Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Ιούνιος 20089-06-2008: Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ηλεία

9-06-2008: Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ηλεία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

210-6977505

Αθήνα, 09 Ιουνίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Νομό Ηλείας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης:

«Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη την οποία είχαμε πάνω στην καταγραφή των προβλημάτων και την ενημέρωση όλων των αρμόδιων παραγόντων σχετικά με το τί πρόκειται να γίνει. Σας θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός επιστρέφει από την Βιέννη και το απόγευμα στις 17.30 θα υπάρξει στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη όλων των Υπουργών με βάσει τις εισηγήσεις που θα γίνουν από εδώ, οπότε και θα ανακοινωθούν τα πλήρη μέτρα και το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των πληγέντων.

Μπορώ όμως από τώρα να σας ανακοινώσω ορισμένα μέτρα, ύστερα από αυτά που συστήσαμε σήμερα. Θα εκφράσω για μία ακόμη φορά την οδύνη μου για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους. Την συμπαράσταση για όλους εκείνους που πλήττονται. Θα τονίσω για μια ακόμη φορά ότι ο απολογισμός που έχουμε κάνει σχετικά με τις καταστροφές είναι, το τονίζω, σχετικά προσωρινός διότι η φύση του σεισμού είναι τέτοια ώστε θα έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία η οποία είναι δυνατόν να δημιουργήσει – μικρότερα βεβαίως – αλλά κάποια προβλήματα, πράγμα που σημαίνει ότι η αποτίμηση θα γίνει όταν θα έχει ολοκληρωθεί η σεισμική δραστηριότητα. Όμως το βασικό έχει επέλθει και μας επιτρέπει τούτη την στιγμή να ξέρουμε τί είναι αυτό το οποίο θα γίνει.

Το πρώτο πράγμα που θα γίνει μετά την σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί είναι η κήρυξη των περιοχών στους δύο Νομούς ως σεισμοπλήκτων. Αυτό θα γίνει ύστερα από τον έλεγχο των αρμόδιων μηχανικών, οι οποίοι θα ελέγξουν τα κτίρια, θα κρίνουν ποια είναι εκείνα τα οποία έχουν πλήρως καταρρεύσει και ποια είναι εκείνα τα οποία είναι μη κατοικήσιμα ή κατοικήσιμα. Σε ποιες περιοχές βρίσκονται και με βάσει την εισήγηση αυτή και ο έλεγχος θα τελειώσει πολύ γρήγορα. Θα κηρυχθούν οι περιοχές ως σεισμόπληκτες οπότε θα ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία αφορούν όσους επλήγησαν και σε ότι αφορά την αποκατάσταση των κτιρίων και σε ότι αφορά την επιδότηση του ενοικίου καθώς και όλα εκείνα που αφορούν τις επιχειρήσεις. Ήδη όμως από τώρα όπως γνωρίζετε, έχει ανακοινωθεί σύμφωνα και με όσα είχαν γίνει και στις πυρόπληκτες περιοχές, η ενίσχυση με 3.000 ευρώ, για εκείνους οι οποίοι έχασαν το σπίτι τους (δηλαδή έχει γκρεμιστεί το σπίτι τους), και ήταν πρώτη κατοικία. Σε αυτό προστίθενται τα 2.000 ευρώ που ανακοίνωσε η ΚΕΔΚΕ, όπως επίσης ισχύει για όλους εκείνους που το δικαιούνται η οικοσκευή, πράγμα που είναι θέμα του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αβραμόπουλος και ο αρμόδιος Υφυπουργός ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Σε ότι αφορά τα επιμέρους ζητήματα των Υπουργείων θέλω να ανακοινώσω τούτο: Από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών θα υπάρξει έκτακτη ενίσχυση τόσο των δύο Νομαρχιών όσο και των Δήμων οι οποίοι έχουν πληγεί ώστε οι Δήμοι αυτοί να μπορέσουν να κάνουν τις πρώτες εργασίες καθαρισμού δρόμων και άλλων, αλλά και επικαλούμενοι τις διατάξεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα που το προβλέπουν, όπου υπάρχουν προβλήματα για την ενίσχυση ανθρώπων που έχουν ιδιαίτερα ανάγκη, πέρα από την ενίσχυση που δίνουμε, οι Δήμαρχοι οι ίδιοι με χρήματα τα οποία δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών να ενισχύσουν τους δημότες τους και αυτό θα είναι απόφαση των ίδιων των Δημάρχων όπως τόνισα προηγουμένως.

Από εκεί και πέρα σε ότι αφορά τα θέματα του Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ η διαδικασία προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς. Οι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει, θα γίνουν με ταχύτατους ρυθμούς, το τονίζω, για να μπορέσουμε μέσα από αυτούς τους ελέγχους να κηρύξουμε τις περιοχές ως σεισμόπληκτες.

