Σα 3 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 200806-9-2008: Ο Υπουργός Εσωτερικών εγκαινίασε τα Πληροφοριακά Κέντρα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στο πλαίσιο της 73ης...

06-9-2008: Ο Υπουργός Εσωτερικών εγκαινίασε τα Πληροφοριακά Κέντρα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στο πλαίσιο της 73ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών εγκαινίασε τα Πληροφοριακά Κέντρα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στο πλαίσιο της 73ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης

Ο Υπουργός Εσωτερικών καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο της 73ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, εγκαινίασε σήμερα (06-9-2008) το Πληροφοριακό Κέντρο (Περίπτερο) της Ελληνικής Αστυνομίας και στη συνέχεια το Πληροφοριακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στα εγκαίνια παρέστησαν o Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος και οι Αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας και του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Κοντοκώστας, οι οποίοι με ομιλίες τους χαιρέτισαν τα εγκαίνια των αντίστοιχων Πληροφορικών Κέντρων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής αυτοδιοίκησης της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι Πρυτανικών και Δικαστικών Αρχών, Πρόεδροι Συνδικαλιστικών Ενώσεων της Ελληνικής Αστυνομίας ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, ανώτατοι απόστρατοι Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών, Πυροσβεστικής και Λιμενικού Σώματος, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και οργανισμών, καθώς και πλήθος πολιτών.

Ο κ. Υπουργός, εγκαινιάζοντας το Πληροφοριακό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας, δήλωσε:

« Κύριοι συνάδελφοι στην Κυβέρνηση. Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Με ιδιαίτερη χαρά, κάνουμε με τον Υφυπουργό κ. Χηνοφώτη, τα εγκαίνια του Περιπτέρου της Ελληνικής Αστυνομίας, για πρώτη φορά εντεταγμένη στο ενιαίο Υπουργείο Εσωτερικών. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Το επίπεδο της Δημοκρατίας μας αναβαθμίζεται. Αλλάζει ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Ελληνική Αστυνομία, έχει σήμερα μια αποστολή, πολύ διαφορετική από εκείνη του παρελθόντος. Είναι η Αστυνομία της Δημοκρατίας και του Πολίτη. Είναι η Αστυνομία που βρίσκεται δίπλα στον πολίτη. Είναι η Αστυνομία που είναι αμείλικτη απέναντι στο έγκλημα και ιδίως στο οργανωμένο έγκλημα με όλες του τις εκφάνσεις, αλλά είναι και η Αστυνομία υπηρέτης του πολίτη. Υπηρέτης του Ανθρώπου και ιδίως εκείνου που έχει την μεγαλύτερη ανάγκη. Προστατεύοντας την καθημερινότητά του. Σεβόμενη τα κάθε είδους Δικαιώματά του.

Πάνω σ΄αυτή τη βάση, η Κυβέρνηση, ξεκίνησε να οργανώνει την Ελληνική Αστυνομία. Να παρέχει στα στελέχη της αυτό που έχουν ανάγκη για να προχωρήσουν. Το πενταετές πρόγραμμα της αναδιοργάνωσής της και της ενίσχυσης των υποδομών της, είναι ήδη μία πραγματικότητα. Και αυτά δεν είναι λόγια, αν αναλογισθεί κανείς ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα-σε λιγότερο από ένα χρόνο-πέρα από οικονομικές επιλύσεις προβλημάτων, για τις οποίες υπάρχει βέβαια και συνέχεια, δόθηκε έμφαση στο θεσμικό μέρος: Η ομογενοποίηση του Σώματος, το Διάταγμα για την Υγιεινή και την Ασφάλεια, το Πειθαρχικό Δίκαιο, η υπηρεσιακή κατάσταση, η Εκπαίδευση. Και κυρίως αυτό που τόνισε προηγουμένως και ο Αρχηγός: Η επίλυση της κτιριακής υποδομής ως προβλήματος που χρόνιζε. Γιατί η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να έχει τις υποδομές που της ταιριάζουν. Και βεβαίως αυτό είναι όπως είπα η αρχή αλλά και μία συνέχεια, στην οποία θα επιμείνουμε αταλάντευτα, διότι πρέπει να προσαρμόζεται πάντοτε η όλη προσπάθεια στις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας. Όλα αυτά γίνονται για τον πολίτη και τον άνθρωπο.

