Δε 27 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Ιούνιος 200808-6-2008: Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εσωτερικών για το σεισμό στην Πελοπόννησο

08-6-2008: Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εσωτερικών για το σεισμό στην Πελοπόννησο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 8 Ιουνίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προκόπης Παυλόπουλος: Να ξεκινήσω από τις συντεταγμένες του σεισμού που ήδη τις ξέρετε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 15.25 είχαμε ένα πολύ ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 205 χλμ δυτικά της Αθήνας, στη Βόρειο-Δυτική Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Ανδραβίδας. Επειδή το εστιακό βάθος του σεισμού είναι σχετικά μικρό, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμοδίων φορέων- και παραπέμπω εκεί γιατί από εκεί υπάρχει επίσημη και ασφαλής πληροφόρηση και εκεί πρέπει να δίνει κανείς τη βάση της εμπιστοσύνης -θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί για αρκετές μέρες, οι οποίοι μπορεί να φτάνουν ακόμη και τα 5,5 Ρίχτερ. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή θα έχει αυτή την μετασεισμική ακολουθία, πράγμα που σημαίνει αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των όποιων επιπτώσεων έχουν προκύψει μέχρι τώρα. 

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις. Bασίζομαι στις μέχρι τώρα αναφορές -διότι όπως αντιλαμβάνεστε  ο σεισμός έγινε αισθητός σε πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι της Δυτικής, και όχι μόνο , Ελλάδας και επειδή λοιπόν είναι πολύ εκτεταμένη περιοχή και ενώ ο μηχανισμός κινητοποιήθηκε αμέσως -οι έρευνες συνεχίζονται. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία των αναφορών αυτών, τα οποία φαίνονται αρκετά ασφαλή για να συναγάγουμε και το μέγεθος των επιπτώσεων και για να ξεκινήσω από την ανθρώπινη πλευρά που έχει και τη μεγαλύτερη σημασία έχουμε δυστυχώς ένα νεκρό στην περιοχή της κάτω Αχαΐας, τον Ανδρέα Μπακούλια .Με ενημερώνει ο κ.Χηνοφώτης έχουμε και δεύτερη νεκρή, η οποία είχε τραυματιστεί, μετεφέρθη στο νοσοκομείο Πατρών και εκεί εξέπνευσε από ανακοπή καρδιάς, ονόματι Πετροπούλου Μαρίνα, ετών 80. Ανδρέας Μπακούλιας είναι ο νεκρός στην περιοχή της κάτω Αχαΐας και η δεύτερη νεκρή, η οποία ήταν τραυματίας και μεταφέρθηκε αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο όπου κατέληξε από ανακοπή καρδιάς.

Η ροή των πληροφοριών είναι διαρκής. Υπάρχουν  ως τώρα αναφορές για 37 ελαφρά τραυματίες, οι οποίες προέρχονται ιδίως από τις περιοχές της Κάτω Αχαΐας, της Αμαλιάδας, του Βαρθολομιού και της Φώσταινας. Είναι τραυματίες από καταρρεύσεις, ορισμένοι προέρχονται από απεγκλωβισμούς. Οι αναφορές είναι ότι πρόκειται για ελαφρά τραυματίες και η κατάσταση αντιμετωπίζεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στα επιμέρους νοσοκομεία ή και στα Κέντρα Υγείας στα οποία  έχουν μεταφερθεί. 

Σε ό,τι αφορά τις υλικές ζημιές. Υλικές ζημιές αναφέρονται όχι πολύ  εκτεταμένες. Αναφέρονται καταρρεύσεις παλαιών οικημάτων. Η περιοχή έδειξε ότι μολονότι πρόκειται για πολύ ισχυρό σεισμό, άντεξε λόγω των καλών κατασκευών και των ελέγχων που έχουν γίνει. Οι αναφορές που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή οδηγούν σε 50 περίπου καταρρεύσεις. Αλλά ο αριθμός είναι προσωρινός . Ιδίως στις περιοχές της Άνω και Κάτω Αχαΐας, στην περιοχή της Αμαλιάδας, στην περιοχή του Βαρθολομιού, στη Φώσταινα και στο χωριό Σανταμέρι. Επίσης έχουμε μία κατολίσθηση στο 17χλμ της Ε.Ο. Πάτρας Πύργου, η οποία αντιμετωπίστηκε ήδη αυτή τη στιγμή. Είχε γίνει εκτροπή αρχικά και αποκαταστάθηκε έστω και πρόχειρα το οδόστρωμα για να υπάρξει κυκλοφορία. Είχαμε ακόμη μικρές κατολισθήσεις στην περιοχή Πόρτο Κατσίκι στην Λευκάδα χωρίς καμία επίπτωση, για ανθρώπους ή για την κυκλοφορία.  

