Τε 27 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Δεκέμβριος 20081-12-2008 Σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου στο κέντρο των Αθηνών και του Πειραιά

1-12-2008 Σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου στο κέντρο των Αθηνών και του Πειραιά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΛ: 210 6977505

Αθήνα, 01-12-2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης προήδρευσε σήμερα (01-12-2008), στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην τέταρτη κατά σειρά ευρεία σύσκεψη για την αστυνόμευση του Κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά, με σκοπό την αντιμετώπιση του παρεμπορίου.

Στη σύσκεψη, από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών παρευρέθησαν, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Παρευρέθησαν, επίσης, ο Νομάρχης Αθηνών, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο Ειδικός Γραμματέας της ΥΠ.Ε.Ε. του Υπουργείου Οικονομικών, Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Αντινομάρχης Πειραιώς, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων, η Τμηματάρχης υπαιθρίου εμπορίου και κοινοχρήστων χώρων του Δήμου Πειραιώς, ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ., Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, η εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών Ηχογραφημάτων και λοιποί παράγοντες.

Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε η επανεξέταση θεμάτων των παράνομων δραστηριοτήτων στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, αναφορικά με το παρεμπόριο, το λαθρεμπόριο και την διακίνηση απομιμητικών ή παραποιημένων προϊόντων, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης της υφιστάμενης κατάστασης, με γνώμονα την καταπολέμηση του φαινομένου στο σύνολο του.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης επαναβεβαιώθηκε ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτείται περαιτέρω διαλειτουργικότητα των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και Φορέων με συγκεκριμένους σχεδιασμούς και λήψη μέτρων με χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Στη σύσκεψη έγινε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των δράσεων, αναλύθηκαν τα ειδικότερα προβλήματα και δόθηκαν κατευθύνσεις για την περαιτέρω δραστηριοποίηση των συναρμοδίων Υπηρεσιών, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο. Εξετάστηκε, επίσης, το θέμα της αυστηροποίησης των κυρώσεων για το παράνομο εμπόριο.

Ο κ. Υφυπουργός επεσήμανε ότι απαιτείται εντατικοποίηση των ελέγχων και υπογράμμισε ότι θα αξιολογηθούν οι προτάσεις που θα υποβληθούν από την Διυπηρεσιακή Επιτροπή για νομοθέτηση νέων διατάξεων προκειμένου να ρυθμιστούν θέματα κατά πληρέστερο τρόπο. Σημείωσε ακόμη ότι στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται, θα διενεργούνται κοινοί έλεγχοι στα σημεία από τα οποία εισέρχονται τα προϊόντα στη Χώρα, καθώς και η διενέργεια απολύτως αιφνιδιαστικών ελέγχων των πηγών εφοδιασμού και των σημείων μεταφοράς των προϊόντων στην αγορά.

Ο κ. Υφυπουργός συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι θα επανεξεταστεί η δυνατότητα άμεσης επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων (διοικητικών μέτρων-χρηματικών προστίμων),στους υπαίτιους καθώς και της καταστροφής των κατασχεθέντων μή γνησίων και νοθευμένων προϊόντων στα σημεία ανεύρεσης τους.

Κλείνοντας και ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, ιδίως για το κέντρο των Αθηνών αποφασίστηκε η αύξηση των περιπολιών,για εντοπισμό διακινητών προϊόντων παρεμπορίου και ενίσχυσης της αστυνόμευσης. Αναφορικά με την περιοχή του Πειραιά αποφασίστηκε η σταδιακή ενίσχυση του Αστυνομικού προσωπικού,αρχικά στα κεντρικά Τμήματα για αύξηση των περιπολιών και η παροχή συνδρομής στους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας για την σήμανση και οριοθέτηση των παρόντων χώρων εμπορίας στις υπαίθριες αγορές της πόλης (Πλατεία Ιπποδαμείας, κ.ά.), σύμφωνα με τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής και τις απαιτήσεις απρόσκοπτης κυκλοφοριακής ροής των οχημάτων.

Η επόμενη σύσκεψη προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009.

Αποτελέσματα δράσης Μικτών Κλιμακίων Κέντρου Αθηνών

Τελευταίες Αναρτήσεις