Ετοιμάζεται η Ελληνική Αστυνομία, ακριβώς για να μπορεί να υπηρετήσει τον άνθρωπο. Αυτό σηματοδοτεί, κύριε Αρχηγέ, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, η σημερινή τελετή των εγκαινίων στο ενιαίο Υπουργείο Εσωτερικών. Θα είμαστε δίπλα σας, ξέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, ξέρουμε τις ελλείψεις. Ήδη, η επιπλέον στελέχωση με το δυναμικό για το οποίο έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός, σημαίνει ότι τα κενά θα μειωθούν δραστικά. Υπόλοιπα οικονομικών προβλημάτων, παραμένουν, αλλά θα επιλυθούν. Θέλω να γνωρίζουν όλα τα στελέχη ότι τιμούμε το έργο τους. Τα συγχαίρουμε για τις επιτυχίες τις οποίες έχουν. Τους λέμε όμως ένα πράγμα: Ο αγώνας σας συνεχίζεται καθημερινά. Ό,τι κι αν γίνεται είναι λίγο, όταν πρέπει να γίνεται για τη Δημοκρατία και την κοινωνία. Μια Δημοκρατία που πρέπει να την προστατεύουμε πάντοτε από τους εγγενείς κινδύνους που υπάρχουν με άλλες μορφές και μία κοινωνία που οφείλουμε να την υπηρετούμε γιατί είναι η ίδια η βάση της Δημοκρατίας. Είναι η ίδια η βάση της νομιμοποίησης, από την οποία προέρχεται, εκπορεύεται και ασκείται κάθε μορφής εξουσία.

Και πάλι καλή δύναμη. Καλή επιτυχία και εύχομαι του χρόνου με περισσότερες δυνατότητες, αλλά και περισσότερες επιτυχίες. Να είναι ο Θεός μαζί σας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Πληροφοριακού Κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος ο κ. Υπουργός, είπε τα εξής:

«Κύριε Αρχηγέ, κύριοι συνάδελφοι στο Κοινοβούλιο, στην Κυβέρνηση, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, εγκαινιάζουμε φέτος το περίπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος του ενιαίου Υπουργείου Εσωτερικών σε μία στιγμή που το Π.Σ. δίνει ακόμα στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου, τη δική του μάχη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Χωρίς να θέλω να προκαταβάλλω τίποτα, γιατί ο αγώνας είναι μπροστά μας, οι επιδόσεις φαίνονται. Αλλά βέβαια γνωρίζετε ότι όσο καίγεται έστω και ένα στρέμμα γης, ο αγώνας δεν μπορεί παρά να συνεχίζεται. Γιατί η αλλαγή στον πλανήτη, τα προβλήματα στο περιβάλλον οφείλουν να μας κάνουν να αισθανόμαστε πολύ περισσότερο υπεύθυνοι σήμερα απ’ ότι στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν επιτυχίες, υπάρχει αγώνας και τον αγώνα αυτόν ξέρω ότι τον δίνετε πολλές φορές με αρκετές ελλείψεις, οι οποίες όμως σιγά σιγά θα πάψουν να υπάρχουν. Το Π.Σ. καταξιώνεται στη συνείδηση της κοινωνίας για την αποτελεσματικότητά του και την αυτοθυσία των στελεχών του. Το Π.Σ. στην Ελλάδα, πλέον με τα μέσα που διαθέτει και την εκπαίδευση αναδεικνύεται στον Ευρωπαϊκό και όχι μόνο χώρο, σε επίπεδο συνεργασίας και σε επίπεδο αλληλεγγύης. Γιατί πρέπει να σας τονίσω ότι τα προβλήματα είναι κοινά σε όλες τις χώρες, δεν υπάρχουν προηγμένες και μη χώρες στον τομέα αυτό. Υπάρχουν χώρες που έχουν προβλήματα κάθε φορά και ανάλογα με τις συνθήκες και η αλληλεγγύη μεταξύ όλων των χωρών είναι βασικό στοιχείο του πνεύματος που διέπει το ελληνικό Π.Σ. και το έχει αποδείξει. Ευχαριστούμε εκείνους που σε δύσκολες στιγμές μας βοήθησαν, και είμαστε έτοιμοι και εμείς εδώ και είστε έτοιμοι και εσείς να προσφέρετε τη βοήθειά σας και ήδη το κάνετε.

