Τε 8 Φεβρουαρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Οκτώβριος 20082-10-2008: Σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου στο κέντρο των Αθηνών και του Πειραιά

2-10-2008: Σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου στο κέντρο των Αθηνών και του Πειραιά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
210-6977505

Αθήνα, 02-10-2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (02-10-2008) στο Υπουργείο Εσωτερικών σύσκεψη για την αστυνόμευση του Κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά με σκοπό την αντιμετώπιση του παρεμπορίου. Η σύσκεψη, η οποία είναι η τρίτη κατά σειρά, μετά τις πραγματοποιηθείσες στις 13-12-2007 και 29-01-2008 έλαβε χώρα υπό την προεδρία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη και τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Αθανασίου Ανδρεουλάκου, του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Δημητρίου Σκιαδά, του Αντιδημάρχου Αθηναίων κ. Ανδρέα Παπαδάκη, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου Βασιλείου Τσιατούρα, εκπροσώπων των Υπουργείων Οικονομίας – Οικονομικών και Ανάπτυξης, των Δήμων Αθηναίων και Πειραιά, της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, του Εμπορικού συλλόγου Αθηνών καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στη σύσκεψη έγινε μία πρώτη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των δράσεων, αναλύθηκαν τα ειδικότερα προβλήματα και δόθηκαν κατευθύνσεις για την περαιτέρω δραστηριοποίηση των συναρμοδίων Υπηρεσιών, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο. Εξετάστηκε, επίσης, το θέμα της αυστηροποίησης των κυρώσεων για το παράνομο εμπόριο.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης επαναβεβαιώθηκε ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτείται περαιτέρω συντονισμός δράσεων και διαλειτουργικότητα των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και Φορέων με συγκεκριμένους σχεδιασμούς και λήψη μέτρων με χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Οι εκπρόσωποι των φορέων εξήραν την άριστη συνεργασία με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, τόσο κατά τη διενέργεια των ελέγχων από τα μικτά κλιμάκια (Δημοτική Αστυνομία, Συνεργεία Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων),όσο και από την άμεση ανταπόκριση όλων των αστυνομικών Υπηρεσιών με αποτέλεσμα να υπάρχει ήδη βελτίωση των συνθηκών στο Εμπορικό Κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά.

Ο κ. Αρχηγός σημείωσε ότι το πρόβλημα του παράνομου εμπορίου, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, απασχολεί την Αστυνομία και προς τούτο πέραν της συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων και τους συναρμόδιους φορείς, έχουν σχεδιαστεί ειδικές δράσεις πεζής και εποχούμενης αστυνόμευσης, οι οποίες ήδη υλοποιούνται και θα ενισχυθούν το προσεχές διάστημα, μετά την αποφοίτηση και των νέων αστυνομικών από τις αστυνομικές σχολές και την τοποθέτηση πρόσθετου προσωπικού στα κεντρικά Αστυνομικά Τμήματα των Αθηνών.

Ο κ. Υφυπουργός επεσήμανε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και Υπηρεσιών. Συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι η αστυνόμευση των περιοχών θα είναι επί μονίμου βάσεως και θα εξακολουθήσει με μεθοδικότητα, καθώς το σχέδιο για επάνδρωση των περιπολιών προβλέπει την διαρκώς αυξανόμενη αστυνομική παρουσία. Σημείωσε ακόμη ότι στο πλαίσιο των δράσεων κοινού ελέγχου θα διενεργούνται έλεγχοι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και αποθηκών σε συνεργασία με τις πυροσβεστικές Υπηρεσίες για να διακριβώνονται οι όροι πυρασφάλειας αυτών.

Επιπρόσθετα θα συσταθεί μία Επιτροπή, η οποία θα συνέρχεται ανά μήνα και θα προβαίνει σε αποτίμηση των δράσεων, καταγραφή των στοιχείων και στατιστικών μεγεθών και επανακαθορισμό της τακτικής των ενεργειών και της μεθοδολογίας που είναι αναγκαία σε τοπικό επίπεδο και θα προβαίνει στις απαραίτητες εισηγήσεις κατά τις σχετικές συσκέψεις.

Κλείνοντας την σύσκεψη και ενόψει της επόμενης (η οποία προγραμματίσθηκε για τις 20-11-2008), αποφασίσθηκε όπως το προσεχές δεκαήμερο πραγματοποιηθεί σύσκεψη με παράγοντες της Γενικής Γραμματείας του Ε.Ο.Τ., όπου θα θιγούν συναφή θέματα και θέματα λειτουργίας ξενοδοχειακών μονάδων στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά. Αποφασίσθηκε, επίσης, όπως με μέριμνα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας συνταχθεί το καταστατικό των αρμοδιοτήτων και του συνόλου των κανόνων που θα καθορίζουν τους σκοπούς, τη λειτουργία και τον τρόπο λήψεως των αποφάσεων της Επιτροπής που αποφασίσθηκε να συσταθεί.

Τελευταίες Αναρτήσεις