Δε 27 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Ιούνιος 200824-06-2008: Ευρεία σύσκεψη υπό την Προεδρία του Υφυπουργού Εσωτερικών για θέματα δασοπυρόσβεσης

24-06-2008: Ευρεία σύσκεψη υπό την Προεδρία του Υφυπουργού Εσωτερικών για θέματα δασοπυρόσβεσης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 24-6- 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη, με θέμα την αξιολόγηση της μέχρι τώρα εφαρμογής από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και Φορείς του δόγματος άμεσης αντίδρασης, ως προς την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, πραγματοποιήθηκε σήμερα (24-6-2008) στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων Τάξης και Ασφάλειας (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.) του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το δόγμα άμεσης αντίδρασης, συνίσταται στην αποτροπή – πρόληψη – επιτήρηση – κατάλληλη διάταξη μέσων και δυνάμεων, στην ταχεία επέμβαση των επίγειων και των εναερίων μέσων στην αποτελεσματική καταστολή (των πυρκαγιών), στην υποστήριξη, τον ανεφοδιασμό, τις εφεδρείες και τη διοικητική μέριμνα των δυνάμεων και στη φύλαξη των τόπων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτης Μουζάς, η Ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος με επικεφαλής τον Αρχηγό Π.Σ. Αντιστράτηγο Αθανάσιο Κοντοκώστα, ο Α΄ Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης, ο Διευθυντής του Κλάδου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ Υποναύαρχος Δημήτριος Λαϊνάς, ο Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΑ Ταξίαρχος Αντώνιος Πιέρος και ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας και Τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Γεώργιος Γαλιάτσος.

Ο κ. Υφυπουργός ευχαρίστησε καταρχήν τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για τη συνεργατικότητα και την ανταπόκριση όλων ως προς την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Εξήρε παράλληλα τις προσπάθειες όλων όσων ενεπλάκησαν άμεσα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών η οποία αποτελεί συνολική εθνική προσπάθεια, πέρα και πάνω από μονοδιάστατες αντιλήψεις και στεγανά.

Ιδιαίτερα απηύθυνε ευχαριστίες προς το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και τα πληρώματα των εναερίων μέσων (αεροσκαφών, ελικοπτέρων) οι οποίοι με ζήλο και αυταπάρνηση κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες επιτελούν το καθήκον τους.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ανασκόπηση των μέχρι σήμερα επιχειρήσεων δασοπυρόσβεσης και των εν γένει δραστηριοτήτων καθώς και της συνεργασίας που αναπτύχθηκε μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των συναρμόδιων Υπηρεσιών – Οργάνων και Φορέων με σκοπό την προστασία, την επιτήρηση των δημόσιων δασών και τη φύλαξη αυτών από κινδύνους πυρκαγιάς.

Επισημάνθηκε, η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας που έχει επιτευχθεί τόσο στον υπηρεσιακό τομέα με την αμεσότητα ανταπόκρισης στην κατάσβεση των πυρκαγιών, την σωστή διασπορά των εναερίων μέσων, την κατανομή πεζοπόρων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος, την συνδρομή των δασικών Υπηρεσιών, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ο.Τ.Α. για την αποτελεσματική επιτήρηση των δασικών εκτάσεων. Παράλληλα εντοπίσθηκαν τομείς ιδιαίτερης προσοχής από τους αρμόδιους φορείς.

Ειδικότερα υπογραμμίσθηκε η συμβολή των μεικτών περιπολιών και η ουσιαστική συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ. ως προς την επιτήρηση και αποτροπή εμπρηστικών ενεργειών σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικά δάση και αλσύλλια.

Κατά το διάστημα από 01-01-2008 έως 23-06-2008 από τις αρμόδιες Υπηρεσίες σχηματίσθηκαν δικογραφίες για 43 υποθέσεις εμπρησμού, από τις οποίες 9 αφορούσαν εμπρησμό από πρόθεση. Ως δράστες των από πρόθεση εκδηλωμένων πυρκαγιών συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία 6 άτομα.

Κατά την ανασκόπηση επισημάνθηκε η έκρηξη πυρκαγιών σε παράνομες χωματερές, οι οποίες από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα ανέρχονται στον αριθμό 174 (102 από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως σήμερα). Προς τούτο ο κ. Υφυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικού ελέγχου από τους ΟΤΑ των χώρων αποκομιδής απορριμμάτων που υπάρχουν στις περιοχές τους.

Από τον κ. Υφυπουργό επισημάνθηκε η ανάγκη επίσπευσης εφαρμογής νέων τεχνολογιών στη πρόληψη, επιτήρηση, διαχείριση και υποβοήθηση της κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών (χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών – UAV , εφαρμογών πληροφορικής, ηλεκτρονικής επισκόπησης γεωμορφολογίας, διαχείρισης μέσων δασοπυρόσβεσης κ.α.)

Τέλος, ο κ. Υφυπουργός υπενθύμισε τις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος της Χώρας (Ν. 998/1979) και σημείωσε με έμφαση την απόλυτη ανάγκη για την ανελαστική εφαρμογή τους, καθώς και των νομαρχιακών αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των εν λόγω διατάξεων, οι οποίες αφορούν την απαγόρευση κάθε αφής ή διατήρησης πυρός για οποιονδήποτε σκοπό στην ύπαιθρο και σε δάση ή δασικές εκτάσεις ή κοντά σε αυτές κατά το διάστημα από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου κάθε χρόνο.

Όμοιοι περιορισμοί και υποχρεώσεις προβλέπονται και για τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις (σιδηροδρομικές υπηρεσίες, αεροδρόμια, σταθμούς αυτοκινήτων, βιομηχανίες και εγκαταστάσεις αποθήκευσης εύφλεκτων υλικών), οι οποίες πρέπει να λαμβάνουν κάθε μέτρο αποφυγής μεταδόσεως πυρκαγιάς.

Τελευταίες Αναρτήσεις