Ξεκινήσαμε μία προσπάθεια για την κάλυψη των κενών τα οποία υπάρχουν σε επίπεδο στελεχών. Ξεκινήσαμε μία προσπάθεια αναδιοργάνωσης σε ότι αφορά το χρόνο κρίσεων ώστε εκείνοι που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης να είναι έτοιμοι όταν έρχεται κρίσιμη περίοδος. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια για να ανανεωθεί το δυναμικό από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής και εκείνο που είναι σημαντικό, όπως τόνισε και ο Αρχηγός προηγουμένως, μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ξεκινήσαμε το κτιριακό πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να λυθεί γιατί και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Όταν το Σώμα πρέπει να είναι αξιόμαχο και τα στελέχη του να μπορούν να έχουν τις εγκαταστάσεις εκείνες τις οποίες πρόκειται να εκπαιδευτούν.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών απέδωσε και το Π.Σ. έχει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό, η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. Ιδίως με την Ελληνική Αστυνομία που ήταν πάντα η συνεργασία αγαστή, αλλά κυρίως με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρώτου και δεύτερου βαθμού και αυτή η συνεργασία έχει αποδώσει και θα αποδώσει πολλά. Δεν μπορώ επίσης να μην επισημάνω και εγώ και ο κ. Χηνοφώτης την πολύ μεγάλη συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδίως της Πολεμικής Αεροπορίας της οποίας η συνδρομή υπήρξε καθοριστική και είναι καθοριστική ιδίως στην αντιπυρική περίοδο και όχι μόνο. Αποδεικνύεται έτσι ότι το Π.Σ. συνεργαζόμενο με όλους εκείνους τους φορείς της κρατικής μηχανής που συμπράττουν συμπληρωματικά μπορεί να αναδειχθεί και αναδεικνύεται κάθε μέρα στο Σώμα εκείνο το οποίο όπως τόνισα στην αρχή προστατεύει τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης, και θέλω να πιστεύω εκ μέρους της κοινωνίας, πέρα και έξω από τις πολιτικές διαφορές που μπορεί να έχουμε, εκφράζω τις ευχαριστίες μας και τα συγχαρητήρια. Αλλά όπως σας είπα και στην αρχή ο αγώνας συνεχίζεται. Και όπως τόνισα, επιτυχία θα υπάρχει μόνο όταν θα φτάσουμε στο σημείο εκείνο και πρέπει να φτάσουμε, που τίποτα πια να μην παραδοθεί στη φωτιά. Αφού κάθε σπιθαμή γης για το περιβάλλον και τον άνθρωπο μας είναι πια πολύτιμη. Ξέρω ότι ο αγώνας είναι δύσκολος, ο ρόλος μας είναι εδώ ως πολιτικής ηγεσίας να θέσουμε τις βάσεις ώστε το Π.Σ., αυτή την αρχή που έκανε, να τη φτάσει στην κορύφωσή της. Καλή επιτυχία, να είναι ο Θεός μαζί σας, να είστε γεροί και δυνατοί και να αντέχετε. Ευχαριστώ πάρα πολύ».

Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. : 210 6977505
Fax : 210 6929764
e mail : elasgrty @ mopo . gr

Τελευταίες Αναρτήσεις