στη FRONTEX , ο οποίος επιχειρεί τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελπίζω ότι μπορέσαμε να πείσουμε τους συνομιλητές μας σήμερα για την υποστήριξη των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς αυτόν τον δύσκολο χώρο και το δύσκολο περιβάλλον, στο οποίο η ελληνική πλευρά, κάνει το καθήκον της. Επικοινωνήσαμε και με την Ελληνική Αστυνομία και με το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και διαπιστώσαμε ότι έχουμε κοινές θέσεις, όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα εκτελεί ένα δύσκολο έργο, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακριβώς γι΄αυτό δικαιολογείται η συνεργασία και η κοινή δράση με την FRONTEX σ΄αυτόν τον χώρο. Η FRONTEX από την άλλη πλευρά, φέρνει τα άλλα κράτη μέλη στην κοινή αυτή προσπάθεια της Ελλάδος. Μία απόδειξη, αυτού, είναι η επιχείρηση «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», η οποία πραγματοποιείται και με την οποία είμαι ευτυχής να μπορώ να ανακοινώσω ότι θα συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτιο του 2009. Είναι επίσης πολύ σημαντική η συμφωνία που υπογράψαμε πριν από δύο λεπτά. Αποτελεί σημαντικό βήμα για την κατανομή του εξοπλισμού των μελών που θα συμμετέχουν στις κοινές επιχειρήσεις. Για τον FRONTEX είναι πολύ σημαντικό το ότι υπεγράφη αυτή η συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μία γερή βάση, επάνω στην οποία μπορούμε να κατανέμουμε τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, στην προσπάθεια φύλαξης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για μία ακόμη φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω τα δύο Υπουργεία, τους δύο Υπουργούς, αλλά και τους συναδέλφους από την Ελληνική Αστυνομία και το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα για τη συνεργασία που είχαμε σήμερα.

Τελευταίες Αναρτήσεις