Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Ιούνιος 200817-06-2008: Σημεία χαιρετισμού του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου στην εκδήλωση παρουσίασης του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α)

17-06-2008: Σημεία χαιρετισμού του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου στην εκδήλωση παρουσίασης του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΛ.: 210 6977505

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2008

«Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση για την σημερινή εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας, τον τρόπο και το αντικείμενο δραστηριότητάς του μέχρι σήμερα, αλλά και την βούληση και τις προσπάθειες για να αναπτύξει το ΚΕΜΕΑ εφεξής νέα, πολύπλευρη, δραστηριότητα.

* Η χρονική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε, ήδη 4 χρόνια μετά την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, και μάλιστα σε συνθήκες απόλυτης και πανθομολογούμενης ασφάλειας, αλλά και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, δίνει την ευκαιρία προσδιορισμού της μελλοντικής πορείας του ΚΕΜΕΑ. Όπως ήδη τόνισα, έχουμε ως βάση το επίτευγμα της ασφαλούς διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Αυτήν την πολύτιμη παρακαταθήκη θεωρήσαμε κρίσιμο να αξιοποιήσουμε, ιδρύοντας το 2005 το ΚΕΜΕΑ, με αποστολή την επεξεργασία των δεδομένων ασφαλείας, μέσα από το κατάλληλο θεωρητικό και επιστημονικό οπλοστάσιο, και της αξιοποίησής τους, μεταφέροντας και διαδίδοντας γνώση, εμπειρία και τεχνογνωσία.

Αποφασιστική συμβολή στην επιτυχία αυτή είχαν τα στελέχη της πρώην Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, που αποτελούν, ταυτοχρόνως, και πρωτογενή φορέα εμπειρίας και γνώσης στην πρακτική της ασφάλειας, σημαντικά μεγάλος αριθμός των οποίων βρίσκεται σήμερα κοντά μας. Προς όλους, όσες και όσους με την συνέπεια, την επιμέλεια και την απόδοσή τους, συνέβαλαν στο να κερδηθεί το στοίχημα του 2004 και να αποθησαυρισθεί τέτοια πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία ασφάλειας, θεωρώ χρέος και καθήκον της Πολιτείας, της Κυβέρνησης και εμού προσωπικά, να απευθύνω τις οφειλόμενες ευχαριστίες. Τόσο για την απόδοσή τους το 2004, όσο και για την βοήθεια και συνεισφορά τους προς το ΚΕΜΕΑ ως σήμερα.

Το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας έχει ήδη αναπτύξει, υποστηριζόμενο σε μεγάλο βαθμό από αυτό το έμψυχο δυναμικό, σημαντικές συνεργασίες, αναλαμβάνοντας συμβατικές δεσμεύσεις μεταφοράς τεχνογνωσίας στον τομέα της Ασφάλειας απέναντι σε χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ν.Αφρική και η Μ.Βρετανία. Οι πρόσφατες επαφές της Διοίκησης του Κέντρου με τον Αρχηγό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου κ. Ian Blair , υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι διεθνείς φορείς ασφαλείας προσβλέπουν στο ΚΕΜΕΑ με εκτίμηση και εμπιστοσύνη, ταυτοχρόνως δε αναδεικνύουν την ποιότητα της δουλειάς που έχει γίνει όλον αυτόν τον καιρό για την επεξεργασία και αξιοποίηση της σχετικής εμπειρίας.

* Η δράση του ΚΕΜΕΑ, όμως, δεν περιορίζεται πια στην αξιοποίηση των δεδομένων τεχνογνωσίας του 2004.

Σήμερα, είμαι σε θέση να διαπιστώσω με ικανοποίηση, ότι η νέα Διοίκηση εργάζεται με αποφασιστικότητα, για να επεκταθεί το Κέντρο και σε νέα πεδία δράσης. Άλλωστε οι σκοποί και η αποστολή του, όπως προβλέπονται από τον ιδρυτικό του νόμο, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εκτός αυτού της Ασφάλειας, επιφυλάσσοντάς του ρόλο επιστημονικό, ερευνητικό και συμβουλευτικό, σε τομείς όπως της Διεθνούς Συνεργασίας και Επικοινωνίας, της Αντεγκληματικής Πολιτικής, της Τεχνολογίας και των Συστημάτων, παρέχοντάς του παράλληλα την δυνατότητα συμμετοχής σε συναφή Ευρωπαϊκά και Εθνικά Προγράμματα.

Το ΚΕΜΕΑ δεν υποκαθιστά ούτε επικαλύπτει τις αρμοδιότητες και τους τομείς δραστηριότητας άλλων αρμόδιων φορέων. Τουναντίον, εντασσόμενο στο Υπουργείο Εσωτερικών, κάτω από την ίδια σκέπη με τα Σώματα Ασφαλείας, έχει ρόλο ερευνητικό, επιστημονικό και υποστηρικτικό έναντι της Πολιτείας και των Υπηρεσιών της.

* Με την παρουσία μας σήμερα θέλουμε να τονίσουμε και να επιβεβαιώσουμε την στήριξή μας προς το Κέντρο, τα στελέχη του και την Διοίκησή του. Η νέα Διοίκηση αποτελείται από εκλεκτές προσωπικότητες, ανθρώπους διακεκριμένους στους χώρους τους, που έχουν την γνώση, τη δυνατότητα και τη διάθεση να προσφέρουν και να προωθήσουν το ΚΕΜΕΑ, διαχειριζόμενοι κατάλληλα την αξιόλογη παρακαταθήκη του και επεκτείνοντας την δράση του.

Στόχος είναι η ανάδειξη και καταξίωση του Κέντρου σε σημαντικό σημείο αναφοράς για όλες τις μελέτες και εφαρμογές που άπτονται του αντικειμένου του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Για το σκοπό αυτό, είναι ανάγκη όλοι, στελέχη, φίλοι και αρωγοί του, από όποια θέση βρίσκεται ο καθένας, εντός ή εκτός αυτού, να βοηθήσουν και να συνδράμουν στη λειτουργία του, υποστηρίζοντας την δραστηριότητα της Διοίκησης και εντασσόμενοι σ’ έναν συνολικό προγραμματισμό.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να αισθανόμαστε υπερήφανοι όχι μόνο για τις μέχρι σήμερα επιτυχίες, αλλά και για ό,τι πρόκειται να αναδειχθεί μέσα από την δραστηριότητα του Κέντρου, υπηρετώντας, πέρα και πάνω απ΄όλα, το κοινό συμφέρον.»

Τελευταίες Αναρτήσεις