Αυτά είναι τα στοιχεία που υπάρχουν από πλευράς επιπτώσεων και σε ότι αφορά τους ανθρώπους και σε ότι αφορά τις κατοικίες. Σε ότι αφορά την κινητοποίηση του Κρατικού μηχανισμού, δεν θα είμαι εγώ που θα το κρίνω  αυτό . Εσείς θα κρίνετε εάν υπήρξε άμεση ή όχι. Η εικόνα από μόνη της μπορεί να δείξει τι συνέβη από την πρώτη στιγμή. Αυτό που συνέβη είναι: 

Πρώτον, ότι εφαρμόστηκε το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ από την Περιφέρεια και από τις αρμόδιες Νομαρχίες Αχαΐας και Ηλείας, με τις οποίες υπήρξε άμεση επικοινωνία. Το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ έχει συγκεκριμένες δράσεις. Τα Συντονιστικά Νομαρχιακά Όργανα και των δύο Νομαρχιών σε συνεργασία με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας λειτουργούν διαρκώς ώστε όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες να βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση. Από την Αθήνα έφυγε αμέσως και βρίσκεται εκεί ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να συντονίσει θέματα Πολιτικής Προστασίας, ενώ έχουν ήδη μεταβεί στην περιοχή από πλευράς Υπουργείου Παιδείας ο Υφυπουργός κ.Λυκουρέντζος με κλιμάκιο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, με επικεφαλής τον κ.Πάνο Μπαταργιά, όπως επίσης από πλευράς Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο Υφυπουργός κ.Κωνσταντόπουλος για να διαπιστώσει όλη την κατάσταση του Συστήματος Υγείας στην περιοχή. Ο κ.Σουφλιάς σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ έχει ήδη αποστείλει στην περιοχή και από την Αθήνα και από την περιοχή της Αχαΐας όλους τους αρμοδίους ώστε να υπάρξει ο έλεγχος ήδη από σήμερα. 

Σε ό,τι αφορά τον ΟΣΚ, θέλω να τονίσω ότι θα γίνει από σήμερα ο έλεγχος όλων των σχολικών κτιρίων με την εποπτεία των αρμόδιων Νομαρχών, οι οποίοι στον τομέα αυτόν έχουν σημαντική αρμοδιότητα. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα με απόφαση των Νομαρχών να μην λειτουργήσουν τα σχολεία αύριο. Αυτή ήταν η επικοινωνία την οποία είχαμε, αυτό θα το αποφασίσουν οι αρμόδιοι Νομάρχες δηλαδή ο κ.Καφύρας και ο κ.Κατσικόπουλος. Αλλά η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν όχι γιατί έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές αλλά γιατί, όπως σας τόνισα προηγουμένως, θα πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα τη στιγμή κατά την οποία οι μετασεισμοί εξαιτίας του μικρού εστιακού βάθους θα είναι ισχυροί. Τα μαθήματα πρέπει να διεξάγονται όχι μόνο σε ασφαλείς χώρους αλλά και σε συνθήκες ηρεμίας, η οποία είναι απαραίτητη για τα παιδιά.  

Το τονίζω ότι το μέτρο που θα ληφθεί – εφόσον ληφθεί από τους αρμόδιους Νομάρχες – όχι τόσο λόγω του ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στα σχολεία -τουλάχιστον από την πρώτη εικόνα την οποία έχουμε – αλλά γιατί η εκπαιδευτική διαδικασία απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες. Σε άλλους Νομούς δεν υπάρχει καμία αναφορά ότι υπάρχει οποιοδήποτε ιδιαίτερο πρόβλημα. Μιλάμε μόνο  για τους Νομούς Αχαΐας και Ηλείας. 

Στα υπόλοιπα θέματα τα οποία αφορούν τον κρατικό μηχανισμό. Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας έχουν λάβει τις εντολές ώστε οι κάτοικοι, οι οποίοι, όπως είναι κατανοητό, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ανησυχία (σε ό,τι αφορά τα θέματα της σίτισης, τα θέματα του νερού), για όλα αυτά τα ζητήματα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει πάρει την εντολή ώστε να υπάρξει κάθε πρόνοια ήδη από αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Για να μπορέσουν οι κάτοικοι, οι οποίοι ενδεχομένως θα διανυκτερεύσουν έξω να έχουν την απαραίτητη συνδρομή. Το ίδιο και σε ό,τι αφορά τα θέματα της στέγασης και εκεί υπάρχει επικοινωνία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εφόσον χρειαστεί τις επόμενες ώρες θα σταλούν πρόσθετες σκηνές. Εάν δεν επαρκούν, τα ξενοδοχεία της περιοχής, τα οποία θα επιλέξει ο αρμόδιος Περιφερειάρχης για να υπάρξει στέγαση. Αυτό θα σταθμίζεται τις επόμενες στιγμές, τις επόμενες ώρες και ανάλογα με τα αιτήματα των κατοίκων. 

