Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Οκτώβριος 200822-10-2008: Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου μετά τη λήξη της Συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής.

22-10-2008: Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου μετά τη λήξη της Συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Ενημέρωσα την Κυβερνητική Επιτροπή για το περιεχόμενο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και για την πολιτική Ασύλου το οποίο, όπως είναι γνωστό, επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Σύνοδο Κορυφής στις 16 Οκτωβρίου. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα παγκοσμίως είναι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών υπό όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που είναι το πρώτιστο. Γιατί ο μετανάστης, ακόμα κι εκείνος που έρχεται παράνομα, είναι άνθρωπος και πρέπει να σεβασθεί κανείς την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Το Σύμφωνο αυτό είναι ένας σταθμός στη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης. Είναι ένα Σύμφωνο, το οποίο στηρίζεται στους άξονες:

  • Της ενίσχυσης της νόμιμης μετανάστευσης.
  • Της διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης.
  • Της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Των θεμάτων τα οποία σχετίζονται με την πολιτική ασύλου.
  • Των θεμάτων τα οποία αφορούν τη μετανάστευση ως παράγοντα ανάπτυξης και για τις χώρες υποδοχής, κυρίως όμως, για τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες. Γιατί η βασική ρίζα που υπάρχει αυτή η μετανάστευση – και δη η παράνομη – είναι το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν τεράστιες ανισότητες: πόλεμοι, πείνα, δικτατορίες.

Είναι γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός, μετά την υπογραφή του Συμφώνου, πήρε την πρωτοβουλία και για την εφαρμογή του, σε ό,τι αφορά την επαφή των κρατών μελών, γιατί χρειάζεται αλληλεγγύη για την εφαρμογή του Συμφώνου. Κυρίαρχο είναι και το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης -κάθε κυρίαρχο κράτος μέλος καθορίζει τα σύνορά του και τα προστατεύει- αλλά αυτά πλέον, με βάση και το Σύμφωνο, είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Και αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μεγάλη σημασία έχει αυτό για την Ελλάδα. Επίσης, κάθε κράτος έχει την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων του, αλλά είναι γνωστό ότι ο FRONTEX είχε επίσης αντίστοιχη σχετική αρμοδιότητα. Και είναι ανάγκη ο FRONTEX να ενισχυθεί, όπως πρότεινε και ο Πρωθυπουργός, και σε ό,τι αφορά την υποδομή και τον προϋπολογισμό του και, κυρίως, να μετεξελιχθεί, όπως και η EUROPOL σε έναν αμιγώς ευρωπαϊκό οργανισμό.

Πιστεύουμε ότι με βάση την εφαρμογή του Συμφώνου η Ευρώπη αποκτά την μεταναστευτική πολιτική που της ταιριάζει σύμφωνα με τον ανθρωπισμό που τη διακρίνει, σύμφωνα με τον πολιτισμό της. Αυτό το Σύμφωνο δεν κάνει την Ευρώπη «φρούριο», όπως είπαν κάποιοι. Ίσα – ίσα. Το τονίζω: Η Ευρώπη δίνει το παράδειγμα για μια μεταναστευτική πολιτική όπως ταιριάζει στον σύγχρονο κόσμο, στον σύγχρονο πολιτισμό, στο σύγχρονο επίπεδο Δημοκρατίας, το οποίο πρέπει να έχουμε.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι η Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 2009, διοργανώνει το Τρίτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση εδώ, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το θέμα, το οποίο θα αναγείρουμε στη Μανίλα, όπου γίνεται το Δεύτερο Παγκόσμιο Φόρουμ, είναι το θέμα που αφορά την μετανάστευση από την πλευρά της ανάπτυξης όχι τόσο για τις χώρες προορισμού, αλλά για τις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύουμε ότι πρωτοπορούμε σε ένα θέμα το οποίο μας αφορά και ως Χώρα – γιατί έχουμε τεράστιες ροές μεταναστών – αλλά, ταυτοχρόνως, αναλαμβάνουμε και τις ευθύνες μας. Το τονίζω όμως, και το έχουμε τονίσει και στις ευρωπαϊκές Συνόδους: Ότι πρέπει να αναλάβουν και άλλες χώρες τις ευθύνες τους για να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση. Και εννοώ τις χώρες εκείνες που δεν εφαρμόζουν τις συμφωνίες επανεισδοχής, όπως πρέπει να τις εφαρμόζουν. Και αναφέρομαι στην Τουρκία, η οποία δεν σέβεται τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στον τομέα αυτό. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε η Τουρκία ν’ αναλάβει τις ευθύνες της κι αυτή η κατάσταση που επικρατεί πολλές φορές με το δουλεμπόριο που έχει θύματα ανθρώπους, πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί. Και το επαναλαμβάνω: Η Τουρκία πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες της».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Τα ευρωπαϊκά σύνορα στο Αιγαίο πού θα είναι;

ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:

Τόνισα και το επαναλαμβάνω: Κάθε χώρα καθορίζει τα σύνορά της κυριάρχως. Αυτά, όπως τα καθορίζει κάθε χώρα, είναι, σύμφωνα με το Σύμφωνο, και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι αυτό για την Ελλάδα.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελευταίες Αναρτήσεις