Τα πρώτα containers έχουν ήδη ξεκινήσει, ως την Παρασκευή θα έχουν έλθει όλα τα απαραίτητα containers , ώστε εκείνοι οι οποίοι δεν μπορούν να κατοικήσουν στα σπίτια τους, είτε επειδή έχουν καταρρεύσει είτε επειδή τα σπίτια αυτά κρίνονται ως μη κατοικήσιμα να μπουν να εγκατασταθούν. Γίνεται, επίσης, έλεγχος του φράγματος του Πηνειού. Βρίσκεται εδώ ο επικεφαλής του Ο.Α.Σ.Π. ο κ. Μακρόπουλος και επαναλαμβάνω, ότι ο έλεγχος που κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ θα ολοκληρωθεί ταχύτατα και για να έχει εικόνα και για να μπορέσουμε να εκδώσουμε τις υπόλοιπες αποφάσεις.

Από πλευράς Υπουργείου Ανάπτυξης το Ι.Γ.Μ.Ε. έχει έρθει εδώ για να κάνει τον έλεγχο σε ορισμένες περιοχές οι οποίες έχουν βραχώδεις προεξοχές που είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα ώστε να ελεγχθεί εάν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επικοινώνησα με τον κ. Κοντό, αμέσως θα επιληφθεί ώστε να έλθει στην Περιφέρεια το απαραίτητο ποσό, για να μπορέσει να αποκατασταθεί το αρδευτικό δίκτυο, σε όλες τις περιοχές μέσω του ΟΤΟΕΒ οι οποίες είναι και οι αρμόδιες.

Το Υπουργείο Υγείας όπως ξέρετε έκανε τους σχετικούς έλεγχους. Τονίζω σύμφωνα με αυτά που ανακοινώθηκαν ότι προβλήματα στις υποδομές τόσο των Νοσοκομείων, όσο και των Κέντρων Υγείας δεν υπάρχουν. Αυτό ισχύει κυρίως και για το Νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα, αλλά ανεξάρτητα από αυτό σε κάθε περιοχή ωσότου αποκατασταθεί η ομαλή ζωή θα υπάρχει και ένα αυτοκίνητο του ΕΚΑΒ το οποίο θα μπορεί να λειτουργεί ως κινητό ιατρείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Είναι περιττό επίσης να σας πως ότι από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, Αστυνομία και Πυροσβεστική, ενισχυμένες όπως είναι, θα βρίσκονται συνέχεια εδώ και ιδίως η Αστυνομία για την αστυνόμευση της περιοχής και για την παροχή συνδρομής στους κατοίκους, όπου αυτοί την χρειάζονται.

Από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού , είναι εδώ όπως ξέρετε, ο Γενικός Γραμματέας ο κ. Δραβίλλας, ο οποίο έκανε πλήρη έλεγχο των εγκαταστάσεων και των εκθεμάτων. Υπάρχουν ορισμένες καταστροφές ιδίως σε εκθέματα και υπάρχει από την πλευρά των αρμόδιων φορέων ταχύτατη αποκατάσταση όλων αυτών των εκθεμάτων και από πλευράς Υπουργείου Τουρισμού, ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα έλθει στην περιοχή. Δεν έχουν πληγεί, το τονίζω, διόλου οι υποδομές σε επίπεδο τουρισμού. Αυτό σημαίνει ότι η ζωή εδώ από πλευράς τουρισμού απρόσκοπτα θα κυλήσει, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και δεν υπάρχει λόγος να σταματήσει κανείς τις διακοπές του στην περιοχή γιατί οι υποδομές δεν έχουν υποστεί καμία απολύτως ζημιά, αλλά ο αρμόδιος Υπουργός θα έρθει εδώ, και για να το ανακοινώσει και για να κάνει την σχετική προβολή η οποία είναι απαραίτητη για να μη διακοπεί το τουριστικό ρεύμα και η τουριστική κίνηση σε μία περιοχή η οποία τόσο το έχει ανάγκη.

Από πλευράς Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα δοθούν οι απαραίτητες πιστώσεις ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις έκτακτες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Αυτά σε ότι αφορά τα μέτρα, τα οποία αυτή την στιγμή έχουμε πάρει, αλλά όπως σας τόνισα η συνολική αποτίμηση και τα μέτρα γενικότερα και το χρονοδιάγραμμα θα προκύψει μετά από την σύσκεψη στις 5.30 στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι περιττό να τονίσω ότι οι επισκέψεις των Υπουργών, όχι απλώς και μόνο για να βρίσκονται εδώ και να δουν, αλλά για να εποπτεύουν την εφαρμογή των μέτρων τα οποία θα ληφθούν, θα είναι συνεχείς. Αναλαμβάνουμε απέναντι στους κατοίκους την υποχρέωση και την δέσμευση το συντομότερο δυνατόν να έχουν επανέλθει στον κανονικό τους ρυθμό.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Τελευταίες Αναρτήσεις