Σε ό,τι αφορά, επίσης, τα θέματα του Υπουργείου Υγείας, εκτός από τη μετάβαση του Υπουργού, του κ. Κωνσταντόπουλου, στην περιοχή, από την επικοινωνία την οποία είχαμε με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και κυρίως με τον Γενικό Γραμματέα και τον επικεφαλής του Ε.Κ.Α.Β., όλα τα Κέντρα Υγείας είναι σε επιφυλακή για την περίθαλψη, όπου αυτή χρειαστεί. 

Αυτοκίνητα του Ε.Κ.Α.Β. θα υπάρχουν επίσης και στον παραμικρό οικισμό, ώστε να παραμείνουν και να λειτουργήσουν ως Κινητές Μονάδες για όποιον χρειαστεί ιατρική περίθαλψη, έως ότου υπάρχει αποκατάσταση της στέγασης και της πλήρους λειτουργίας όλου του συστήματος, το οποίο, το τονίζω, από τις πρώτες πληροφορίες που έχουμε και τις πρώτες αναφορές, δεν έχει υποστεί καμία σημαντική ζημιά. Το Ε.Κ.Α.Β. σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί συμπληρωματικά και για απομονωμένες περιοχές όπου οι κάτοικοι ενδεχομένως δεν φεύγουν από τα σπίτια τους ή έχουν ανάγκη από επιτόπου περίθαλψη. 

Άρα, με βάση αυτή την άμεση συνεργασία των Υπουργείων Άμυνας, Υγείας, Παιδείας και ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., όλα τα θέματα που αφορούν την περίθαλψη, τη στέγαση, τη σίτιση, το νερό που θα χρειαστούν οι κάτοικοι, όλα αυτά έχουν ρυθμιστεί ήδη από αυτή τη στιγμή. 

Στην περιοχή έχει ενισχυθεί η παρουσία της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Σε ό,τι αφορά την Πυροσβεστική και την Αστυνομία γνωρίζετε όλοι ότι η παρέμβασή τους υπήρξε άμεση και στην παραμικρή περιοχή για να έχουμε την πλήρη εικόνα από την πρώτη στιγμή. 

Πρόσθετες δυνάμεις και από πλευράς Αστυνομίας και από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος έχουν ήδη μεταβεί με αερογέφυρα η οποία έχει στηθεί και θα συνεχιστεί μέχρι το βράδυ, ώστε όποια δύναμη και αν χρειαστεί, να μεταφερθεί για την περίθαλψη και την αστυνόμευση στην περιοχή.  

Σε ό,τι αφορά ιδίως την Πυροσβεστική, ένα τμήμα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ., 27 περίπου στελεχών, έχει ήδη μεταβεί και βρίσκεται στην περιοχή, πέρα από τις δυνάμεις οι οποίες έχουν κινητοποιηθεί. 

Τόνισα για την Αστυνομία ότι θα βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση και για να βοηθήσει τους κατοίκους και για να αστυνομεύσει την περιοχή. Και αυτό θα συνεχιστεί έως ότου λήξει η μετασεισμική δραστηριότητα.

 

Ήθελα να τονίσω ότι από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται για κάθε λεπτομέρεια και δίνει τις απαραίτητες εντολές, έτσι ώστε ο συντονισμός να είναι όσο το δυνατόν καλύτερος. 

Εάν χρειαστούν περαιτέρω μέτρα – επειδή όπως σας είπα και πάλι λόγω της εφαρμογής του Σχεδίου Ξενοκράτης συνεδριάζουν όλα τα αρμόδια όργανα και της Περιφέρειας και της Νομαρχίας – θα ληφθούν.  

Είναι αυτονόητο ότι και στο πλαίσιο του Υπουργείου Εσωτερικών, από αυτή τη στιγμή μέχρι και το τέλος της έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί, το Κέντρο Επιχειρήσεων θα βρίσκεται σε επιφυλακή και η ενημέρωση η δική σας θα είναι από πρώτο χέρι για κάθε τί το οποίο συμβαίνει. 

Θέλω να ευχαριστήσω, ακόμη, τα Μ.Μ.Ε. για την άμεση κινητοποίηση τη δική τους, για την πληροφόρηση την οποία παρείχαν και γενικότερα για την ενημέρωση του κόσμου αλλά και για την ψύχραιμη στάση την οποία έδειξαν σε ένα σεισμικό γεγονός, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό.  

Βεβαίως, να εκφράσω εκ μέρους της Πολιτείας τη βαθιά οδύνη για τα δύο θύματα τα οποία είχαμε.

Για περισσότερες πληροφορίες

Τηλ: 210 6977505

Fax: 210 6929764

e-mail: elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις