Δε 29 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Οκτώβριος 200817-10-2008: Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον Πρώτο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας - Υπεγράφη Συμφωνία...

17-10-2008: Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον Πρώτο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας – Υπεγράφη Συμφωνία Αστυνομικής Συνεργασίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΛ: 210 6977505

Αθήνα, 17/10/2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος συναντήθηκε σήμερα (17-10-2008) με τον Πρώτο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας κ. Ivica Da č i ć και υπέγραψαν Συμφωνία Αστυνομικής Συνεργασίας για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος και ιδιαίτερα των οργανωμένων μορφών του.

Στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας παρέστησαν, από Ελληνικής πλευράς, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ.Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ., ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Γρηγόριος Αναγνώστου και ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Στέφανος Σκότης.

Από Σερβικής πλευράς παρευρέθησαν η Πρέσβειρα της Σερβίας στην Αθήνα, κα. Ljiljana Bacevic, ο Αρχηγός της Σερβικής Αστυνομίας κ. Milorad Veljovi ć, ο Επικεφαλής γραφείου κ. Υπουργού Εσωτερικών κ. Branko Lazarevi ć, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Διεθνούς Συνεργασίας και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης κ. Dra ž en Maravi ć και άλλοι παράγοντες.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις.

Υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος: « Υποδεχθήκαμε σήμερα τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Σερβίας και Υπουργό Εσωτερικών κ.Ivica Dačić. Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας των δύο Υπουργείων, ιδίως στους τομείς της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, της αντιμετώπισης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τη συνεργασία ως προς την πολιτική προστασία δηλαδή την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Κορυφαία στιγμή ήταν η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας για την πρόληψη και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις των δύο Χωρών παραδοσιακά είναι πολύ στενές. Οι σχέσεις των δύο Υπουργείων γίνονται ακόμα καλύτερες και πιο στενές με τη Συμφωνία που υπογράφουμε. Μας επιτρέπει να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση μιας από της μάστιγες της κοινωνίας που είναι το οργανωμένο έγκλημα. Όπως τόνισα στο συνάδελφό μου και φίλο κ. Dačić η Ελλάδα είναι πρόθυμη και στηρίζει την προσπάθεια που κάνει η Σερβία για την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ως Ελλάδα είμαστε εδώ, μέσα απ’αυτήν την συνεργασία, για να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύω ότι όλη η προσπάθεια που έχει κάνει μέχρι τώρα η Σερβία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ιδίως σε ότι αφορά την προσαρμογή της νομοθεσίας της στο Κοινοτικό Κεκτημένο.

Εύχομαι στο συνάδελφο κ. Dačić καλή προσπάθεια, καλή πορεία και τον ευχαριστώ για τη συνεργασία που έχουμε, κυρίως όμως για τη συνεργασία που θα έχουμε κατ’ εφαρμογή και της συμφωνίας που σήμερα υπογράψαμε».

Υπουργός Εσωτερικών Σερβίας κ. Ivica Da č i ć: « Θα ήθελα σήμερα να ευχαριστήσω την Ελλάδα, την Ελληνική Κυβέρνηση, και προσωπικά τον Υπουργό κ. Παυλόπουλο για την βοήθεια και την υποστήριξη που μας προσφέρει και μας προσέφερε στις δύσκολες κυρίως στιγμές, η Ελλάδα. Σήμερα στη Σερβία έχουμε μία Κυβέρνηση η οποία θέλει αποτελεσματικά να υπερασπίσει το εθνικό της συμφέρον αλλά και να προχωρήσει στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αστυνομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ήταν επιτυχής έως σήμερα. Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή συμφωνία θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την περαιτέρω συνεργασία μας στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, στην αντιμετώπιση των θεμάτων όπως είναι η παράνομη μετανάστευση αλλά και όλες τις άλλες μορφές εγκλήματος όπως είναι το εμπόριο των ναρκωτικών και οι υπόλοιπες μορφές εγκληματικότητας. Ο αγώνας κατά του οργανωμένου εγκλήματος πραγματικά είναι κάτι σημαντικό που έχει μεγάλη συνεισφορά στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Είμαστε έτοιμοι, επίσης, να εντείνουμε την συνεργασία μας για την από κοινού αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως είναι οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες κ.α.. Και φυσικά όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του οδικού άξονα 10 (ενν. τον οδικό άξονα Βορρά-Νότου) να εξασφαλίσουμε την απόλυτη ασφάλεια του συγκεκριμένου οδικού άξονα. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την υποστήριξη της Ελλάδος προς την κατεύθυνση της προσέγγισης της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας, έχει προετοιμάσει όλους εκείνους τους κατάλληλους νόμους οι οποίοι θα διευκολύνουν και θα συνεισφέρουν στην άρση του καθεστώτος της βίζας. Αρχίσαμε με την έκδοση νέων διαβατηρίων και πιστεύουμε ότι κατά το επόμενο έτος η Σερβία θα μπορέσει να καταταχθεί στην ‘‘λευκή’’ λίστα της συμφωνίας Schengen . Αλλά γι αυτό είναι απαραίτητο να ελέγχουμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας και να αντιμετωπίσουμε το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είμαι πεπεισμένος ότι και στο μέλλον οι σχέσεις μας θα είναι πάρα πολύ στενές γιατί είμαστε και φίλοι και ‘‘αδέλφια’’.

Σας ευχαριστώ ».

Τελευταίες Αναρτήσεις