Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 200807-12-2008: Δελτίο Τύπου για συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Εσωτερικών σχετικά με το περιστατικό των Εξαρχείων

07-12-2008: Δελτίο Τύπου για συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Εσωτερικών σχετικά με το περιστατικό των Εξαρχείων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

210-6977505

Αθήνα, 0 7- 1 2- 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Αθανασίου Ανδρεουλάκου και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου Βασιλείου Τσιατούρα, παραχώρησε σήμερα (7-12-2008) συνέντευξη τύπου σχετικά με το περιστατικό του θανάσιμου τραυματισμού νεαρού ατόμου στα Εξάρχεια.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την εδώ παρουσία σας. Για μια ακόμα φορά εκ μέρους του Πρωθυπουργού, της Κυβέρνησης και ημών, εκφράζουμε την οδύνη για το χθεσινό περιστατικό, για το θάνατο ενός παιδιού υπό συνθήκες οι οποίες διερευνώνται.

Είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε η έρευνα παρουσία των Εισαγγελέων, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και είναι γνωστό επίσης ότι η ανακοίνωση η οποία εξεδόθη είναι μία ανακοίνωση η οποία αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα διότι μόνο η τελική έρευνα θα αποδείξει τί ακριβώς συνέβη. Ένα είναι βέβαιο: O τι η αλήθεια θα αναδειχθεί και θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία εκείνων οι οποίοι θα αποδειχθούν, σε οποιοδήποτε βαθμό ένοχοι για ό,τι έχει γίνει.

Η τιμωρία αυτή που θα επιβληθεί και η στάση, του Υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή και της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας, δικαιολογείται από τους εξής δύο λόγους: Ο ένας, είναι ότι είναι αδιανόητο να μην υπάρξει τιμωρία όταν χάνει την ζωή του ένας άνθρωπος, και ιδίως ένα παιδί. Η αφαίρεση ζωής είναι κάτι το οποίο στην δημοκρατία δεν συγχωρείται.

Ο δεύτερος λόγος, έχει σχέση με την ίδια την νοοτροπία της αστυνομίας. Γνωρίζετε και το έχω κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι η νοοτροπία της Αστυνομίας σήμερα είναι πολύ διαφορετική.

Η Αστυνομία είναι δίπλα στον πολίτη, η Αστυνομία προστατεύει τον πολίτη και τα δικαιώματά του. Γι’ αυτό, πολλές φορές και στην Βουλή, στο πλαίσιο της νομοθετικής εργασίας και στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου έχω τονίσει, και έχω κατακριθεί για αυτό, (αλλά δέχομαι την κατάκριση), ότι προτιμούμε να βλέπουμε την Αστυνομία αμυνόμενη προστατεύοντας τα δικαιώματα του ανθρώπου, προπηλακιζόμενη πολλές φορές από το να υπάρχει οποιαδήποτε επίθεση η οποία να είχε οποιαδήποτε βλάβη εναντίον ανθρώπου και πολύ περισσότερο την αφαίρεση ζωής.

Αυτή η στάση και αυτή η θέση δεν είναι τωρινή. Μπορεί να δει κανείς πολλές φορές ποιες ήταν οι απαντήσεις που δώσαμε και εγώ και ο κύριος Χηνοφώτης στο πλαίσιο ιδίως του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Και αυτή είναι η στάση της Ελληνικής Αστυνομίας. Και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία πολλές φορές στην προσπάθεια που κάνει να διασφαλίζει την τάξη και να τηρήσει τον νόμο, έχει υποστεί επιθέσεις όπως έχει θρηνήσει και θύματα. Σε καμία περίπτωση, όμως δεν δικαιολογείται σε μία σύγχρονη και δημοκρατική Αστυνομία, έστω και μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο συνιστά επίθεση κατά ανθρώπου και πολύ περισσότερο αφαίρεση ζωής. Με αυτή την νοοτροπία θα συνεχίσουμε.

Εκείνο το οποίο θέλω να τονίσω μόνο είναι, καταλαβαίνοντας την οδύνη πολλών, και καταλαβαίνοντας και τους αγώνες που πολλοί δίνουν για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σε καμία περίπτωση αυτός ο αγώνας, αυτή η ιδεολογία που είναι κοινή ιδεολογία της δημοκρατίας μας σήμερα, δεν μπορεί να οδηγεί σε καταστάσεις οι οποίες στρέφονται εναντίον άλλων ανθρώπων και δημιουργούν προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο. Ιδίως εναντίον ανθρώπων οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα. Εναντίον ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται, εναντίον ανθρώπων οι οποίοι ζουν την δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Καμία αγανάκτηση όσο, αν θέλετε, ιδεολογικά και αν είναι θεμελιωμένη, δεν μπορεί να οδηγεί σε τέτοιου είδους φαινόμενα σαν αυτά που παρατηρήθηκαν χθες.

Και δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι τέτοιους είδους καταστάσεις μπορούν να στηρίξουν αγώνες υπέρ των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στην ουσία στρέφονται και αυτές οι ενέργειες κατά των δικαιωμάτων των ανθρώπων.

Και είμαστε υποχρεωμένοι, είναι υποχρεωμένη η Ελληνική Αστυνομία και στον τομέα αυτό, να πράξει εκείνο το οποίο είναι έργο της, δηλαδή να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη, πάντοτε όμως με πρώτο γνώμονα την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και θα το πράξει και τώρα, αμυνόμενη πάντοτε, χωρίς να επιτεθεί σε κανένα.

Το λέω αυτό εν όψει και των διαδηλώσεων οι οποίες θα γίνουν και οι οποίες μπορεί και πρέπει να γίνουν, είναι το απόλυτο δικαίωμα του καθενός να διαδηλώνει και να διαδηλώνει υπερασπιζόμενος τις ιδέες του και τις αρχές του. Αλλά το τονίζω: όχι καταστρέφοντας περιουσίες ανθρώπων. Όχι να στρέφεται εναντίον ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν φταίξει σε τίποτα το επαναλαμβάνω, για πολλοστή φορά.

Έτσι και τώρα η Αστυνομία θα κάνει την δουλειά της. Και είναι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εδώ για να αναδείξουν αυτή την πραγματικότητα χωρίς να θίξουν τα δικαιώματα κανενός. Αμυνόμενη η Αστυνομία, όπως ακριβώς έκανε και στο παρελθόν».

Τελευταίες Αναρτήσεις